Yearly Archives 2015

E.R.A.S.E. Run For Aids 2015

erase-run-for-aids-university-of-malaya-runholics-team-ultron

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

E.R.A.S.E Run for Aids 2015 telah diadakan di Universiti Malaya pada 19 Disember 2015 yang lepas. Larian amal sejauh 5km ini telah dianjurkan oleh Persatuan Perubatan Universiti Malaya (Medical Society of Univerty Malaya) adalah bertujuan bagi mengumpul dana untuk disalurkan kepada Majlis AIDS Malaysia serta meningkatkan lagi tahap kesedaran rakyat Malaysia mengenai penyakit AIDS dan untuk membasmi stigma atau diskriminasi terhadap pengidap AIDS.

Berdasarkan acara larian yang aku daftar bagi tahun 2015 sepatutnya larian ini tiada di dalam senarai tetapi bernasib baik kerana terpilih menjadi salah seorang pelari yang mewakili Team Ultron. Agak panjang juga rasanya karangan yang aku emailkan kepada pihak Ultron. Alhamdullillah, berjaya juga karangan aku menarik perhatian pihak Ultron….hihihihi.. 😀 tapi “Siapakah Ultron ni?”..hmmm..sememangnya tiada pertalian kekeluargaan dengan The Avengers ataupun dengan Tony Stark ok!…Boleh rujuk di laman web Ul...

Jom Baca Lagi....

Mizuno Wave Run 2015

mizuno-wave-run-2015-wos-world-of-sports-runholics-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mizuno Wave Run 2015 telah diadakan di Pusat Rekreasi Air, Precint 6 Putrajaya pada 13 Disember 2015. Acara larian anjuran World of Sports Malaysia ini sepatutnya telah dijadualkan pada 27 September 2015 di Dataran Putrajaya tetapi telah ditangguh ke tarikh yang baru disebabkan masalah jerebu yang kronik melanda Malaysia beberapa bulan yang lepas. Ini juga merupakan anjuran bagi tahun ke 10 dan pada tahun ini buat julung kalinya, pihak penganjur telah menawarkan kategori 21km Half Marathon selain daripada kategori kebiasaannya iaitu 10km terbuka dan veteran.

Sebenarnya, aku dan wife memang tak daftar pun larian ni dan kitaorg berlari menggunakan bib orang lain. Aku beli bib orang lain dan wife pun beli bib orang lain…hihihihihi.. 😀 Aku pun tak tahu kenapa aku beriya sangat nak beli bib Mizuno Wave Run ni. Dahlah beli bib orang lain, lepas tu tiba-tiba acara larian ni kena tangguh pula...

Jom Baca Lagi....

Malaysian Unity Run 2015: Humanitarion Aid

malaysian-unity-run-2015-humanitarian-aid-taman-wetland-putrajaya-yakeb-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Malaysian Unity Run 2015 telah diadakan di Taman Wetland, Putrajaya pada 12 Disember 2015 yang lepas. Acara larian ini telah dianjurkan oleh Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan yang turut juga dikenali sebagai YAKEB. Bertemakan ‘Humanitarian Aid’, fokus utama larian ini adalah untuk mengutip dana bagi Tabung Bekas Atlet yang pernah berjasa kepada Negara disamping juga dalam usaha untuk membantu Tabung Mangsa Gempa Bumi yang melanda Negeri Sabah baru-baru ini. Selain dari bertujuan untuk memenuhi misi kemanusiaan, acara larian ini juga telah diadakan secara santai dan bersifat kekeluargaan supaya dapat menyemarakkan lagi semangat perpaduan dan harmoni dikalangan peserta.

Aku dan wife agak terpikat dengan konsep ‘Menderma Sambil Beriadah’ dan yang paling menariknya, hadiah-hadiah cabutan bertuah yang cukup lumayan serta memang kitaorg nak merasa berlari di dalam Taman Wetland…hihihihihi.. 😀 Hanya 1 jarak larian sahaja yang ditawarkan sejauh 1...

Jom Baca Lagi....

Allianz Pacer Run 2015

allianz-pacer-run-2015-runholic-putrajaya-runhappy-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Allianz Pacer Run 2015 telah diadakan pada 6 Disember 2015 bertempat di Presint 3, Dataran Putrajaya. Acara larian ini telah dianjurkan oleh Allianz Malaysia yang bertujuan untuk menggalakkan rakyat Malaysia supaya mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat serta memastikan sentiasa bersenam dan kekal aktif. Hanya ada 2 jarak larian yang ditawarkan bagi larian ini iaitu sejauh 6km bagi kategori Fun Run dan juga 12km yang merangkumi kategori lelaki dan wanita terbuka, lelaki dan wanita veteran dan juga satu lagi kategori dikhaskan untuk badan-badan korporat yang ingin turut serta dalam acara larian ini. Yuran yang dikenakan kepada peserta adalah sebanyak RM30 bagi 6km dan RM55 bagi 12km manakala RM1500 bagi penyertaan daripada badan korporat.

