Category Food Review

Keunikan Hidangan Satay Flamo Cuisine, Wangsa Maju

flamo-cuisine-satay-tempat-makan-menarik-di-kuala-lumpur-eshamzhalim-restoran-ayam-kampung

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Satay merupakan antara hidangan yang cukup popular di kalangan masyarakat Malaysia tetapi pernahkah korang mencuba hidangan satay daripada Flamo Cuisine?. Alhamdulillah, sekali lagi aku dan wife telah mendapatkan jemputan daripada pemilik Flamo Cuisine untuk mencuba dan merasai sendiri keunikan dan keenakkan hidangan Satay Flamo. Mungkin ada yang tertanya-tanya “Apa itu Flamo?”. Flamo sebenarnya adalah penjenamaan citarasa yang bermaksud Flame, Flakes atau Flavour More, iaitu citarasa bagi kombinasi makanan halal tradisonal China-Arab yang merupakan salah satu makanan unik, enak dan sihat. Flamo Cuisine telah diasaskan oleh En. Zulkarnain Malik dan dibantu oleh isterinya dalam usaha untuk memperkenalkan keunikan citarasa makanan yang berlabelkan Flamo Cuisine.

Aku pernah menulis satu entri mengenai Flamo Cuisine satu ketika dahulu yang memfokuskan kepada sajian tradisional daerah Yunnan iaitu Mi Xian dan juga hidangan Arab iaitu Tahini Kebab ...

Jom Baca Lagi....

Dapatkan Diskaun 10% Di MTLatte Cafe

mtlatte-cafe-diskaun-10-peratus-jom-ngopi-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti korang pernah baca entri mengenai MTLatte Cafe di dalam Segmen Jom Ngopi aku dan dengan ini, aku ada satu berita gembira untuk dikongsikan kepada semua terutama kepada peminat-peminat kopi di luar sana. Pemilik MTLatte Cafe telah bermurah hati untuk memberi diskaun sebanyak 10% kepada semua pelanggan di MTLatte dan syaratnya mudah sahaja. Apa yang korang perlu buat untuk dapatkan diskaun ni ialah:

1. Menjamu selera atau minum kopi sambil bersantai di MTLatte Cafe.

2. Layari blog www.eshamzhalim.com di telefon pintar korang dan klik pada entri Jom Ngopi: MTLatte Cafe @ Dataran Ara Damansara

3. Tunjukkan entri tersebut di telefon pintar korang pada staf MTLatte Cafe untuk mendapatkan diskaun 10% daripada jumlah pembayaran.

Senang jer bukan?… Bolehlah ajak rakan-rakan semua berkunjung ke MTLatte Cafe untuk menikmati menu-menu menarik serta jangan lupa untuk mencuba menu kopinya. Ok!.. Jom Ngopi kita!!… 😀

Tawaran diskaun ini sah sehingga 31 Januar...

Jom Baca Lagi....

Jom Ngopi: MTLatte Cafe @ Dataran Ara Damansara

mtlatte-cafe-segmen-jom-ngopi-dataran-ara-damansara-cafe-review-cafe-di-damansara-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bagi Segmen Jom Ngopi pada bulan ini, aku akan membawa pencinta kopi di luar sana untuk berkunjung ke sebuah lagi Cafe yang unik di sekitar Ara Damansara. Terlebih dahulu, terima kasih aku ucapkan kepada Nichole yang merupakan salah seorang pemilik MTLatte Cafe kerana sudi menjemput aku dan geng ngopi yang lain untuk merasai sendiri suasana dan juga menikmati sajian yang terdapat di MTLatte Cafe.

MTLatte Cafe yang terletak di Dataran Ara Damansara ini diusahakan oleh Nichole bersama rakan perniagaannya Alan, dan baru sahaja memulakan operasinya sekitar 2 bulan yang lepas. MTLatte Cafe memilih konsep unik yang berasaskan daripada elemen-elemen Kejuruteraan (Engineering)  bagi menghiasi ruangan dalaman cafenya. Bagi aku setiap cafe haruskan mempunyai kelainan dan juga keunikkan yang boleh dijadikan sebagai identiti cafe itu tersendiri.

Lebih kurang pukul 10.30 pagi aku dan wife telah berada di MTLatte Cafe sambil menunggu Hafeesyam serta Athin...

Jom Baca Lagi....

Jom Ngopi: Flat White Cafe @ SS15 Subang Jaya

jom-ngopi-flat-white-cafe-ss15-subang-jaya-cafe-menarik-di-selangor-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Ngopi,

Segmen Jom Ngopi diteruskan lagi dalam misi untuk menerjah cafe-cafe yang berada di sekitar bandaraya. Bagi entri kali ini, aku akan membawa pembaca semua ke sebuah cafe yang beroperasi di SS15, Subang Jaya iaitu Flat White Cafe. Seperti biasa aku dan wife akan disertai oleh Hafeesyam dan Athin Nabiha yang merupakan ahli tetap Geng Ngopi kitaorg. Pilihan cafe kali ini sebenarnya dilakukan secara rawak. Pada mulanya rancangan asal kitaorg adalah untuk lepak dan serahkan ole-ole yang kitaorg beli khas daripada Hat Yai buat Hafeesyam dan Athin tapi sambil menyelam boleh minum air kan…hihihi 😀 . Banyak sebenarnya cafe-cafe yang terdapat di SS15 ni tapi disebabkan mata telah tertumpu kepada Flat White Cafe, terus kitaorg mengambil keputusan untuk mencuba Flat White Cafe.

