Category FAM Trip #VMY2014

Moh Ke Perak: Kompleks Sejarah Pasir Salak #VMY2014

kompleks-sejarah-pasir-salak-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Perak Aman Jaya,

Pasir Salak merupakan satu nama yang telah terpahat di dalam himpunan penting sejarah tanah air kita. Penuh dengan kisah-kisah perjuangan bangsa Melayu dan peristiwa berdarah pembunuhan J.W.W. Birch yang merupakan seorang Residen British ketika itu. Peristiwa tersebut telah mencetuskan peperangan diantara Kolonial Bristish dengan orang-orang Melayu, pastinya banyak meninggalkan kesan di dalam lipatan sejarah orang-orang Melayu.

Pasir Salak selalu mengingatkan bangsa Melayu terhadap perjuangan Dato’ Maharaja Lela, Dato’ Sagor, Pandak Indut dan Sipuntum menentang penjajah British sehinggalah dihukum gantung sampai mati di Matang, Perak. Begitu juga kisah Sultan Abdullah dan Ngah Ibrahim dibuang negeri ke Pulau Seychelles di Lautan Hindi manakala pula Raja Ismail dibuang negeri ke Johor dalam usaha pihak British untuk menunjukkan keangkuhannya sebagai kuasa penjajah.

Entri ini sebenarnya kesinambungan daripada FAM Trip Jom Mancing Udang 2014

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Pusat Konservasi Tuntung Bota Kanan #VMY2014

pusat-konservasi-hidupan-liar-tuntung-bota-kanan-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pusat Konservasi Hidupan Liar (Tuntung) ini terletak di Kampung Bota Kanan, Daerah Perak Tengah iaitu kira-kira 50km dari Bandar Ipoh. Tuntung adalah haiwan yang tergolong di dalam kumpulan reptilia seperti penyu, labi-labi atau kura-kura dan mengikut statistik, populasi tuntung di Malaysia khususnya di sekitar Sungai Perak telah mengalami kemerosotan yang teruk dalam tempoh 30 tahun, kini status tuntung berada dalam keadaan amat terancam dan hampir pupus sekiranya tiada langkah-langkah kawalan dan penguatkuasaan.

Wujudnya Pusat Konservasi ini adalah bertujuan untuk memulihara ekosistem tuntung melalui pengumpulan dan penetasan telur. Selain daripada menjadi kawasan bagi pemuliharaan spesies tuntung, ia juga merupakan pusat penyelidikan bagi penyelidik dari dalam dan luar negara. Tuntung Sungai (Batagur Baska) dan Tuntung Laut (Callagur Borneoensis) merupakan spesies reptilia yang di pelihara dalam kolam-kolam pembiakan di Pusat Konservasi Hidupan Liar...

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Homestay Pendiat Bota Kanan Perak #VMY2014

homestay-pendiat-bota-kanan-perak-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Kampung Pendiat adalah lokasi pertama yang dilawati oleh FAM Trip Jom Mancing Udang anjuran Tourism Malaysia Perak semasa program ini berlangsung. Ketibaaan FAM Trip kitaorg disambut meriah dengan paluan kompang, persembahan silat dan juga jamuan makan tengahari dengan hidangan masakan kampung yang sungguh menyelerakan.

homestay-pendiat-bota-kanan-perak-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perakPersembahan silat oleh adik-adik Kampung Pendiat.

homestay-pendiat-bota-kanan-perak-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perakSajian masakan kampung yang cukup menyelerakan.

Terlebih dahulu, jom aku ceritakan serba sedikit mengenai Kampung Pendiat. Kampung Pendiat terletak di Bota Kanan, Perak dan menawarkan pakej penginapan Homestay bagi mereka yang inginkan suasana tenang dan harmoni serta jauh daripada kesibukkan kotaraya. Menurut maklumat yang aku perolehi, Kampung Pendiat ini merupakan sebuah perkampungan tradisional di tepian Sungai Perak dengan keluasan 3km persegi di dalam Mukim Bota di daerah Perak Tengah. Apa yang menariknya Homestay Pendiat ini ialah masih terdapat warisan berzaman yang dipraktikkan ...