Aku dan wife pun tidak melepaskan peluang untuk mendaftar bagi kategori terbuka 12km dan yang paling terujanya kerana baju lariannya memang amat menarik…..adidas ok!…hihihihihi....

Jom Baca Lagi....

Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah 2015

larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-lhksns-dewan-jubli-perak-kuala-kangsar-perak-darul-ridzuan-eshamhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah atau lebih dikenali dengan nama singkatannya LHKSNS telah diadakan pada 29 November 2015 bertempat di Dewan Jubli Perak, Kuala Kangsar, Perak bersempena dengan Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Sultan Perak iaitu D.Y.M.M Paduka Seri Tuanku Sultan Dr. Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum D.Y.M.M Paduka Seri Tuanku Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah.

Hanya 3 kategori larian yang ditawarkan iaitu 7km, 10km dan juga 15km. Yuran penyertaan sebanyak RM20 dikenakan bagi kategori 10km dan 15km manakala kategori 7km adalah percuma dan hanya dikhaskan untuk pelajar sahaja.

Aku dan wife bersama Alice serta Zakiah juga tidak melepaskan peluang untuk sertai acara yang dikatakan mempunyai review yang amat memuaskan daripada peserta yang pernah menyertai larian ini. Lagipun, aku dan wife adalah anak kelahiran negeri Perak. Memang wajiblah kami berdua raikan Sultan sendiri kan?…hihihihihi.. 😀 ...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 3

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Entri ini adalah sambungan daripada entri:
1. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1
2. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

24 April 2015

Aku dan wife hanya dapat lelapkan mata beberapa jam sahaja sebelum ke kafeteria untuk sarapan ringan dan persediaan mendaki ke puncak (Low’s Peak). Badan pun dah nampak gemuk disebabkan 3 lapis baju dan 2 lapis seluar….hihihihihi…suhu memang sejuk hingga ke tulang. Sarapan pagi hanyalah sekadar alas perut sebab risau untuk mendaki dengan perut yang penuh. Tepat jam 2.30 pagi, semua mengorak langkah dan meredah gelap mendaki ke Sayat-Sayat Check Point untuk lapor diri sebelum dibenarkan mendaki ke puncak. Semua pendaki diwajibkan sampai di Sayat-Sayat Check Point sebelum pukul 5 pagi dan kalau lewat, ranjer tidak akan benarkan untuk teruskan pendakian dan akan diarah turun ke Laban Rata. Kalau mengikut kiraan aku, dengan yakinnya aku dan wife boleh sampai di Sayat-Sayat Hut sebel...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-ke-laban-rata-mesilau-trail-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti ada yang tak sabar dan ternantikan sambungan daripada entri Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1. Apa tunggu lagi, jomlah baca sambungannya. 😀

23 April 2015

Seawal pagi aku dah tersedar sambil duduk termenung berselimutkan dengan sleeping bag. Maklumlah, di Sabah pukul 6 pagi pun dah cerah. Pagi itu memang boleh tahan juga sejuknya walaupun aku berselimut dan berstokin sepanjang malam. Cabaran pertama aku adalah mandi….hihihihihi.. 😀 Jangan salah sangka ok!.. Aku memang suka mandi dengan air sejuk tapi bukannya yang terlampau sejuk. Walau apa pun, cabaran pertama aku hadapi dengan selamba dan penuh semangat kerana aku tahu pengalaman hari ini dan esok akan menjadi kenangan manis buat aku dan wife.

Sebelum bertolak ke Mesilau Nature Park, kesemua ahli kumpulan berkumpul terlebih dahulu untuk sarapan pagi sambil dijamu dengan permandangan Gunung Kinabalu yang membuka ruang di sebalik kabus pagi...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bumi Sabah telah digemparkan dengan kejadian gempa bumi yang berlaku pada 5 Jun 2015 dan telah mengorbankan 18 nyawa terdiri daripada malim gunung serta para pendaki. Sebenarnya memang dah lama aku nak berkongsi cerita mengenai perjalanan dan pengalaman aku dan wife dalam misi mendaki Gunung Kinabalu tapi terpaksa ditangguhkan dulu bagi menghormati kejadian gempa bumi yang telah menimpa Sabah.

Pengalaman mendaki Gunung Kinabalu merupakan pencapaian yang paling tinggi setakat ini bagi aku dan wife yang bukannya seorang pendaki tegar. Akhirnya tercapai juga hasrat kami untuk berdiri di atas puncak yang tertinggi di Asia Tenggara.

Alhamdulillah, aku dan wife bersama Team TooHotDemo (Hisyam, Fareeza, Jasper, Sukh, Amar, Bella, Eyda Dida, Amlina, Khal, Din Jengking, Cumie dan Wolf) telah berjaya menjejakkan kaki di puncak Gunung Kinabalu dengan selamatnya pada bulan April yang lalu iaitu sebulan sebelum kejadian gempa bumi berlaku...

Jom Baca Lagi....