Category Travel Logs

Phu Ruea National Park: Antara Destinasi Menarik Di Loei, Thailand

phu-ruea-phurua-loei-thailand-mountain-gunung-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Aku dan wife berkesempatan untuk berkhemah selama satu malam di Phu Ruea National Park (Taman Negara Phu Ruea) selepas 3 hari kami berkampung di Phu Chi Fa. Phu Ruea National Park adalah sebuah kawasan pergunungan yang terletak di wilayah Loei atau lebih tepat lagi di dalam daerah Phu Ruea. Puncak Phu Ruea mempunyai ketinggian 1,365 meter dari aras laut dan merupakan gunung yang tertinggi di wilayah Loei. Ianya juga dikatakan adalah kawasan yang paling sejuk di Thailand. Berdasarkan beberapa info yang aku dapat, suhu malam di puncak Phu Ruea boleh menurun sehingga 0 darjah celcius di antara bulan Disember hingga Januari. Berbeza pula pengalaman kami sewaktu berada di puncak, suhu yang dicatatkan hanyalah 8 darjah celcius dan bagi aku suhu di Phu Chi Fa adalah lebih sejuk daripada Phu Ruea. Mesti anda rasa agak susah untuk menyebut perkataan “Phu Ruea” kan?…hihihi..samalah dengan aku. 😀 Setiap perbualan yang kami dengar, orang thai di Loei menyebut

Jom Baca Lagi....

Phu Chi Fa: Permata Yang Tersembunyi Di Chiang Rai

phu-chi-fa-phu-chee-fah-chiang-rai-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pasti ramai yang pernah berkunjung ke utara Thailand terutamanya di Chiang Rai tetapi mungkin ramai yang masih tidak tahu ada permata yang tersembunyi di ceruk pedalaman Chiang Rai yang dinamakan Phu Chi Fa. Phu Chi Fa, Phu Chi Fah ataupun Phu Chee Fah, ianya tetap merujuk kepada lokasi yang sama iaitu sebuah kawasan pergunungan dan Taman Hutan Negara Thailand (National Forest Park) yang bersebelahan dengan sempadan Laos. Satu nama yang sememangnya amat popular di kalangan warga Thai tetapi masih lagi boleh dianggap sebagai sebuah lokasi tersembunyi bagi kebanyakkan pelancong luar. Jika nama Phu Chi Fa itu diterjemahkan, ianya membawa maksud “gunung yang menunjuk ke langit” dan anda akan faham apabila melihat gambar puncaknya. Secara umumnya, pengunjung yang datang ke sini hanyalah semata-mata untuk menikmati keindahan matahari terbit serta permandangan lautan kabus di puncak Phu Chi Fa yang dikatakan antara tercantik di Thailand.

Ini antara mi...

Jom Baca Lagi....

Panduan Ringkas Ke Ladang Bunga Matahari Lopburi, Thailand

lopburi-ladang-bunga-matahari-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Kebiasaannya apabila tiba di penghujung tahun, selalu juga aku dapat mesej di facebook dan whatapps bertanyakan tentang bagaimana untuk ke Ladang Bunga Matahari di Lopburi, Thailand. Ada yang sekadar bertanya beberapa info dan ada juga yang minta maklumat secara terperinci. Mana-mana pengalaman yang aku lalui memang senang untuk dikongsikan tetapi jika ada maklumat yang aku sendiri pun tidak pasti, aku akan cuba cari info untuk membantu. Jom aku kongsikan sedikit panduan ringkas supaya anda boleh menyusun jadual perjalanan ke sana dengan lebih lancar. 😀

Sebelum anda merancang untuk ke Lopburi, terlebih dahulu anda perlu tahu “bilakah waktu yang sesuai untuk ke ladang bunga matahari?”. Penanaman bunga matahari di Lopburi adalah mengikut musim disebabkan hayat bunga matahari ini hanyalah dalam tempoh semusim sahaja dan waktu yang sesuai untuk ke ladang bunga matahari di Lopburi adalah sekitar bulan November sehinggalah ke bulan Januari setiap tahun.

Jom Baca Lagi....

Bagaimana Untuk Ke Chiang Mai Dan Chiang Rai Menggunakan Bas Atau Keretapi

map-bas-keretapi-ke-chiang-mai-chiang-rai-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Chiang Mai dan Chiang Rai adalah dua bandar yang terletak di sebelah utara Thailand serta mempunyai permukaan geografi yang diliputi dengan kawasan-kawasan pergunungan. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa puncak gunung tertinggi di seluruh Thailand berada di daerah Chiang Mai iaitu di Doi Inthanon dengan ketinggian 2,565 meter dari paras laut. Manakala Chiang Rai pula terletak bersebelahan Chiang Mai merupakan tanah Thailand yang paling utara serta bersempadan dengan Laos dan Myanmar (Burma). Mungkin anda pernah mendengar atau terbaca mengenai Golden Triangle. Kedua-dua lokasi ini merupakan antara lokasi yang popular di Chiang Mai dan Chiang Rai. Walau bagaimana pun, setiap destinasi itu tetap mempunyai daya tarikan dan keunikan yang tersendiri.

Jika entri sebelum ini aku berkongsi bagaimana untuk ke Hatyai dan Bangkok dengan menggunakan pengangkutan awam darat seperti bas dan keretapi. Apa kata kali ini, jom mengembara lebih jauh lagi ke utara Thai...

Jom Baca Lagi....

