Category Tourism Malaysia

Eksplorasi Royal Belum Bersama Cattleya Outdoor Adv: 11-12 November 2017

eshamzhalim-royal-belum-cattleya-outdoor-adv

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pastinya ramai yang pernah dengar atau terbaca mengenai keunikan dan keindahan Taman Negeri Diraja Belum ataupun lebih dikenali dengan panggilan Royal Belum. Bagi mereka yang meminati ketenangan alam semulajadi atau ingin lari daripada hiruk pikuk kotaraya, mungkin Royal Belum adalah lokasi percutian yang wajib anda kunjungi. Royal Belum sememangnya kaya dengan kepelbagaian bio serta penemuan-penemuan alam yang tidak terdapat di tempat lain dan faktor itu telah menjadikan ia sebuah hutan simpan yang istimewa serta menyimpan khazanah-khazanah alam yang tidak ternilai.

Dah lama rasanya aku tidak anjurkan trip ke sana dan untuk memberi peluang kepada mereka yang ingin merasai ketenangan serta menikmati keindahan dan keunikan Royal Belum. Jangan risau!, rakan outdoor www.eshamzhalim.com iaitu Cattleya Outdoor Adv akan menganjurkan satu eksplorasi ke Taman Negeri Diraja Belum khas buat anda yang ingin melarikan diri seketika daripada kesibukkan ker...

Jom Baca Lagi....

Kuala Razila Adventure Resort Riverside Menawarkan Aktiviti Santai Dan Ekstrem

kuala-razila-adventure-resort-media-perak-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bagi mereka yang gemar melakukan aktiviti-aktiviti ekstrem yang mampu meningkatkan lagi tahap adrenalin ataupun sekadar untuk melarikan diri daripada kesibukkan kota sambil mendambakan diri menikmati alam semulajadi, bolehlah singgah dan terokai sendiri Kuala Razila Adventure Resort Riverside yang beroperasi di Ulu Geroh, Gopeng Perak. Kuala Razila Adventure Resort Riverside menawarkan pelbagai pakej daripada aktiviti santai sehinggalah ke aktiviti ekstrem, di antaranya adalah aktiviti merentas hutan, berkhemah, mendaki, waterfall abseiling, water tubing serta aktiviti white water rafting yang merupakan aktiviti paling popular di Sungai Kampar, Gopeng.

Alhamdulillah, aku dan wife telah dijemput sebagai wakil blogger bagi program Xstreme Sport yang telah dianjurkan oleh Kelab Sukan dan Kebajikan Media Perak (KSKMP) dengan kerjasama pihak Kuala Razila Adventure Resort Riverside. Program 2 hari 1 malam ini yang berlangsung pada 30 September dan 1 Oktober ...

Jom Baca Lagi....

Menjejaki Rumah Api Muka Head, Taman Negara Pulau Pinang

taman-negara-pulau-pinang-rumah-api-muka-head-monkey-beach

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Lama juga jari jemari ini tidak berdansa di papan kekunci, boleh dikatakan banyak juga entri yang masih tergantung dan belum dicoretkan di sini. Bukannya aku dah berhenti menulis tetapi kebelakangan ini agak sibuk dengan urusan harian dan ditambahkan pula mood untuk menulis itu tertinggal jauh nun di banjaran himalaya. Entri ke Annapurna Base Camp pun masih terperam lagi. InshaAllah, aku akan cuba kuatkan semangat untuk kembali aktif menulis….hihihihihihi… 😀

Buat masa sekarang, jom aku ceritakan kisah pengembaraan terbaru kami. Baru-baru ini aku dan wife sempat berkunjung ke Taman Negara Pulau Pinang yang terletak di Teluk Bahang. Memang dah lama sebenarnya terniat untuk datang ke sini dan alhamdulillah kali ini kami berpeluang untuk menjejakkan kaki di taman negara oleh kerana wife ada urusan kerja di Pulau Pinang. Aku rasa mesti ada segelintir yang masih tidak tahu bahawa Pulau Pinang juga mempunyai taman negaranya tersendiri walaupun tidak sebesa...

Jom Baca Lagi....

Jom Rancang Traveloka Dengan Smartphone

traveloka-eshamzhalim-promosi

Hye guys! Tengah buat apa tu? Ada perancangan nak pergi bercuti ke mana tak? Dalam negara ke atau luar negara? atau anda malas nak pergi bercuti? Eh!, janganlah asyik sibuk dengan kerja sahaja sehingga tiada masa berehat untuk diri sendiri dan keluarga. Jomlah rancang percutian. Bajet kurang? Aish, siapa kata jika bajet kurang tidak boleh pergi bercuti? Selalunya anda yang pernah pergi bercuti tu kebiasaannya buat tempahan di mana? Macam aku, bila ada perancangan untuk pergi bercuti aku suka layari website Traveloka.com. Lebih-lebih lagi sekarang ni apabila sudah ada aplikasinya untuk dibuka terus melalui smartphone. Wah, lagi rancaklah aku membelek-beleknya. Hahahaha…. 😀

Untuk makluman anda diluar sana, Traveloka ini adalah satu tempat yang mana kita semua boleh membuat tempahan hotel dan penerbangan dengan harga yang sangat berpatutan. Anda juga akan disajikan dengan lebih 100 buah hotel di seluruh Asia Tenggara seperti di Malaysia, Indonesia, Singapore dan lain-lain lagi...

Jom Baca Lagi....