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Keunikan Menara Condong Teluk Intan #VMY2014

menara-condong-teluk-intan-tourism-malaysia-perak-moh-ke-perakKredit gambar: Tourism Malaysia Perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Menara Condong Teluk Intan atau pun dikenali juga sebagai Menara Jam Tinggi merupakan sebuah mercu tanda bagi bandar Teluk Intan. Ini adalah salah sebuah lokasi yang aku lawati bersama rakan-rakan FAM Trip sempena program Jom Mancing Udang 2014 di Teluk Intan anjuran Tourism Malaysia Perak yang berlangsung pada 16 hinga 18 Ogos yang lalu. Menara Condong Teluk Intan ini semestinya mempunyai nilai sejarah yang tersendiri selain daripada keunikan dan kehebatan senibinanya. Menara Condong ini terletak diantara pertemuan dataran segiempat, iaitu Jalan Pasar dan Jalan Ah Cheong dengan Jalan Selat dan Jalan Bandar.

menara-condong-teluk-intan-tourism-malaysia-perak-moh-ke-perak

Terlebih dahulu, jom aku singkap serba sedikit sejarah disebalik pembinaan menara ini.

Menara ini telah dibina pada tahun 1885 oleh seorang kontraktor cina yang dikenali sebagai Leong Choon Choong serta Kontraktor Ceylon yang turut membina dan menjadi penderma utama kepada menara ini. Menara ini berbentuk Pagod...

Jom Baca Lagi....

FAM Trip Jom Mancing Udang: Tarikan Teluk Intan #VMY2014

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Udang Galah Sepit Biru adalah objektif utama aku di dalam eksplorasi ‘Moh Ke Perak’ kali ini. Alhamdulillah… sekali lagi aku berkesempatan untuk sertai FAM Trip anjuran Tourism Malaysia Perak bertemakan Jom Mancing Udang 2014 yang bertempat di Teluk Intan, Perak. Sebenarnya, aku bukanlah seorang kaki pancing tegar tapi peluang yang telah diberikan oleh pihak Tourism Malaysia Perak tidak akan aku sia-siakan… πŸ˜€

fam-trip-jom-mancing-udang-2014-teluk-intan-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perak-tourism-malaysia-menarik-di-teluk-intanGambar Groupfie adalah penting di dalam setiap entri aku…hihihihi.. πŸ˜€

Udang Galah Sepit Biru ni atau nama saintifiknya Macrobrachium Rosenbergiie merupakan hidupan air yang suka bermain-main di sekitar air tawar seperti di sungai dan oleh kerana itulah lokasi memancing kitaorg difokuskan di sekitar sungai Teluk Intan. Bagi aku, memancing ni sama ada udang ataupun ikan sememangnya satu aktiviti yang mengasyikkan dan santai tetapi memerlukan kesabaran yang tinggi.

FAM Trip Jom Mancing Udang ini telah disertai oleh wakil media, wakil agensi pela...

Jom Baca Lagi....

Jemputan FAM Trip Jom Mancing Udang 2014 Tourism Malaysia Perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Sekali lagi aku ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada pihak Tourism Malaysia Perak di atas Jemputan Program FAM Trip Jom Mancing Udang 2014 bertempat di Teluk Intan dan juga untuk mempromosikan produk-produk pelancongan di sekitar Hilir Perak. Seperti biasa, FAM Trip ini akan disertai oleh rakan-rakan media, agensi pelancongan dan juga rakan-rakan blogger. Antara rakan blogger yang turut serta ialah Bro Khir Khalid dan Bro D.Shahril Hakime…hihihihi… sekurang-kurangnya ada jugak rakan blogger yang aku kenal. πŸ˜€

fam-trip-tourism-malaysia-perak-hilir-perak-mancing-udang-galah-teluk-intan

Seronok sebenarnya dapat mempromosikan pelbagai tarikan pelancongan di negeri kelahiran aku sendiri ni iaitu Perak Darul Ridzuan dan menulis juga telah menjadikan hobi aku walaupun hanya menulis di blog. Manalah tahu, lepas ni dapat jemputan FAM Trip dari negeri lain pulak….hihihihihi… kalau ada rezeki laaaaa…

