Monthly Archives June 2014

Buffet Ramadhan: Santapan Warisan Melayu Di Royale Bintang Kuala Lumpur

Ramadhan-e-newsletter-buffet-shamphotography-bulan-puasa

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Alhamdulillah!!..Bulan Ramadhan telah menjelma kembali dan menandakan bermulalah ibadah berpuasa bagi umat Islam seluruh dunia. Aku pasti ramai yang tercari-cari tempat berbuka puasa seperti di restoran atau hotel yang menawarkan pakej buffet yang menarik serta dapat menyajikan beraneka juadah berbuka puasa bagi mereka yang bekerja atau berada di sekitar Kuala Lumpur.

Aku bersama blogger-blogger yang lain telah dijemput oleh The Royale Bintang, Kuala Kumpur untuk mencuba dan merasai sendiri masakan buffet ramadhan yang akan dihidangkan di Sunflower Brasserie sepanjang bulan Ramadhan ini. Sunflower Brasserie, The Royale Bintang Kuala Lumpur menyediakan beraneka juadah berbuka puasa dengan lebih 100 jenis sajian yang berkonsepkan citasara ala kampung yang menjanjikan kepuasan kepada pengunjung.

buffet-ramadhan-the-royale-bintang-kuala-lumpur-food-review-shamphotography

Juadah seperti Masak Lemak Ikan Masin Belimbing Besi , Siput Manis Rendang Pedas, Gulai Tulang Kambing dengan Pisang Muda, Lemak Cili Padi Salai, Ikan Bakar Daun...

Jom Baca Lagi....

Jemputan FAM Trip Tourism Malaysia Perak #VMY2014

jemputan-famtrip-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia,

Alhamdulillah!!… Terlebih dahulu aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Tourism Malaysia Perak di atas jemputan dan peluang yang telah diberikan kepada aku sebagai seorang Blogger. Ini merupakan jemputan kali ke 2 yang aku terima daripada Tourism Malaysia Perak bagi menjayakan Tahun Melawat Malaysia 2014 dan aku amat berbesar hati kerana dapat memberi sumbangan untuk mempromosikan negeri kelahiran aku iaitu Perak Darul Ridzuan.

Semasa jemputan FAM Trip yang pertama, aku telah diberi peluang untuk meneroka sendiri keunikan dan keindahan tarikan pelancongan di daerah Pengkalan Hulu. Korang boleh baca entri mengenai Keunikan Pengkalan Hulu di url di bawah haaa…..

1. Pengkalan Hulu: The Undiscovered Trail #VMY2014
2. Moh Ke Perak: Lombong Bijih Timah Rahman Hydraulic #VMY2014
3. Moh Ke Perak: Keunikan Pesta Songkran, Pengkalan Hulu #VMY2014
4. Moh Ke Perak: Explorasi Gua Gendang dan Gua Itik, Pengkalan Hulu #VMY2014
5. Moh Ke Perak: Kompleks ...

Jom Baca Lagi....

Scuba Diving: Bagaimana Scuba Diver Berkomunikasi

isyarat-tangan-scuba-diver-komunikasi-didalam-air-penyelam-bahasa-isyarat-shamphotography-01

Assalamualaikum dan salam mesra,

Pernah tak korang tertanya-tanya atau terpikir, macam mana Penyelam Scuba (Scuba Diver) ni nak berkomunikasi semasa di dalam air ek?. Kalau nak bercakap, mulut dah kena sumbat dengan regulator pastu kalau dapat cakap pun mesti akan keluar buih jer…ekekekeke. Pernah tak korang cuba menjerit atau bercakap di dalam air?… memang ler boleh dengar bunyinya sebab secara asasnya air juga merupakan pengalir bunyi tapi ia akan menjadi kurang jelas.

Ok!..Ok!.. Jangan peningkan kepala yer!. Sebenarnya penyelam scuba akan menggunakan isyarat tangan untuk berkomunikasi di antara penyelam-penyelam yang lain. Takde gilernya dorang nak berborak sambil  regulator tersumbat di mulut yer, nanti asyik telan air jer…ahahahahaha. Isyarat tangan ni ada banyak dan bermacam-macam stail tetapi setiap penyelam wajib tahu isyarat tangan yang asas.

Untuk entri Scuba Diving kali ni aku hanya akan terangkan isyarat tangan asas (basic hand signal) yang digunakan oleh penyelam scuba...

Jom Baca Lagi....