Ekspedisi Santai CBL 30 Sept- 2 Okt 2016: Anjuran RushAdv

cbl-rushadv-santai-eshamzhalim-rush-adventures

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pihak www.eshamzhalim.com mewakili RushAdv ingin memberi peluang  kepada rakan-rakan pendaki untuk turut serta di dalam satu ekspedisi santai 3 hari 2 malam ke air terjun yang terkenal di Hutan Lipur Chemerong yang terletak di Hulu Dungun iaitu 30KM dari Bandar Al-Mukhtafibillah Shah dan 365KM dari LRT Gombak. Pihak www.eshamzhalim.com dan RushAdv amat mengalu-alukan rakan-rakan baru untuk turut serta berkongsi dan menimba pengalaman baru di dalam ekpedisi ini.

Chemerong, Berembun dan Langsir semestinya nama yang tidak asing lagi dikalangan pendaki-pendaki gunung di seluruh Malaysia. Ketiga-tiga nama ini sering digabungkan kepada singkatan CBL yang merangkumi Air Terjun Chemerong, Gunung Berembun dan juga Air Terjun Langsir. Air Terjun Chemerong dikatakan di antara salah satu air terjun yang tertinggi di Asia Tenggara. Maklumat mengenai ekspedisi adalah seperti dibawah…. 😀

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ekspedisi ini, bole...

Jom Baca Lagi....

Jom Sertai Eksplorasi Gua Tempurung Dan White Water Rafting Pada 30 Julai 2016

eksplorasi-gua-tempurung-white-water-rafting-gopeng-sungai-kampar-perak-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Geng Trip Santai (GTS) sekali lagi akan menganjurkan satu trip santai untuk menerokai keunikan Gua Tempurung dan juga aktiviti White Water Rafting bagi mereka yang ingin mencuba serta merasai pengalaman mengemudi bot sambil melayan kederasan arus sungai.

Jom aku ceritakan serba sedikit mengenai aktiviti ini. Aktiviti ini akan dimulakan dengan Eksplorasi Gua Tempurung bersama renjer yang ditugaskan untuk mengiringi para peserta. Gua Tempurung mendapat nama sempena bentuknya seperti tempurung kelapa dan diklasfikasikan sebagai salah satu gua batu kapur yang terbesar di Semenanjung Malaysia. Gua ini merupakan satu khazanah yang bernilai dan mempunyai keunikannya yang tersendiri. Adalah menjadi satu kerugian kepada mereka yang tidak pernah menyaksikan keunikannya secara dekat. Eksplorasi ini akan memakan masa sekitar 2 jam dan akan melalui pelbagai peringkat sehinggalah peserta akan menyusuri sebatang sungai yang mengalir di dalam gua tersebut untuk menuju...

Jom Baca Lagi....

Ekspedisi Royal Belum 2.0 GTS: 16 Sept – 18 Sept 2016

poster-ekspedisi-royal-belum-2-0-gts-geng-trip-santai-hutan-simpan-diraja-belum-grik-perak
Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hutan Simpan DiRaja Belum atau lebih dikenali dengan nama Royal Belum sememangnya kaya dengan kepelbagaian-bio dan tersimpan pelbagai hasil khazanah-khazanah alam semulajadi yang bernilai. Ianya merupakan satu destinasi popular bagi mereka yang ingin mencari ketenangan dan juga kepada pencinta alam semulajadi. Oleh itu, adalah menjadi satu kerugian kepada sesiapa yang tidak pernah menjejakkan kaki di Hutan DiRaja ini. Dengan itu, Geng Trip Santai (GTS) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan sekali lagi Ekspedisi Royal Belum 2.0 bagi edisi kedua untuk memberi peluang kepada mereka yang ingin merasai ketenangan dan juga menikmati keindahan alam semulajadi yang terdapat di Hutan Simpan DiRaja Belum.

Sebelum itu, jom aku perkenalkan siapakah Geng Trip Santai (GTS)?. Sebenarnya, Geng Trip Santai ini adalah nama yang digunakan oleh aku dan wife. GTS bukanlah sebuah syarikat berdaftar ataupun operator aktiviti luar (outdoor) bertauliah tetapi hanyalah ...

Jom Baca Lagi....

Eksplorasi Ke Air Terjun Sungai Lepoh, Hulu Langat

air-terjun-sungai-lepoh-hulu-langat-selangor-hiking-natures-alam-semulajadi-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Air Terjun Sungai Lepoh sememangnya cukup terkenal di kalangan pengemar-pengemar aktiviti luar (Outdoor). Ianya juga dikenali dengan nama Sungai Lopo ataupun Sungai Lepok oleh penduduk tempatan dan merupakan salah satu tarikan pelancongan di daerah Hulu Langat berikutan lokasinya yang berdekatan dengan bandaraya.

Kali ini, aku dan wife berpeluang untuk meneroka Air Terjun Sungai Lepoh setelah beberapa kali tidak berkesempatan untuk ke sana bersama rakan-rakan yang lain. Boleh dikatakan, hampir setiap minggu jadual kami penuh dengan aktiviti larian serta aktiviti-aktiviti lain. Oleh kerana rakan-rakan lain sibuk dengan urusan masing-masing, akhirnya kami membuat keputusan untuk ke sana hanya berdua. Ada yang kata treknya mudah dan ada juga yang kata treknya agak mengelirukan disebabkan terdapat banyak lorong kecil dan simpang...

Jom Baca Lagi....