Category Travel Logs

Jom Rancang Traveloka Dengan Smartphone

traveloka-eshamzhalim-promosi

Hye guys! Tengah buat apa tu? Ada perancangan nak pergi bercuti ke mana tak? Dalam negara ke atau luar negara? atau anda malas nak pergi bercuti? Eh!, janganlah asyik sibuk dengan kerja sahaja sehingga tiada masa berehat untuk diri sendiri dan keluarga. Jomlah rancang percutian. Bajet kurang? Aish, siapa kata jika bajet kurang tidak boleh pergi bercuti? Selalunya anda yang pernah pergi bercuti tu kebiasaannya buat tempahan di mana? Macam aku, bila ada perancangan untuk pergi bercuti aku suka layari website Traveloka.com. Lebih-lebih lagi sekarang ni apabila sudah ada aplikasinya untuk dibuka terus melalui smartphone. Wah, lagi rancaklah aku membelek-beleknya. Hahahaha…. 😀

Untuk makluman anda diluar sana, Traveloka ini adalah satu tempat yang mana kita semua boleh membuat tempahan hotel dan penerbangan dengan harga yang sangat berpatutan. Anda juga akan disajikan dengan lebih 100 buah hotel di seluruh Asia Tenggara seperti di Malaysia, Indonesia, Singapore dan lain-lain lagi...

Jom Baca Lagi....

Tab Kak Hang Nak Hill Nature Trail: Krabi, Thailand

tab-kak-hang-nak-hill-nature-trail-krabi-thailand-hang-nak-mountain-hiking-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Krabi merupakan salah satu destinasi pelancongan yang popular di kalangan rakyat Malaysia sekiranya bercuti ke negara Thailand.  Ianya sebuah wilayah di bahagian selatan Thailand yang terletak di sepanjang Laut Andaman (Andaman Sea) dan sememangnya cukup terkenal dengan keindahan pulau-pulaunya serta aktiviti-aktiviti rock climbing, snokeling, scuba diving ataupun hanya bersantai di tepi pantai.

Ini adalah kali kedua aku dan wife menjejakkan kaki di Krabi dan kali ini kami bukan hanya berdua tetapi ditemani oleh Geng Runholic (Amar, Bella Pinky, Azzam, Wolf dan Din Jengking) yang ingin merehatkan diri seketika daripada aktiviti larian….hihihihihi.. 😀 Sebenarnya ini adalah trip pada bulan Disember tahun lepas dan disebabkan aku sibuk dengan aktiviti-aktiviti lain hingga terlupa untuk berkongsi di blog. Selain daripada trip ke Krabi, ada satu lagi pengembaraan ke Thailand bersama Geng Zombie dalam Misi Menjejaki 3 Puncak di Thailand yang merangkum...

Jom Baca Lagi....

Ekspedisi Royal Belum 2.0 GTS: 16 Sept – 18 Sept 2016

poster-ekspedisi-royal-belum-2-0-gts-geng-trip-santai-hutan-simpan-diraja-belum-grik-perak
Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hutan Simpan DiRaja Belum atau lebih dikenali dengan nama Royal Belum sememangnya kaya dengan kepelbagaian-bio dan tersimpan pelbagai hasil khazanah-khazanah alam semulajadi yang bernilai. Ianya merupakan satu destinasi popular bagi mereka yang ingin mencari ketenangan dan juga kepada pencinta alam semulajadi. Oleh itu, adalah menjadi satu kerugian kepada sesiapa yang tidak pernah menjejakkan kaki di Hutan DiRaja ini. Dengan itu, Geng Trip Santai (GTS) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan sekali lagi Ekspedisi Royal Belum 2.0 bagi edisi kedua untuk memberi peluang kepada mereka yang ingin merasai ketenangan dan juga menikmati keindahan alam semulajadi yang terdapat di Hutan Simpan DiRaja Belum.

