Category Outdoor Adventures

Moh Ke Perak: White Water Rafting Di Slim River #VMY2014

Salam,

Terlebih dahulu aku nak mintak maaf kat geng-geng blogger sebab tak dapat nak blog walking kat blog korang. Aku ngan wife gi travel ke Langkawi dan Perlis last week pastu balik jer banyak lak aktiviti lain. Memang tak sempat nak check blog. Entri ni pun baru nak siapkan…hihihihihi 😀 . Jom baca entri ni.

WWR ataupon White Water Rafting merupakan salah satu sukan air yang ekstrem. Memang memerlukan skill dan kekuatan tangan bagi mendayung paddle supaya dapat mengendalikan bot mengharungi arus yang deras untuk melepasi jeram-jeram dan mengelakkan daripada bot terbalik.

white-water-rafting-shamphotography-05Gambar ni  dari fb Organiser… aku yang baju kuning kat depan tu pastu wife lak kat sebelah kanan belakang (helmet merah).

4 Januari hari tu, aku ngan wife join aktiviti White Water Rafting dengan geng-geng wife tapi geng wife aku ada 2 orang jer pun dan yang lain-lain tu kitaorg tak kenal. Mula-mula sepatutnya lokasi di Gopeng tapi last minit tukar ke Slim River...

Jom Baca Lagi....

Video Edisi Khas Kami Di FRIM

Salam,

Dalam 2 entri Meneroka Hutan Simpan Bukit Lagong FRIM yang lepas, aku ada cakap nak kongsi Video Edisi Khas kitaorg kat FRIM kan??….. sorry ler kalau aku buat korang tak sabar dan lama menunggu….hihihihi.. 😀 . Bukannya apa, cuma sibuk sket dengan hal rumah. Nak editing video pun takde masa sangat pastu lama jugak untuk cari lagu latar yang sesuai untuk video klip ni…ekekekekeke.. ala-ala MTV ler pulak!.

video-edisi-khas-hutan-simpan-bukit-lagong-frim-kepong-shamphotography

Sekarang ni aku rasa, aku lebih kerap shoot video lak…..mungkinkah aku akan beralih daripada photographer ke videographer?… hihihihihi…. 😀 . Nak buat video editing sebenarnya memerlukan PC yang high spec tapi laptop aku sekarang ni pun akan jadi slow biler nak render video. ekekekekeke… tp boleh jer setakat video-video tak profesional aku ni… hihihihi.. jom layan video.. kalau nak syok! sila kasi speaker kuat sket…leh layan lagu Abe Jenal.

Meneroka Hutan Simpan Bukit Lagong, F.R.I.M, Kepong from Eshamz Halim on Vimeo.

Video Edisi Khas kitaorg “Meneroka Hutan Simpan Bukit ...

Jom Baca Lagi....

Meneroka Hutan Simpan Bukit Lagong FRIM-Part 2

Jawapannya kitaorg pilih Picnic Area….ekekekeke… 😀

Next time ler naik lagi Canopy Walk tu. Sila baca entri bahagian 1 kalau korang nak tau kenapa dapat jawapan di atas. Sekarang masa untuk turun bukit pulak sebab tadi dah puas mendaki kan!.. turun sekejap jer, kalau lama pun sebab kitaorg stop bergambar. Memang nyaman dan sejuk jer suasana dalam hutan ni, nyamuk pun takde kot sebab takde pun kesan gigitan nyamuk. Ramai jugak uncle dan aunty veteran naik turun trail ni, giler nyer laju dorang, mendaki dan turun bukit pun macam berlari jer. Kuat betul stamina dorang, berapa lama dah training ni…ahahahahahaha.

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hikingAkmar cuba menyembunyikan diri di sebalik pokok…hihihihi

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hikingLek luuu…posing dulu…

Aku ngan wife ikut ler Akmar turun menyusuri trail untuk ke Picnic Area tu, turun tu sekejap jer aku rasa…hihihihi. Sampai balik kat trail utama yang kita ikut sebelum naik ke Canopy Walk tadi, memang ada air terjun berskala kecik kat situ...

Jom Baca Lagi....

Meneroka Hutan Simpan Bukit Lagong FRIM-Part 1

Salam,

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking

Sapa yang pernah pergi ke FRIM?… Akhirnya aku dan wife telah berjaya jejakkan kaki ke FRIM setelah sekian lama menanam niat untuk ke sana, tapi apa itu FRIM?….hihihhi..(takut-takut ada yang tak tau kan..) 😀

FRIM atau dikenali juga Forest Research Institute Malaysia yang terletak di Kepong dan dikelilingi oleh Hutan Simpan Bukit Lagong. FRIM adalah kawasan kajian, penyelidikan dan pembelajaran berkaitan dengan hutan tropika. Ada jugak hutan simpan di dalam bandar Kuala Lumpur yang sibuk yer, amat sesuai bagi kita yang tinggal di kawasan berdekatan Kuala Lumpur untuk mencari kawasan beriadah dan bermesra dengan alam semulajadi  pada hujung minggu. Plan asal kitaorg sebenarnya nak  panjat Bukit Gasing ikut sekali Kelab Sukan Universiti Malaya tapi program kena batal so apalagi terus cakap kat wife “Kita gi FRIM jer lah esok!.. ajak Akmar ngan Jijie sekali, mintak tolong jadi guide.”..hihihi… sib baik ler Akmar setuju nak temankan kitaorg.

Pukul 8 pagi kitaorg sampai di ...

