Category Misi Kemasyarakatan

Ekspedisi Royal Belum 2.0 GTS: 16 Sept – 18 Sept 2016

poster-ekspedisi-royal-belum-2-0-gts-geng-trip-santai-hutan-simpan-diraja-belum-grik-perak
Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hutan Simpan DiRaja Belum atau lebih dikenali dengan nama Royal Belum sememangnya kaya dengan kepelbagaian-bio dan tersimpan pelbagai hasil khazanah-khazanah alam semulajadi yang bernilai. Ianya merupakan satu destinasi popular bagi mereka yang ingin mencari ketenangan dan juga kepada pencinta alam semulajadi. Oleh itu, adalah menjadi satu kerugian kepada sesiapa yang tidak pernah menjejakkan kaki di Hutan DiRaja ini. Dengan itu, Geng Trip Santai (GTS) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan sekali lagi Ekspedisi Royal Belum 2.0 bagi edisi kedua untuk memberi peluang kepada mereka yang ingin merasai ketenangan dan juga menikmati keindahan alam semulajadi yang terdapat di Hutan Simpan DiRaja Belum.

Sebelum itu, jom aku perkenalkan siapakah Geng Trip Santai (GTS)?. Sebenarnya, Geng Trip Santai ini adalah nama yang digunakan oleh aku dan wife. GTS bukanlah sebuah syarikat berdaftar ataupun operator aktiviti luar (outdoor) bertauliah tetapi hanyalah ...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 3

misi-kemanusiaan-royal-belum-3-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak-entri-03

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Rasanya mesti anda semua dah tak sabar menantikan bahagian 3 atau bahagian terakhir untuk entri Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0. Jadual mingguan aku semenjak daripada bulan Januari hinggalah bulan ni memang penuh dengan aktiviti beriadah. Agak sukar sikit untuk aku mencari masa untuk menulis walaupun banyak jugak perkara yang nak dikongsikan di sini dan ditambahkan lagi dengan urusan di pejabat yang kebelakangan ni amat kelam kabut…..fusssss…. memang sangat mencabar untuk aku luangkan masa di blog ni.

Sebelum aku teruskan menulis bahagian 3, apakata anda mengimbau kembali entri-entri sebelum ni bagi mengelakkan tahap kekeliruan yang melampaui batas nanti…hahahaha…. 😀 Klik jer link di bawah ni haaaaa……

1. Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 2
2. Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1

Hari Ketiga – 9 November 2014.

Seawal pagi, kami dah bersiap untuk trekking ke Jenut atau Sira Gajah di Kem Sungai Papan. Mesti anda tertanya-tanya “Jenut ...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 2

misi-kemanusiaan-royal-belum-3-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti anda semua dah tertunggu-tunggu sambungan dari entri “Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1“. Alhamdulillah!.. nampaknya jari jemariku gemar pulak menari-nari di papan kekunci pada minggu ini. Maklumlah, aku dan wife pulang bercuti di kampung halaman sempena cuti umum Tahun Baru Cina minggu ni serta jadual kami pun telah dikosongkan bagi memberi peluang untuk aku dan wife merehatkan diri dan lari seketika daripada kesibukkan kerja di pejabat. Beginilah nasib seorang blogger separuh masa yang masih lagi terikat dengan kerja-kerja di pejabat.

Hari Kedua – 8 November 2014.

Suasana keheningan pagi itu dipecahkan dengan keadaan kelam kabut daripada houseboat no. 2. Pagi tu memang aku tidur dihadapan balkoni houseboat dan lama juga aku tenung houseboat no. 2. Mengapakah dan apakah yang telah berlaku?persoalan ini bermain-main di buah fikiran aku pada pagi itu!…. rupa-rupanya houseboat no...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1

misi-kemanusian-royal-belum-3.0-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Royal Belum!…. Ada apa dengan Royal Belum?… Apa yang menyebabkan kerap kali aku bertandang ke Royal Belum?….ermmm!!.. rasanya hanya mereka yang pernah ke sana sahaja yang mampu menjawab segala persoalan di atas. Buat kali ke 4, sekali lagi aku berkunjung ke Taman Negeri Royal Belum tetapi untuk kali ini aku ditemani oleh wife dan 3 lagi member yang telah termakan pujuk rayu dan hasutan aku….ahahahahaha.. 😀

Aku memang dah lama berjanji dengan wife untuk bawa dia sekali lagi ke Royal Belum. Kali terakhir dia berkunjung ke Royal Belum adalah pada tahun 2013 dan itulah juga merupakan kali pertama kami bersua dengan Taman Negeri Royal Belum. Kali ini kami telah berjaya mengheret Amlina, Eyda dan juga Syuk untuk bersama-sama berkunjung ke Royal Belum.

Trip kali ini bertemakan “Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0” dan dikelolakan oleh Bella Farhana dan Pacie. Tujuan utama trip ini adalah untuk menyalurkan bantuan dari segi makanan, keperluan harian, kep...

Jom Baca Lagi....

Majlis Berbuka Puasa Bersama Pertubuhan Rahoma Darul Fakir Malaysia

iftar-berbuka-puasa-pertubuhan-rahoma-darul-fakir-royale-bintang-kuala-lumpur-shamphotography

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan,

Saban tahun, Ramadhan akan datang dan pergi sehinggalah Syawal menjelma membawa sinaran yang baru kepada semua tetapi janganlah kita lupa pada mereka yang kurang bernasib baik.

