Category Segmen Moh Ke Perak

Ekspedisi Royal Belum 2.0 GTS: 16 Sept – 18 Sept 2016

poster-ekspedisi-royal-belum-2-0-gts-geng-trip-santai-hutan-simpan-diraja-belum-grik-perak
Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hutan Simpan DiRaja Belum atau lebih dikenali dengan nama Royal Belum sememangnya kaya dengan kepelbagaian-bio dan tersimpan pelbagai hasil khazanah-khazanah alam semulajadi yang bernilai. Ianya merupakan satu destinasi popular bagi mereka yang ingin mencari ketenangan dan juga kepada pencinta alam semulajadi. Oleh itu, adalah menjadi satu kerugian kepada sesiapa yang tidak pernah menjejakkan kaki di Hutan DiRaja ini. Dengan itu, Geng Trip Santai (GTS) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan sekali lagi Ekspedisi Royal Belum 2.0 bagi edisi kedua untuk memberi peluang kepada mereka yang ingin merasai ketenangan dan juga menikmati keindahan alam semulajadi yang terdapat di Hutan Simpan DiRaja Belum.

Sebelum itu, jom aku perkenalkan siapakah Geng Trip Santai (GTS)?. Sebenarnya, Geng Trip Santai ini adalah nama yang digunakan oleh aku dan wife. GTS bukanlah sebuah syarikat berdaftar ataupun operator aktiviti luar (outdoor) bertauliah tetapi hanyalah ...

Jom Baca Lagi....

Trek Merentas Hutan Bukit Engku Busu, Lumut, Perak

trek-merentas-hutan-bukit-engku-busu-lumut-perak-hiking-di-lumut-lokasi-mendaki-di-lumut-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Perak Aman Jaya,

Trek Merentas Hutan Bukit Engku Busu atau lebih popular dikenali dengan nama Bukit Engku Busu terletak di bandar Lumut, daerah Manjung, Perak. Dengan ketinggian 331.4 meter bersamaan dengan 1087 kaki dari aras laut, bukit ini merupakan puncak yang tertinggi di bandar Lumut.

Menurut sejarah, bukit ini mendapat namanya sempena nama Raja Engku Busu yang berasal dari Selangor. Beliau telah dijemput oleh Sultan Perak sekitar tahun 1840-an dan ditugaskan untuk menghapuskan lanun-lanun yang telah menjadikan kawasan Selat Dinding dan Sungai Dinding sebagai lokasi persembunyian mereka. Kumpulan lanun-lanun ini sentiasa meronda di kawasan pantai dari Johor hingga ke Kedah dan menggangu kapal-kapal dagang Belanda, Inggeris dan Acheh tetapi malangnya Raja Engku Busu telah terkorban dan misi tersebut telah gagal. Raja Engku Busu adalah orang yang bertanggungjawab membuka pekan Lumut yang dahulunya dikenali sebagai “Tanah Merah”...

Jom Baca Lagi....

Waterfall Abseiling Dan White Water Rafting, Gopeng Perak

white-water-rafting-waterfall-abseiling-radak-adventure-outdoorgateway-eshamzhalim-ulu-geruntum-gopeng

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Antara aktiviti lasak yang telah sekian lama tersenarai dalam bucketlist aku adalah Waterfall Abseiling. Alhamdulillah, akhirnya aku dan wife berjaya juga melakukan aktiviti Waterfall Abseiling dan juga White Water Rafting yang telah dianjurkan oleh OutdoorGateway dengan kerjasama Radak Adventure di Gopeng, Perak pada 16-17 Mei 2015. Walaupun ini kali keempat aku dan wife sertai aktiviti White Water Rafting tetapi ini juga merupakan pengalaman pertama bagi aktiviti Waterfall Abseiling. Gabungan 2 aktiviti kali ini memerlukan kitaorg bermalam dan berkhemah di Kem Radak Adventure.