ATV Adventure Park Kg Kemensah

 atv-adventure-ride-park-kampung-kemensah-hulu-kelang-all-terrain-vehicle-outdoor-adventure-shamphotography

Assalamualaikum dan salam mesra,

Kalau korang selalu mengikuti entri di blog aku, pasti pernah terbaca entri ‘Jom Join Layan ATV Di Kampung Kemensah’ pada bulan lepas. Aku dan wife amat berbesar hati untuk organize kan 1 trip ATV Ride di ATV Adventure Park. ATV Adventure Park ni terletak di Kampung Kemensah, Hulu Kelang atau yang senang sekali lokasinya adalah di belakang Zoo Negara (Lebih kurang 4.8KM masuk ke dalam lagi daripada Zoo Negara). Sila rujuk kat peta di bawah ni haaaa…..

atv-adventure-ride-park-map-peta-kampung-kemensah-hulu-kelang-all-terrain-vehicle-outdoor-adventure-shamphotography

Dari Lebuhraya Lingkaran Tengah 2 (MRR2), korang exit di Zoo Negara dan terus ikut jalan yang menuju ke belakang zoo (Jalan Taman Zooview) hingga sampai ke ATV Adventure Park dan pastikan jangan belok di mana-mana simpang. Korang akan lalu di Kampung Kemensah dan akan melalui jalan yang sempit, jangan risau yer sebab jalannya memang begitu pastu korang akan jumpa papah arah ke ATV Adventure Park lebih kurang 1 KM sebelum sampai ke lokasi. Apabila korang sampai di gerbang ATV Adventure Park nanti, sila pa...

Jom Baca Lagi....

Scuba Diving: Peralatan Scuba Diving

peralatan-scuba-diving-scuba-gear-diving-equipment-scuba-set-shamphotography

Assalamualaikum dan salam mesra,

Di entri yang lepas, aku ada bagi info Bagaimana Untuk Menjadi Seorang Open Water Diver. Aku harap hasil daripada entri aku tu dapat membantu korang tahu tentang proses mendapatkan lesen menyelam ni. Entri kali ni aku akan menulis mengenai peralatan menyelam atau dalam bahasa omputihnya ” Scuba Diving Equipment “.

Kat bawah ni aku senaraikan peralatan asas untuk membolehkan korang menyelam yer… tanpa salah satu peralatan ni mesti korang tak boleh menyelam ok!….. so calon-calonnya adalah:

1. Mask dan Snorkel

peralatan-scuba-diving-scuba-gear-diving-equipment-scuba-set-mask-snorkel-shamphotography

Kalau korang dah biasa gi skodeng ikan (Snorkeling), mesti korang akan guna mask dan snorkel kan?. Peralatan ni juga digunakan oleh penyelam. Sebenarnya mata manusia ni susah nak fokus imej serta penglihatan menjadi kabur (blur) apabila berada di dalam air dan mask ini berfungsi untuk memberikan ruang udara di bahagian sekitar mata bagi membolehkan mata memfokus imej di hadapan dengan lebih jelas...

Jom Baca Lagi....

Scuba Diving: Bagaimana Untuk Menjadi Seorang Open Water Diver

bagaimana-untuk-menjadi-seorang-open-water-diver-lesen-menyelam-ambil-lesen-padi-naui-sdi-diving-shamphotography

Assalamualaikum dan salam mesra,

Aku dan wife baru jer selesai kursus Open Water Diver (OWD) pada bulan 3 yang lepas, sekarang ni pon masih terbayang-bayang ikan baracuda berenang-renang kat atas kepala….hihihihihihi. Bagi aku, pengalaman menyelam adalah satu pengalaman yang berharga dan aku tak pernah terpikir atau terlintas pun dalam kepala otak ni untuk mempunyai lesen menyelam. Cuba tengok gambar kitaorg kat atas tu, korang tak rasa teruja ker?…hihihihihi.. tapi kitaorg masih mentah dalam bidang ni dan banyak lagi yang perlu belajar pastu kena selalu gi menyelam untuk tingkatkan lagi kemahiran. Kalau korang nak baca perjalanan dan pengalaman kitaorg masa kursus Open Water Diver (OWD) dulu, leh baca kat entri kat bawah ni haaaa…..

i) Discover Scuba Diving
ii) Cabaran Untuk Mendapatkan Lesen Open Water Diver
iii) Secara Rasmi Kami Adalah PADI Certified Open Water Diver

Tujuan aku menulis entri ni sebenarnya untuk berkongsi pengalaman yang kitaorg lalui bagaimana untuk mendapatkan le...

Jom Baca Lagi....