Entri ni sebenarnya aku dah setkan untuk auto publish pada hari ni sebab aku rasa memang susah nak online sepanjang tempoh progra...

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Eksplorasi Air Terjun Dan Santuari Ikan Sungai Ruok Royal Belum #VMY2014

air-terjun-sungai-ruok-santuari-ikan-sungai-ruok-fish-santuary-royal-belum-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perak-visit-malaysia-2014

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Aku harap anda janganlah bosan dengan entri-entri aku kebelakangan ini yang banyak berkisarkan Taman Negeri Royal Belum….hihihihi.. πŸ˜€ Bukannya apa! ini hanyalah sekadar untuk berkongsi pengalaman aku semasa berada di sana di atas tajaan Tourism Malaysia Perak serta Perbadanan Taman Negeri Perak yang bermurah hati untuk menjemput aku. Mungkin di antara anda yang sudah pernah menjejakkan kaki di Royal Belum dan mungkin juga ada yang belum. Dengan adanya entri-entri seperti ini, pasti akan timbul perasaan membuak-membuak jauh di sudut hati sanubari anda untuk berkunjung ke Royal Belum bagiΒ menulis pengalaman serta melakarkan pengembaraan sendiri di sana. Amat rugi jika tidak ke sana kerana Taman Negeri Royal Belum merupakan satu khazanah negara dan juga permata hati negeri Perak yang kaya dengan kepelbagaian biodiversiti.

air-terjun-sungai-ruok-santuari-ikan-sungai-ruok-fish-santuary-royal-belum-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perak-visit-malaysia-2014

Explorasi FAM Trip Royal Belum ini menuju ke penghujungnya apabila kami dibawa mengembara ke satu lagi lokasi yang menarik di Ta...

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Menjejaki Jenut Papan Royal Belum #VMY2014

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pengembaraan FAM Trip Royal Belum kami diteruskan lagi ke Kem Sungai Papan untuk melihat sendiri Jenut atau dikenali juga sebagai Sira yang sering dikunjungi oleh haiwan-haiwan liar di sekitar Taman Negeri Royal Belum.

kem-sungai-papan-sira-papan-jenut-papan-jenut-garam-royal-belum-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perak-visit-malaysia-2014Apa-apa pun Groupfie mestilah didahulukan…hihihihi..

Anda tahu ker apa itu Jenut?. Ok!..Ok!.. Moh aku terangkan kat sini, Jenut atau Sira ni sebenarnya bermaksud tempat haiwan menjilat garam. Jenut atau Sira ni kalau dalam istilah Bahasa Inggeris nya ialah β€˜Salt Lick’ dan ia merupakan satu keperluan yang diperlukan oleh haiwan untuk menambah dan mendapatkan zat garam mineral serta nutrien-nutrien penting seperti kalsium, magnesium, natrium dan zink di dalam diet pemakanan mereka.

kem-sungai-papan-sira-papan-jenut-papan-jenut-garam-royal-belum-moh-ke-perak-tourism-malaysia-perak-visit-malaysia-2014Bot-bot yang membawa kami…

Jenut ini juga boleh dikatakan sebagai klinik semulajadi untuk haiwan-haiwan yang berada di sekitar situ kerana garam juga merupakan salah satu bahan penting bagi membaiki masalah sistem penghadaman...

Jom Baca Lagi....