Alhamdulillah, aku dan wife berkesempatan menghadiri Majlis Berbuka Puasa Bersama Pertubuhan Rahoma Darul Fakir Malaysia pada 7 Julai 2014 bersamaan 9 Ramadhan 1435H. Majlis ini adalah anjuran Hotel Royale Bintang, Kuala Lumpur bagi meraikan dan berbuka puasa bersama adik-adik daripada Pertubuhan Rahoma Darul Fakir Malaysia. Ini juga merupakan kali ke 2 aku dan wife dapat jemputan daripada Hotel Royale Bintang. Terima kasih aku ucapkan kepada blogger Akma Omar kerana sudi berkongsi jemputan dan juga kepada pihak pengurusan The Royale Bintang, Kuala Lumpur kerana memberi peluang kepada aku dan rakan-rakan blogger yang lain untuk memeriahkan lagi majlis berbuka puasa ini serta dalam masa yang sama dapat beramah mesra dengan mereka semua.

iftar-berbuka-puasa-pertubuhan-rahoma-darul-fakir-royale-bintang-kuala-lumpur-shamphotography-05

iftar-berbuka-puasa-pertubuhan-rahoma-darul-fakir-royale-bintang-kuala-lumpur-shamphotography-06Kawan-kawan blogger yang turut hadir…

K...

Jom Baca Lagi....

Projek Iqra: Kempen Taja Shopping Raya 2014

Logo-Shopingraya

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan,

Aku telah terbaca entri mengenai Projek Amal Shopping Raya 2014 yang dianjurkan oleh Projek Iqra ni di blog Kak Hanny @ diarymama.com dan terdetik pulak untuk aku sama-sama berkongsi di blog ni. Wife aku pun ada cerita kat aku pasal projek iqra ni. Sesungguhnya amalan bersedekah itu adalah amalan yang sangat mulia, lebih-lebih di bulan Ramadhan. Janganlah kedekut untuk bersedekah kerana dengan bersedekah itu, diyakini rezeki korang anda bertambah tapi biarlah dengan niat yang ikhlas.

Jom aku kasi info pasal Projek Iqra: Kempen Taja Shopping Raya 2014 ni……

Kempen Taja Shopping Raya ni adalah acara tahunan yang telah dianjurkan oleh Persatuan Kebajikan Projek IQRA SeMalaysia bagi memberi peluang kepada orang ramai menyumbang untuk  membeli persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri untuk anak anak yatim , fakir miskin dan asnaf dibawah jagaan rumah kebajikan yang menyertai.

projek-iqra-kempen-taja-raya-2014-shamphotography

Kempen Taja Shopping Raya 2014 adalah kesinambungan projek yang telah berlangs...

Jom Baca Lagi....

Walk For Humanity Anjuran AQSA Dan Rose2Rose

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Sebenarnya dah lama nak buat entri pasal program amal Walk 4 Humanity ni. Ok!…jom aku cerita al-kisah program ni… Program Amal Walk For Humanity ni adalah  anjuran usahasama Rose2Rose dan juga AQSA Syarif Berhad dalam misi untuk mengutip derma bagi disalurkan kepada negara Palestin, Syria dan Rohingya. Memang dah lama tak gi senaman sambil menderma ni, tertiba wife aku tag dalam facebook pasal event ni…aku pun ok jer. Sebenarnya ini event fun walk pertama kitaorg untuk tahun ini, tahun lepas banyak ler jugak kitaorg join tapi tahun susah nak cari masa untuk event begini sebab asik gi event outdoor lain jer.

walk-for-humanity-rose2rose-aqsa-shamphotography-padang-merbok

Program ni telah berlangsung pada 16 April 2014 di Padang Merbuk, Kuala Lumpur. Fun Walk ni adalah sejauh 5 KM jer dan  kitaorg berjaya sempurnakan selama 1 jam 5 saat (ditambah dengan berhenti mengambil gambar). Bukan semata-mata nak kejar masa yer tapi hanya untuk senaman dan membakar kalori ok….hihihihi....

Jom Baca Lagi....

Fenomena Banjir-Perlu Ker Houseboat?

Salam,

Banjir oh banjir!.. Fenomena banjir akan berlaku setiap tahun, kebiasaannya kawasan yang terlibat selalunya yang berdekatan dengan sungai ataupun empangan tadahan air. Ditambahkan lagi dengan musim tengkujuh yang hampir setiap hari membasahi muka bumi dengan air hujan. Apabila air naik secara mendadak, sungai dan empangan tidak dapat menampung lagi jumlah air maka terjadinya banjir. Tahun ini aku rasa bencana banjir yang menimpa di Pantai Timur dan di Johor merupakan yang paling teruk daripada tahun-tahun sebelum ni. Kalau dicampurkan kesemua jumlah mangsa banjir, aku rasa lebih kurang 40-50 ribu mangsa yang terlibat.

Alhamdulilah!. rakyat Malaysia sama-sama membantu mengurangkan beban mangsa banjir. Banyak jugak agensi-agensi NGO serta badan-badan kerajaan yang terlibat dalam mengutip dana untuk disumbangkan kepada mangsa banjir. Secara peribadi, time-time begini aku rasa kita semua haruslah melupakan fahaman politik masing-masing dan sama-sama membantu apa yang patut...

Jom Baca Lagi....