Flat White Cafe ini terletak di tingkat 1 dan di deretan bangunan yang sama dengan Starbucks Cafe...

Jom Baca Lagi....

Jom Ngopi: Wood and Steel Cafe @ The Strand Kota Damansara

wood-and-steel-coffee-furniture-art-segmen-jom-ngopi-eshamzhalim-cafe-review

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti korang semua ternanti-nantikan dimanakah cafe pilihan kitaorg bagi bulan ni?. Segmen Jom Ngopi kali ni telah membawa aku dan wife serta Hafeesyam dan juga Athin Nabiha (ahli terbaru Geng Ngopi) ke salah sebuah cafe yang popular di sekitar bandaraya. Nama Wood and Steel sering menjadi sebutan bagi pengemar coffee, beroperasi di The Strand, Kota Damansara bukan sahaja terkenal di kalangan pengemar coffee, malah juga di kalangan celebriti tanahair. Aku dan wife memang dah lama teringin untuk ke sini tapi baru kali ini kitaorg berpeluang untuk mencuba sendiri hidangan menarik yang ditawarkan oleh Wood and Steel Cafe.

Mengikut kata Hafeesyam yang selalu lepak disini, Wood and Steel Cafe ni memang sentiasa penuh dengan pelanggan dan amat sukar untuk mendapatkan tempat. Disebabkan itu seawal pukul 9.00 malam Hafeesyam dan Athin Nabiha sudah berada di cafe sementara menunggu aku dan wife sampai…hihihihihi....

Jom Baca Lagi....

Sajian Johor Restoran Bisik Bisik Shah Alam

restoran-bisik-bisik-seksyen-7-shah-alam-makanan-johor-tempat-makan-menarik-di-shah-alam

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Nama Restoran Bisik-Bisik sememangnya tidak asing lagi di kalangan penduduk sekitar Shah Alam. Beroperasi di Seksyen 7, Shah Alam semenjak dari tahun 2010 telah menjadikan ia sebagai lokasi wajib singgah bagi sesiapa yang mengidamkan dan ingin mencuba pelbagai sajian negeri Johor.

Alhamdulillah!… aku dan wife bersama rakan blogger yang lain diberi peluang untuk mencuba dan menikmati sendiri keenakkan sajian Johor yang sering menjadi sebutan di kalangan penduduk Shah Alam. Kedatangan kitaorg telah disambut mesra oleh Puan Norhaliza atau lebih dikenali dengan panggilan Aien yang merupakan pemilik Restoran Bisik-Bisik dan sedikit sesi pengenalan dimulakan sebelum menjamu selera.

Apa yang istimewanya restoran ini ialah ia menawarkan pelbagai masakan Johor yang popular disamping beraneka menu lain khas buat santapan para pelanggan yang singgah...

Jom Baca Lagi....

Jom Ngopi: Cafe Studio @ The Strand Kota Damansara

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblog

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Alhamdulillah!.. Bersua kembali di dalam segmen Jom Ngopi bagi episod ke 2. Bagi episod kali ini, aku bersama-sama wife dan Hafeesyam berkunjung ke Cafe Studio yang terletak di The Strand, Kota Damansara. Banyak jugak cafe di sekitar Kota Damansara tapi Hafeesyam tetap mencadangkan supaya aku dan wife mencuba cafe ni. Aku rasa lokasi Cafe Studio ni agak tersorok dan mungkin akan membuatkan ramai tercari-cari. Beroperasi di tingkat 1 deretan lot kedai di sebelah belakang Encorp Strand Mall memang seakan tersembunyi daripada pandangan mata kasar.

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblogPapan tanda Cafe Studio yang kecil kemungkinan membuatkan mata terlepas pandang .

Aku rasa agak terpegun jugak apabila melangkah masuk ke cafe ini dan sememangnya layak menggunakan nama Cafe Studio kerana hiasan dalamannya seakan sebuah studio yang penuh dengan hasil-hasil seni dan juga ukiran arca yang unik dijadikan sebagai bahan perhiasan.

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblogSuasana di dalam Cafe Studio.

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblogHiasan yang menarik.

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblogBangku dan meja yan...

Jom Baca Lagi....

Restoran Tasik Raban Cawangan Seri Iskandar

restoran-tasik-raban-seri-iskandar-perak-moh-ke-perak-tempat-makan-menarik-di-perak-eshamhalim

Dikemaskini pada 22 Februari 2016:
Restoran Tasik Raban Seri Iskandar telah tutup dan tak pasti restorannya pindah ke mana. Baru jer tahu selepas balik kampung semasa cuti tahun baru cina yang lepas. Niat nak singgah makan ikan bakar tapi restorannya dah tutup dan sudah ada papan tanda untuk disewa.

Dikemaskini pada 25 Julai 2015:
Restoran Tasik Raban Seri Iskandar telah berpindah ke Jalan lb1, Seri Iskandar (berdekatan dengan Agrobank Cawangan Seri Iskandar). Aku kurang pasti nama jalan tapi di antara Jalan lb1 dan Jalan Dataran 1 selepas Jalan Pekeliling Iskandar. Baru jer dapat tahu bila balik kampung semasa cuti Hari Raya Aidilfitri hari tu.

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bila disebut nama Restoran Tasik Raban, aku rasa perkara pertama yang akan terlintas di kepala korang mestilah Ikan Bakar Air Tawar dan Sambal Bumbumnya. Betul tak?… Menu utama ni sememangnya popular di Restoran Tasik Raban disamping menyediakan juga pelbagai masakan kampung buat pelanggan yang berkunjung...

Jom Baca Lagi....