Category Selangor

Jom Ngopi: Wood and Steel Cafe @ The Strand Kota Damansara

wood-and-steel-coffee-furniture-art-segmen-jom-ngopi-eshamzhalim-cafe-review

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti korang semua ternanti-nantikan dimanakah cafe pilihan kitaorg bagi bulan ni?. Segmen Jom Ngopi kali ni telah membawa aku dan wife serta Hafeesyam dan juga Athin Nabiha (ahli terbaru Geng Ngopi) ke salah sebuah cafe yang popular di sekitar bandaraya. Nama Wood and Steel sering menjadi sebutan bagi pengemar coffee, beroperasi di The Strand, Kota Damansara bukan sahaja terkenal di kalangan pengemar coffee, malah juga di kalangan celebriti tanahair. Aku dan wife memang dah lama teringin untuk ke sini tapi baru kali ini kitaorg berpeluang untuk mencuba sendiri hidangan menarik yang ditawarkan oleh Wood and Steel Cafe.

Mengikut kata Hafeesyam yang selalu lepak disini, Wood and Steel Cafe ni memang sentiasa penuh dengan pelanggan dan amat sukar untuk mendapatkan tempat. Disebabkan itu seawal pukul 9.00 malam Hafeesyam dan Athin Nabiha sudah berada di cafe sementara menunggu aku dan wife sampai…hihihihihi....

Jom Baca Lagi....

Jom Ngopi: Cafe Studio @ The Strand Kota Damansara

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblog

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Alhamdulillah!.. Bersua kembali di dalam segmen Jom Ngopi bagi episod ke 2. Bagi episod kali ini, aku bersama-sama wife dan Hafeesyam berkunjung ke Cafe Studio yang terletak di The Strand, Kota Damansara. Banyak jugak cafe di sekitar Kota Damansara tapi Hafeesyam tetap mencadangkan supaya aku dan wife mencuba cafe ni. Aku rasa lokasi Cafe Studio ni agak tersorok dan mungkin akan membuatkan ramai tercari-cari. Beroperasi di tingkat 1 deretan lot kedai di sebelah belakang Encorp Strand Mall memang seakan tersembunyi daripada pandangan mata kasar.

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblogPapan tanda Cafe Studio yang kecil kemungkinan membuatkan mata terlepas pandang .

Aku rasa agak terpegun jugak apabila melangkah masuk ke cafe ini dan sememangnya layak menggunakan nama Cafe Studio kerana hiasan dalamannya seakan sebuah studio yang penuh dengan hasil-hasil seni dan juga ukiran arca yang unik dijadikan sebagai bahan perhiasan.

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblogSuasana di dalam Cafe Studio.

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblogHiasan yang menarik.

cafe-studio-the-strand-kota-damansara-jom-ngopi-eshamzhalim-travelblogBangku dan meja yan...

Jom Baca Lagi....

Jom Ngopi: Chemistry Cafe+Lab @ Seksyen 7 Shah Alam

chemistry-cafe-lab-seksyen-7-shah-alam-segmen-jom-ngopi-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Maka dengan ini, wujudlah satu segmen baru di dalam blog ini yang diberi nama ‘Jom Ngopi’. Bukannya apa, rasa macam rugi ler pulak sebab aku memang suka minum kopi dan kebiasaannya aku, wife dan Hafeesyam selalu mencuba pelbagai Cafe atau Coffee House yang ada di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Ini merupakan aktiviti kitaorg setiap bulan, itu pun kalau masing-masing tak sibuk dengan urusan lain. Mulanya, aku cuba racun Hafeesyam supaya buat 1 blog yang berkisarkan Cafe tapi mungkin masa tu tak mengizinkan. Akhirnya, aku dan wife mengambil keputusan untuk menulis pasal aktiviti kaki ngopi kitaorg dalam blog masing-masing…ekekekeke…

Bagi entri pertama segmen ni, aku akan bawa korang semua terjah ke Chemistry Cafe+Lab yang beroperasi di Seksyen 7, Shah Alam. Sebelum ni, memang susah kitaorg nak jumpa Cafe di Shah Alam dan menurut sumber yang aku dapat, Chemistry Cafe+Lab ni baru jer beroperasi.

chemistry-cafe-lab-seksyen-7-shah-alam-segmen-jom-ngopi-eshamzhalim

Berkonsepkan seperti di dalam sebuah makmal sains...

Jom Baca Lagi....

Meneroka Air Terjun Lata Medang Kuala Kubu Bharu

lata-medang-kg-pertak-kuala-kubu-bharu-fraser-hill-hiking-nature-outdoor-adventures-shamphotography-01

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bagi penggemar keindahan alam semulajadi ataupun kepada sesiapa yang suka bersantai di kedinginan air terjun, pasti akan teruja apabila membaca entri ini. Pengembaraan kali ini, aku dan wife dalam misi untuk menjejaki Air Terjun Lata Medang yang cukup popular di kalangan rakan-rakan aktiviti luar (Outdoor). Air Terjun Lata Medang ini terletak di Kuala Kubu Bharu, Hulu Selangor atau lebih tepat lagi di Kampung Pertak iaitu merupakan sebuah kawasan Perkampungan Orang Asli Moden yang tinggal berhampiran dengan Sungai Pertak. Trip kali ini, aku dan wife sempat meluangkan masa bersama gabungan rakan-rakan daripada Team LesVoyaguers dan juga Team Urbanescapers untuk bersantai di Air Terjun Lata Medang. Terima kasih juga aku ucapkan kepada mereka kerana selalu mempelawa aku dan wife untuk turut serta di dalam aktiviti-aktiviti seperti ini… 😀

Bagaimana untuk ke Air Terjun Lata Medang?….