Jom Baca Lagi....

Royal Belum Adventure Trip – 2nd Episode

Salam,

Jom aku sambung cerita lagi pasal Royal Belum Adventure Trip untuk hari ke-2 kitaorg di sana. Pagi tu aku bangun sekitar  pukul 6 pagi dan aku tengok wife dan geng-geng lain masih lena dibuai mimpi. Pagi tu mmg terasa sejuk giler, bayangkan kita tido ditengah-tengah tasik sambil dikelilingi hutan belantara…..ahahahahaha… gitu ler rasanya. Wajib bawak jaket yer kalau korang nak join trip ni nanti, kalau tak kejung (beku) ler korang nanti…hihihihi. Sebenarnya, aku berpeluh-peluh masa tido malam tu, sampai aku bukak jaket & slepping bag aku. Semua cakap sejuk tapi aku berpeluh-peluh panas….rupa-rupanya aku tido di atas lampu minyak tanah yang krew BOA gantung kat siling tingkat bawah…patut ler panas!….ahahahahahaha. Mmg sejuk pagi tu sampai cermin mata aku berkabus, lap cermin mata sambil  kejutkan wife aku. Pagi tu kalau nak mandi mmg tak ler, cuma masuk bilik air gosok gigi ngan cuci muka jer pastu lepak-lepak amik gambar dari houseboat sambil tunggu matahari naik...

Jom Baca Lagi....

Royal Belum Adventure Trip – 1st Episode

Salam,

“ U dah ke Belum?, I dah ke Belum!”.

Ayat poyo aku di atas ni merujuk kepada Royal Belum Forest atau Hutan Belum. Kalau ada saper-saper yang tak tau di mana Hutan Belum atau apa itu Belum, boleh rujuk kepada entri aku “Discover Royal Belum Trip”. Entri kali ni aku nak ceritakan pengalaman aku & wife disana pada 16-17 Nov 2013 untuk menerokai Hutan Belum bersama Belum Outdoor Adventure Team (BOA).

belum-outdoor-adventure-shamphotography

Aku & wife celik mata seawal pukul 2.45 pagi bagi trip kali ni. Jadual masa telah ditetapkan bagi memastikan perjalanan ke Hutan Belum berjalan dengan lancar kerana perjalanan ke Jetty Awam Pulau Banding adalah sejauh 371km dan mengambil masa lebih kurang 5 jam. Tepat jer jam menunjukkan pukul 4 pagi aku & wife keluar dari rumah untuk pick-up Hafeesyam dan Izham dan lepas tu perhentian seterusnya adalah di Hentian RnR Sg. Buloh untuk join konvoi bersama Akmar dan Jijie yang sedang menunggu di sana.

Setibanya di RnR Sg...

Jom Baca Lagi....

Charity Walk World Hunger Relief 2013

charity-walk-be-the-movement-world-hunger-relief-2013-shamphotography

Salam,

Aku ada wat entri ringkas pasal program ni dan akhirnya aku ngan wife berjaya juga berjalan kaki sejauh 5km daripada Istana Kehakiman ke PICC dan patah semula ke Istana Kehakiman bagi menyokong program World Hunger Relief ni. Ada juga yg menipu sbb belum sampai 1.5km dah patah balik….ahahahahaha… tp kitaorg join mmg untuk fun jer kan. Jom aku cite lebih details pasal event Charity Walk World Hunger Relief ni yang berlangsung pada 5 Oktober di Putrajaya.

Kitaorg gerak ke Putrajaya dalam pukul 10.30 pagi sbb wife ajak gi lunch kat Saba Restaurant di Cyberjaya dulu. Wife nak belanja Nasi Arab katanya… mandi lamb (layan oooo). Saper yang x makan kambing mmg rugi oooo. Sampai kat Saba pukul 11 lebih tp lom bukak lagi so kena ler menunggu, ramai tau org menunggu restoran ni bukak…maknanya mmg sedap la kot. Abis jugak nasi ngan kambing aku dan wife belasah, naik sengkak perut..ahahahaha… tp takpe petang nanti kat eksesais kan kat Putrajaya.

Lepas lunch kitaorg terus ke Putrajaya, pend...

Jom Baca Lagi....

Larian Kitar Semula 2013

larian-kitar-semula-2013

Salam,

Jarang betul aku menulis kat blog ni skrg sbb aku banyak menulis kat blog www.vitamin4kesihatan.com kepunyaan wife aku. Maybe sbb aktiviti photography aku pun dah berkurangan skrg, ramai sgt photographer skrg ni mcm cendawan tumbuh so aku pun terpaksa bercuti sekejap dan fokus kat blog wife aku, tolong wife aku uruskan blog dier. Wife aku pun dah serius ngan Shaklee skrg so aku support jer.

Aktiviti terbaru aku ialah Larian Kitar Semula 2013, program ni anjuran Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam telah dilangsungkan serentak seluruh Malaysia pada sabtu lepas bersamaan 15 Jun 2013. Seluruh negeri amik bahagian untuk program larian kitar semula ni. Aku ngan wife pon sajer2 jer join sebenarnya sebab ada jugak kawan2 yang join program2 gini so rasa cam best la pulak….ekekekeke..wife aku pon ok jer… kitaorg register masa bulan April lagi so disebabkan larian ni sejauh 5 km (tp jadi 3.5km jer sbb ada tukar laluan), aku pon kena ler upkan stamina sket…ekekekeke....

Jom Baca Lagi....