Sebelum itu, jom aku perkenalkan siapakah Geng Trip Santai (GTS)?. Sebenarnya, Geng Trip Santai ini adalah nama yang digunakan oleh aku dan wife. GTS bukanlah sebuah syarikat berdaftar ataupun operator aktiviti luar (outdoor) bertauliah tetapi hanyalah ...

Jom Baca Lagi....

10th Hatyai International Marathon 2016

10th-hatyai-international-marathon-2016-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hatyai International Marathon bagi edisi 2016 telah diadakan di Jiranakorn Stadium, Hatyai pada 29 Mei 2016. Acara anjuran Hatyai Runner Club ini merupakan salah satu acara tahunan yang popular serta meriah di Hatyai dan ini adalah ulangtahun penganjurannya yang ke 10. Ianya menawarkan 4 kategori larian iaitu Full Marathon (42.195km), Half Marathon (21.1km), Mini Marathon (10.5km) dan Fun Run (4km).

Disebabkan acara ini banyak mendapat ulasan dan komen-komen yang memberangsangkan daripada kawan-kawan. Aku  dan wife tidak melepaskan peluang untuk turut serta dengan mendaftar bagi kategori Half Marathon (21.1km) dan ini merupakan acara larian pertama kami di luar Malaysia. Memang sudah banyak kali aku dan wife berkunjung ke Hatyai tapi untuk kali ini, tujuan kami datang adalah untuk berlarian di sekitar bandar Hatyai…hihihihihi.. 😀 Seperti biasa, bas adalah pengangkutan utama aku dan wife untuk ke sana. Pembelian tiket bas 30 hari lebih awal adal...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 3

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Entri ini adalah sambungan daripada entri:
1. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1
2. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

24 April 2015

Aku dan wife hanya dapat lelapkan mata beberapa jam sahaja sebelum ke kafeteria untuk sarapan ringan dan persediaan mendaki ke puncak (Low’s Peak). Badan pun dah nampak gemuk disebabkan 3 lapis baju dan 2 lapis seluar….hihihihihi…suhu memang sejuk hingga ke tulang. Sarapan pagi hanyalah sekadar alas perut sebab risau untuk mendaki dengan perut yang penuh. Tepat jam 2.30 pagi, semua mengorak langkah dan meredah gelap mendaki ke Sayat-Sayat Check Point untuk lapor diri sebelum dibenarkan mendaki ke puncak. Semua pendaki diwajibkan sampai di Sayat-Sayat Check Point sebelum pukul 5 pagi dan kalau lewat, ranjer tidak akan benarkan untuk teruskan pendakian dan akan diarah turun ke Laban Rata. Kalau mengikut kiraan aku, dengan yakinnya aku dan wife boleh sampai di Sayat-Sayat Hut sebel...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-ke-laban-rata-mesilau-trail-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti ada yang tak sabar dan ternantikan sambungan daripada entri Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1. Apa tunggu lagi, jomlah baca sambungannya. 😀

23 April 2015

Seawal pagi aku dah tersedar sambil duduk termenung berselimutkan dengan sleeping bag. Maklumlah, di Sabah pukul 6 pagi pun dah cerah. Pagi itu memang boleh tahan juga sejuknya walaupun aku berselimut dan berstokin sepanjang malam. Cabaran pertama aku adalah mandi….hihihihihi.. 😀 Jangan salah sangka ok!.. Aku memang suka mandi dengan air sejuk tapi bukannya yang terlampau sejuk. Walau apa pun, cabaran pertama aku hadapi dengan selamba dan penuh semangat kerana aku tahu pengalaman hari ini dan esok akan menjadi kenangan manis buat aku dan wife.

Sebelum bertolak ke Mesilau Nature Park, kesemua ahli kumpulan berkumpul terlebih dahulu untuk sarapan pagi sambil dijamu dengan permandangan Gunung Kinabalu yang membuka ruang di sebalik kabus pagi...

Jom Baca Lagi....