Bagi yang sudah biasa dengan laluan ke Kuala Kubu Bharu atau ke Fraser...

Jom Baca Lagi....

Layan ATV Di Mudtrekkerz Cahaya SPK Adventure Park

Salam,

Korang pernah tak menunggang ATV?….alaaa… Motor yang ada 4 tayar tu atau nama panjangnya All-Terrain Vehicle. Minggu lepas, aku dan wife gi mencuba menunggang ATV ni, memang tak sama seperti menunggang motor 2 tayar…lebih-lebih lagi biler nak kawal handle nya sampai aku asyik terbabas ke tepi jer….ahahahahaha. Berat giler nak kontrol tayar depannya tapi aku rasa mungkin sebab first time kot?.

atv-all-terrain-vehicle-shamphotographyGroupfie dulu sebelum mula….

Aku dan wife jumpa offer ATV ni kat Groupon so kitaorg terus ler beli slot untuk 8 orang sebab nak harga murah pastu tracknya pulak kat Cahaya SPK… kat area Puncak Alam jer. Terus tanya pada geng-geng semua dan hasilnya sorang kena RM28 jer untuk 5 laps. Sepatutnya kitaorg redeem Groupon ni bulan 3 ari tu tapi tak dapat sebab hujan lebat so kena ler jadualkan balik bulan ni. Seronok tu memang ler seronok sebab mencuba benda baru kan tapi naik sakit jugak tangan ngan bontot….ahahahahahaha.

Pagi tu hujan gak sebenarnya tapi takde ler lebat sangat, kalau tak memang...

Jom Baca Lagi....

Menuju Puncak Gasing Hill

Salam,

Aku dibesarkan di Kg Kerinchi, menetap di Kg Kerinchi selama 27 tahun, berpindah ke Pantai Dalam selama 5 tahun sebelum menetap di Shah Alam sehingga kini. Sepanjang tempoh tu tak pernah aku terpikir nak mendaki Bukit Gasing (Gasing Hill)….ahahahahaha. Bukit Gasing ni terletak di antara Petaling Jaya, Kg Pasir dan Pantai Dalam. Ada 3 starting point untuk mendaki Bukit Gasing ni iaitu di Jalan Gasing, Pantai Hillpark dan di Jalan Kubur Kg Pasir. Hiking kali ni pun aku ngan wife join geng-geng WWR gak pastu kitaorg ajak team “We dah ke Belum!” iaitu Izham, Akmar dan Jijie sekali.

Semua berkumpul di Pantai Hillpark, aku senang ler sebab aku dah biasa dengan Pantai Dalam ni…tempat aku membesar ok!!… Izham sampai dulu pastu baru kitaorg sampai. Lepak kejap sementara tunggu geng-geng lain tapi Akmar  dan Jijie tidak bertindak mengikut arahan yer, suruh berkumpul di Pantai Hillpark tapi dorang gi tunggu kat Jalan Gasing pulak…ermmmm..memang sajer dorang ni...

Jom Baca Lagi....

Menuju Puncak Broga Hill

Salam,

Mungkin ramai yang dah pernah mendaki Bukit Broga (Broga Hill) kan? wife aku pon dah pernah daki Bukit Broga pada tahun 2010 tapi ini adalah kali pertama aku daki Bukit Broga. Tiap-tiap tahun dulu aku planning nak daki Bukit Broga tapi setiap tahun lah niat tu hilang ditiup angin sepoi-sepoi bahasa. Bukit Broga terletak di kawasan Semenyih dan berdekatan dengan University of Nottingham (Kampus Malaysia). Korang google jer mesti jumpanya, tak susah pun.

Misi ke puncak kali ni disertai oleh wife aku, Izham dan juga Zainal (geng Izham). Seawal 6.30 pagi aku ngan wife dah keluar menuju ke kaki Bukit Broga. Tempat berkumpul adalah di ladang kelapa sawit (starting point) di kaki Bukit Broga, pagi tu agak berkabus atau mungkin juga jerebu. Parking kereta di ladang kelapa sawit berbayarkan RM2 dan nak masuk tandas kat situ kena tol RM1 yer so kalau rasa nak ke tandas tu berhenti ler kat Petronas sebelum simpang ke Bukit Broga tu.

Aku rasa lebih kurang 15-20 minit sebelum jam 8, kaki kit...

Jom Baca Lagi....

Skytrex Adventure Challenge

Salam,

Siapa yang dah pernah layan Skytrex Adventure Challenge kat Taman Pertanian, Shah Alam?. Taman Pertanian kat Shah Alam ni biasanya dikenali dengan nama Bukit Cherakah. Aku dah 2-3 kali datang ke sana sebelum ni, selalunya gi amik gambar jer dengan geng-geng Photographer dulu. Tapi kali ni aku dan wife join sekali lagi geng-geng White Water Rafting hari tu untuk sahut cabaran di Skytrex Adventure pulak. Wife dah pernah buat aktiviti ni dulu cuma aku jer yang first time so memang ler aku yang terlebih excited daripada wife, nyaris-nyaris ler jugak tak jadi join.

skytrex-adventure-shah-alam-big-thrill-shamphotography

Pukul 9 pagi kitaorg dah keluar gi bekfes sebelum terus ke Taman Pertanian. Bayar tiket masuk pastu terus lepak kat tempat tunggu bas kat dalam Taman Pertanian tu sementara tunggu geng-geng lain. Kalau korang nak tahu info yang lebih detail pasal bayaran masuk, bayaran challenge dan info pasal Skytrex Challenge boleh masuk website Skytrex-Adventure.

skytrex-adventure-shah-alam-big-thrill-shamphotography

Biler semua geng dah sampai terus naik bas ke lokasi Skytrex Adventure ...

Jom Baca Lagi....