Monthly Archives October 2013

Menang Tiket Tayangan Perdana Thor-The Dark World

Salam,

Thor- The Dark World. Kalau korang peminat filem-filem terbitan Marvel seperti aku ni mesti korang tahu superhero yang suka bawa tukul (hammer) kemana-mana sajer dier pergi iaitu Thor yang berasal daripada negara Asgard. Asgard ni takde dalam peta dunia tapi kalau peta angkasa mungkin ada kot?…ahahahahaha. Kepada yang dah pernah tengok filem Thor yang pertama, mesti korang tak sabar-sabar nak tengok sambungannya kan?.

thor-the-dark-world-sinar-fm-shamphotography-cineleisure-menang-tiket-tayangan-perdana

2 minggu lepas aku ada masuk website Sinar.FM, sajer-sajer jer sebenarnya  pastu terpandang pulak peraduan untuk filem Thor ni. Aku pun sajer isi jer lah, jawab 2 soalan pastu lengkapkan slogan dan hantar. Harapan nak menang tu takde pun sebab biasanya tak pernah menang apa-apa dan lepas tu aku pun terlupa pasal peraduan ni...

Jom Baca Lagi....

Do-it-Yourself: Tutorial Untuk Membuat Dry-Box Kamera DSLR Anda

Salam,

Sebenarnya dah lama aku berniat nak buat entri pasal nak buat Dry Box sendiri ni tapi asik lupa jer. Disebabkan ada kawan-kawan yang tanya dan nak tahu so aku siapkan entri ini untuk dikongsikan. Bagaimana untuk membuat (Do-it-Yourself) dry box untuk DSLR kesayangan korang? atau sanggupkah korang tengok lens mahal korang dijangkiti kulat (fungus)? tapi sebelum itu korang tahu ker apa itu dry Box?..hihihihi… jom aku cerita sket apa itu dry box…..

dry-cabinet-drybox-shamphotography-diy-drybox-sendiri

Apa itu Dry Box atau Dry Cabinet?

Dry box atau Dry cabinet sebenarnya adalah tempat penyimpanan peralatan DSLR anda dan mempunyai sistem penyahlembapan, atau dalam erti kata lain, sistem anti kelembapan yang mengurangkan atau meminimumkan kelembapan di dalam box tersebut. Kegunaannya adalah untuk menghalang kelembapan supaya dapat mengelakkan pertumbuhan fungus pada body DSLR dan lens.

Harga dry box bergantung pada jenama, kualiti serta saiz...

Jom Baca Lagi....

Discover Royal Belum Trip

Salam,

Aku ada buat entri ringkas pasal charity event Tesco Walk For Life. Mulanya mmg aku ngan wife nak register utk event ni tp nampaknya tak dapat join sebab kitaorg dah ada plan lain. Wife aku ada join group Malaysia Backpacker Club (MBC) dalam facebook so dalam group tu ada cite pasal Royal Belum. Korang tau ker “Belum” itu apa? Kalau sapa-sapa yang tak tau tu sila baca dibawah..hihihi.

royal-belum-state-park-hutan-belum-tasik-banding-map-belum-outdoor-adventure-shamphotography

Hutan Belum terletak di utara hujung Perak. Luas kawasan bagi hutan simpanan ini dilaporkan meliputi seluas 290, 000 hektar. Hutan Belum ini dibahagikan kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian atas hutan belum ini ditutupi oleh 117, 500 hektar kawasan hutan yang tebal dan memasuki sempadan Thailand-Malaysia. Kawasan hutan yang luas ini boleh dianggap seperti tembok semulajadi dan “gazette” sebagai zon keselamatan/ selamat. Taman simpanan Belum dan Temenggor dibiarkan tumbuh meliar kerana Kerajaan Perak telah memutuskan untuk mengekalkan kawasan tersebut sebagai simpanan semulajadi bag...
Jom Baca Lagi....

Charity Walk World Hunger Relief 2013

charity-walk-be-the-movement-world-hunger-relief-2013-shamphotography

Salam,

Aku ada wat entri ringkas pasal program ni dan akhirnya aku ngan wife berjaya juga berjalan kaki sejauh 5km daripada Istana Kehakiman ke PICC dan patah semula ke Istana Kehakiman bagi menyokong program World Hunger Relief ni. Ada juga yg menipu sbb belum sampai 1.5km dah patah balik….ahahahahaha… tp kitaorg join mmg untuk fun jer kan. Jom aku cite lebih details pasal event Charity Walk World Hunger Relief ni yang berlangsung pada 5 Oktober di Putrajaya.

Kitaorg gerak ke Putrajaya dalam pukul 10.30 pagi sbb wife ajak gi lunch kat Saba Restaurant di Cyberjaya dulu. Wife nak belanja Nasi Arab katanya… mandi lamb (layan oooo). Saper yang x makan kambing mmg rugi oooo. Sampai kat Saba pukul 11 lebih tp lom bukak lagi so kena ler menunggu, ramai tau org menunggu restoran ni bukak…maknanya mmg sedap la kot. Abis jugak nasi ngan kambing aku dan wife belasah, naik sengkak perut..ahahahaha… tp takpe petang nanti kat eksesais kan kat Putrajaya.

Lepas lunch kitaorg terus ke Putrajaya, pend...

Jom Baca Lagi....

The Heart Exhibition – Pameran Kesihatan Jantung 2013

the-heart-exhibition-2013-shamphotography-midvalley

Salam,

Biler kali terakhir korang gi wat check-up?, last week aku ngan wife gi ” The Heart Exhibition 2013 ” di Mid Valley Exhibition Centre. Memang aku dah tandakan event ni kat jadual aku, bagus sebenarnya event-event begini sebab kita boleh buat check-up dengan PERCUMA! Yerrrr….betul!! PERCUMA OK!. Event ini adalah anjuran Institut Jantung Negara dan Yayasan Jantung Malaysia dan event ni akan diadakan setiap tahun untuk menyedarkan rakyat Malaysia betapa pentingnya penjagaan jantung dan apakah penyebab-penyebab serangan jantung.

Dengan niat yang murni dan semangat yang jitu, pagi tu lebih kurang pukul 9.30 pagi kitaorg dah gerak ke Mid Valley, exhibition start pukul 10 pagi tp xnak berebut parking dan maleh nak beratur panjang so kena ler dtg cepat. Mmg kitaorg x bekfes sbb nak wat check-up dulu, seboleh-bolehnya nak dapatkan test reading yang betul. Kebiasaannya 80%-90% tepat, kalau nak yang betul-betul tepat kena gi buat blood test.

 the-heart-exhibition-2013-heart-disease-shamphotography

 the-heart-exhibition-2013-heart-disease-shamphotography

 the-heart-exhibition-2013-heart-disease-shamphotography

 the-heart-exhibition-2013-heart-disease-shamphotography

Pagi tu masih belum ramai lagi pengunjung y...

Jom Baca Lagi....

Program Charity Walk

Aku dan wife dah pun register untuk program ni yang akan berlangsung pada 5 Oktober 2013 di Putrajaya. Program fun run yang last kitaorg join ialah Larian Kitar Semula kat Padang Merbuk  pada bulan Jun yang lepas. Peserta dikenakan yuran pendaftaran sebanyak RM25, anggap sebagai menderma jer kan..namanya pun charity walk…hihihi.

Nanti aku wat write-up pasal program ni yer…. tungguuuuuuuuu…. 🙂

shamphotography-charity-walk-world-hunger-relief-2013-join-the-walk-putrajaya-hoohaa-asia

Jom Baca Lagi....