10th Hatyai International Marathon 2016

10th-hatyai-international-marathon-2016-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hatyai International Marathon bagi edisi 2016 telah diadakan di Jiranakorn Stadium, Hatyai pada 29 Mei 2016. Acara anjuran Hatyai Runner Club ini merupakan salah satu acara tahunan yang popular serta meriah di Hatyai dan ini adalah ulangtahun penganjurannya yang ke 10. Ianya menawarkan 4 kategori larian iaitu Full Marathon (42.195km), Half Marathon (21.1km), Mini Marathon (10.5km) dan Fun Run (4km).

Disebabkan acara ini banyak mendapat ulasan dan komen-komen yang memberangsangkan daripada kawan-kawan. Aku  dan wife tidak melepaskan peluang untuk turut serta dengan mendaftar bagi kategori Half Marathon (21.1km) dan ini merupakan acara larian pertama kami di luar Malaysia. Memang sudah banyak kali aku dan wife berkunjung ke Hatyai tapi untuk kali ini, tujuan kami datang adalah untuk berlarian di sekitar bandar Hatyai…hihihihihi.. 😀 Seperti biasa, bas adalah pengangkutan utama aku dan wife untuk ke sana. Pembelian tiket bas 30 hari lebih awal adalah penting untuk memastikan kami tidak kecewa.

Aku dan wife tiba di Hatyai pada pagi hari Sabtu (28 Mei 2016) dan sempat singgah sarapan pagi di Salma Restaurant sebelum ke Jiranakorn Stadium bagi urusan pengambilan baju dan juga No. Bib larian. Ramai juga terserempak dengan wajah-wajah popular di dalam arena larian Malaysia di sana..hihihihihi.. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationLokasi pengambilan race kit.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBaru jer sampai, belum check-in hotel lagi ni…hihihihi.. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationTu diaaa!!!!… dah dapat nombor bertuah. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationAjaq, Azam dan Ady. Idola aku semua ni… 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationAku culik gambar ni daripada instagram ajaque07… 😀

Peserta bagi kategori Full Marathon telah dilepaskan pada pukul 3.30 pagi dan diikuti dengan peserta Half Marathon tepat pada pukul 5.30 pagi manakala kategori Mini Marathon pula pada pukul 6.00 pagi dan seterusnya kategori Fun Run 15 minit kemudian.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBaju lariannya memang cukup meriah.

Ini merupakan larian Half Marathon aku yang ke 4 dan ke 2 bagi wife. Permulaan yang baik bagi aku dan wife sebab berjaya mengekalkan pace yang konsisten walaupun kerap juga berhenti untuk bergambar di lokasi menarik sepanjang laluan. Berlari menyusuri jalanraya menuju ke Songkhla boleh dikatakan agak menguji mental disebabkan laluannya yang panjang dan lurus serta akan bertembung semula dengan peserta yang telah berjaya pusing untuk menuju ke Hatyai. Kali ini, aku dan wife kerap krem di kaki walaupun tak pernah terjadi sebelum ini, mungkin disebabkan kondisi badan masih lagi letih dan tidak cukup rehat sejak tiba di Hatyai.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationPermulaan larian muka ceria jer..hahahaha.. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBandar Hatyai.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBerhenti berganbar sekejap di jalan menuju ke Klong Hae Floating Market.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationJalanraya menuju ke Songkhla.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBerlari pulang menuju ke Hatyai.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBergambar dengan salah seorang sukarelawan.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationPewai sekejap……jauh lagi ni… Rescue Team tu buat tak nampak jer aku terbaring ni…hihihihihi.. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationMemang mental berlari di sini. Panjang betul jalan ni…

Sempat juga berlari beriringan dengan idola Fird Abrar dan juga Dilla beberapa kilometer terakhir sebelum masing-masing berlari mengikut kelajuan sendiri…hihihihihi.. 😀 . Kilometer terakhir wife dah letih dan tak larat untuk berlari, terpaksalah aku tarik dia (towing) hingga ke garisan penamat…hahahahaha.. 😀 Akhirnya, kami berjaya melepasi garisan penamat dengan masa 3 jam 27 minit walaupun sasaran kami adalah di bawah 3 jam. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBersama idola Fird Abrar…peserta FM bertemu dengan peserta HM….hihihihihi.. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBergambar dengan Dilla. Biasanya aku naik tuk-tuk jer ke sini…. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBeginilah caranya aku towing wife…hihihihi.. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBerjaya jua akhirnya…..

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcation21km finisher…. 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationBerganbar dengan idola Fird Abrar dan Ezu Mizu.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationYeahhhhh!!!!!… 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationSibuk membincangkan post-mortem larian…hahahahahaha… 😀

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationMision Success!!!..

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationYup!! We did it!..

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationMedal unik sempena ulangtahun ke 10 Hatyai International Marathon.

10th-hatyai-international-marathon-2016-thailand-runholics-eshamzhalim-runcationIni jer yang termampu….hihihihi.. 😀

Komen aku mengenai acara 10th Hatyai International Marathon 2016 :

Ini merupakan acara larian pertama aku dan wife di luar Malaysia. Satu acara yang cukup teratur dan amat meriah. Warga Hatyai pun amat membantu dan menyambut baik pelari-pelari daripada luar Thailand. Urusan pendaftaran bagi kategori Full Marathon (42.195km) serta Half Marathon (21.1km) boleh dibuat secara online dan ini amat menyenangkan pelari-pelari dari luar Thailand untuk mendaftar manakala pendaftaran bagi kategori Mini Marathon (10.5km) dan Fun Run (4km) boleh dilakukan pada seawal pagi hari larian. Yuran penyertaan bagi aku memang cukup berbaloi walaupun ditukar ke matawang Malaysia. Maklumat mengenai acara larian cukup lengkap serta terperinci dan mudah untuk difahami. Urusan pengambilan race kit yang cukup cepat, mudah dan teratur. Ada juga disediakan contoh baju larian dalam pelbagai saiz untuk peserta mencuba.

Laluan larian yang agak mendatar berikutan keadaan jalanraya di sekitar bandar Hatyai yang rata dan tidak berbukit. Walau apa pun, laluan larian tetap memberikan cabaran pada mental disebabkan laluan yang lurus dan panjang menuju ke Songkhla serta peserta akan berlari di laluan yang sama selepas pusingan u-turn untuk menuju semula ke bandar Hatyai. Waterstation yang cukup memuaskan dan ada disediakan sedikit kudapan serta hiburan bagi memberi semangat kepada para peserta. Keadaan cuaca yang cukup baik sepanjang larian. Terima kasih diucapkan kepada kesemua marshall serta pegawai polis yang telah berjaya menjaga keadaan trafik dengan memuaskan serta pasukan perubatan yang sentiasa bersedia di beberapa lokasi di sepanjang laluan. Ada juga disediakan makanan dan minuman (sarapan pagi) kepada peserta yang berjaya menghabiskan larian.

Kesimpulannya, aku dan wife memang cukup berpuas hati dengan acara ini. Tahniah kepada pihak penganjur kerana berjaya menganjurkan satu acara larian yang cukup meriah dan pasti kami akan mendaftar lagi bagi penganjuran seterusnya. Hatyai International Marathon sememangnya boleh dijadikan acara tahunan yang wajib didaftar. Selepas habis acara larian, jangan lupa untuk mencuba pelbagai makanan enak di sekitar bandar Hatyai…hihihihihihi… 😀

Isikan Komen Anda Disini