Bagaimana Untuk Ke Hatyai Dan Bangkok Menggunakan Bas Atau Keretapi

hatyai-dan-bangkok-dengan-bas-atau-keretapi-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hatyai dan Bangkok merupakan antara lokasi popular di Thailand yang selalu menjadi tumpuan rakyat Malaysia. Ianya juga selalu menjadi destinasi pilihan aku dan wife, boleh dikatakan setiap tahun kami akan meluangkan masa untuk bercuti ke sana serta kedua-dua bandar ini adalah lokasi transit kami sebelum menuju ke lokasi yang lebih jauh lagi ke timur, barat ataupun utara Thailand. Seperti biasa, bas dan keretapi merupakan pengangkutan awam yang sentiasa menjadikan pilihan utama bagi kami untuk ke sana. Pengalaman perjalanan dengan menggunakan pengangkutan darat seperti perkhidmatan bas atau keretapi sememangnya lebih menarik daripada dengan hanya menaiki kapalterbang.

Sejak kebelakangan ini, ramai juga yang email dan whatapps aku bertanyakan bagaimana untuk ke Hatyai atau ke Bangkok dengan menggunakan pengangkutan awam dari Malaysia. Mungkin ada email yang sempat aku balas dan mungkin juga ada email yang aku terlepas pandang...

Jom Baca Lagi....

Jom Rancang Traveloka Dengan Smartphone

traveloka-eshamzhalim-promosi

Hye guys! Tengah buat apa tu? Ada perancangan nak pergi bercuti ke mana tak? Dalam negara ke atau luar negara? atau anda malas nak pergi bercuti? Eh!, janganlah asyik sibuk dengan kerja sahaja sehingga tiada masa berehat untuk diri sendiri dan keluarga. Jomlah rancang percutian. Bajet kurang? Aish, siapa kata jika bajet kurang tidak boleh pergi bercuti? Selalunya anda yang pernah pergi bercuti tu kebiasaannya buat tempahan di mana? Macam aku, bila ada perancangan untuk pergi bercuti aku suka layari website Traveloka.com. Lebih-lebih lagi sekarang ni apabila sudah ada aplikasinya untuk dibuka terus melalui smartphone. Wah, lagi rancaklah aku membelek-beleknya. Hahahaha…. 😀

Untuk makluman anda diluar sana, Traveloka ini adalah satu tempat yang mana kita semua boleh membuat tempahan hotel dan penerbangan dengan harga yang sangat berpatutan. Anda juga akan disajikan dengan lebih 100 buah hotel di seluruh Asia Tenggara seperti di Malaysia, Indonesia, Singapore dan lain-lain lagi...

Jom Baca Lagi....

Tab Kak Hang Nak Hill Nature Trail: Krabi, Thailand

tab-kak-hang-nak-hill-nature-trail-krabi-thailand-hang-nak-mountain-hiking-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Krabi merupakan salah satu destinasi pelancongan yang popular di kalangan rakyat Malaysia sekiranya bercuti ke negara Thailand.  Ianya sebuah wilayah di bahagian selatan Thailand yang terletak di sepanjang Laut Andaman (Andaman Sea) dan sememangnya cukup terkenal dengan keindahan pulau-pulaunya serta aktiviti-aktiviti rock climbing, snokeling, scuba diving ataupun hanya bersantai di tepi pantai.

Ini adalah kali kedua aku dan wife menjejakkan kaki di Krabi dan kali ini kami bukan hanya berdua tetapi ditemani oleh Geng Runholic (Amar, Bella Pinky, Azzam, Wolf dan Din Jengking) yang ingin merehatkan diri seketika daripada aktiviti larian….hihihihihi.. 😀 Sebenarnya ini adalah trip pada bulan Disember tahun lepas dan disebabkan aku sibuk dengan aktiviti-aktiviti lain hingga terlupa untuk berkongsi di blog. Selain daripada trip ke Krabi, ada satu lagi pengembaraan ke Thailand bersama Geng Zombie dalam Misi Menjejaki 3 Puncak di Thailand yang merangkum...

Jom Baca Lagi....

Ekspedisi Royal Belum 2.0 GTS: 16 Sept – 18 Sept 2016

poster-ekspedisi-royal-belum-2-0-gts-geng-trip-santai-hutan-simpan-diraja-belum-grik-perak
Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hutan Simpan DiRaja Belum atau lebih dikenali dengan nama Royal Belum sememangnya kaya dengan kepelbagaian-bio dan tersimpan pelbagai hasil khazanah-khazanah alam semulajadi yang bernilai. Ianya merupakan satu destinasi popular bagi mereka yang ingin mencari ketenangan dan juga kepada pencinta alam semulajadi. Oleh itu, adalah menjadi satu kerugian kepada sesiapa yang tidak pernah menjejakkan kaki di Hutan DiRaja ini. Dengan itu, Geng Trip Santai (GTS) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan sekali lagi Ekspedisi Royal Belum 2.0 bagi edisi kedua untuk memberi peluang kepada mereka yang ingin merasai ketenangan dan juga menikmati keindahan alam semulajadi yang terdapat di Hutan Simpan DiRaja Belum.

Sebelum itu, jom aku perkenalkan siapakah Geng Trip Santai (GTS)?. Sebenarnya, Geng Trip Santai ini adalah nama yang digunakan oleh aku dan wife. GTS bukanlah sebuah syarikat berdaftar ataupun operator aktiviti luar (outdoor) bertauliah tetapi hanyalah ...

Jom Baca Lagi....