Seawal pukul 7 pagi, aku dan wife telah menyusuri Lebuhraya Utara Selatan menuju ke Gopeng untuk berkumpul dengan peserta yang lain sebelum bergerak ke Kem Radak Adventure. Tiba di Kem Radak Adventure lebih kurang pukul 12 tengahari dan berehat terlebih dahulu sambil menikmati hidangan makan tengahari sebelum memulakan aktiviti pertama iaitu waterfall abseiling. Tapi apakah itu...

Jom Baca Lagi....

Ekspedisi Royal Belum: 30 Okt – 1 Nov 2015 (5 kekosongan)

iklan-ekspedisi-royal-belum-eshamzhalim-taman-negeri-belum
Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pasti ramai yang pernah dengar dan terbaca mengenai Taman Negeri Diraja Belum ataupun nama popularnya Royal Belum. Bagi yang meminati ketenangan alam semulajadi, sememangnya Royal Belum adalah lokasi yang wajib dikunjungi. Royal Belum sememangnya kaya dengan kepelbagaian bio serta penemuan-penemuan alam yang tidak terdapat di tempat lain telah menjadikan ia hutan yang istimewa dan menyimpan khazanah yang bernilai.

Buat julung-julung kalinya aku dan wife (Geng Trip Santai) menganjurkan satu Trip Santai ke Taman Negeri Diraja Belum diatas permintaan rakan-rakan yang sering mencemburui aku dan wife…hihihihi..serta untuk memberi peluang kepada rakan-rakan merasai sendiri pengalaman di Royal Belum.

Boleh rujuk poster di atas atau maklumat dibawah mengenai Ekspedisi Royal Belum:-

1. Jumlah kekosongan : 40 orang (5 kekosongan) Cukup 40 orang penyertaan ditutup.
2. Tarikh Ekspedisi : 30 Oktober 2015 hingga 1 November 2015.
3. Bayaran : RM350 seorang dan tidak ...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 3

misi-kemanusiaan-royal-belum-3-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak-entri-03

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Rasanya mesti korang semua dah tak sabar menantikan bahagian 3 atau bahagian terakhir untuk entri Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0. Jadual mingguan aku semenjak daripada bulan Januari hinggalah bulan ni memang penuh dengan aktiviti beriadah. Agak sukar sikit untuk aku mencari masa untuk menulis walaupun banyak jugak perkara yang nak dikongsikan di sini dan ditambahkan lagi dengan urusan di pejabat yang kebelakangan ni amat kelam kabut…..fusssss…. memang sangat mencabar untuk aku luangkan masa di blog ni.

Sebelum aku teruskan menulis bahagian 3, apakata korang mengimbau kembali entri-entri sebelum ni bagi mengelakkan tahap kekeliruan yang melampaui batas nanti…hahahaha…. 😀 Klik jer link di bawah ni haaaaa……

1. Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 2
2. Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1

Hari Ketiga – 9 November 2014.

Seawal pagi, kami dah bersiap untuk trekking ke Jenut atau Sira Gajah di Kem Sungai Papan. Mesti korang tertanya-tanya “...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 2

misi-kemanusiaan-royal-belum-3-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti korang semua dah tertunggu-tunggu sambungan dari entri “Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1“. Alhamdulillah!.. nampaknya jari jemariku gemar pulak menari-nari di papan kekunci pada minggu ini. Maklumlah, aku dan wife pulang bercuti di kampung halaman sempena cuti umum Tahun Baru Cina minggu ni serta jadual kami pun telah dikosongkan bagi memberi peluang untuk aku dan wife merehatkan diri dan lari seketika daripada kesibukkan kerja di pejabat. Beginilah nasib seorang blogger separuh masa yang masih lagi terikat dengan kerja-kerja di pejabat.

Hari Kedua – 8 November 2014.

Suasana keheningan pagi itu dipecahkan dengan keadaan kelam kabut daripada houseboat no. 2. Pagi tu memang aku tidur dihadapan balkoni houseboat dan lama juga aku tenung houseboat no. 2. Mengapakah dan apakah yang telah berlaku?persoalan ini bermain-main di buah fikiran aku pada pagi itu!…. rupa-rupanya houseboat no...

Jom Baca Lagi....