Category Travel Logs

10th Hatyai International Marathon 2016

10th-hatyai-international-marathon-2016-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hatyai International Marathon bagi edisi 2016 telah diadakan di Jiranakorn Stadium, Hatyai pada 29 Mei 2016. Acara anjuran Hatyai Runner Club ini merupakan salah satu acara tahunan yang popular serta meriah di Hatyai dan ini adalah ulangtahun penganjurannya yang ke 10. Ianya menawarkan 4 kategori larian iaitu Full Marathon (42.195km), Half Marathon (21.1km), Mini Marathon (10.5km) dan Fun Run (4km).

Disebabkan acara ini banyak mendapat ulasan dan komen-komen yang memberangsangkan daripada kawan-kawan. Aku  dan wife tidak melepaskan peluang untuk turut serta dengan mendaftar bagi kategori Half Marathon (21.1km) dan ini merupakan acara larian pertama kami di luar Malaysia. Memang sudah banyak kali aku dan wife berkunjung ke Hatyai tapi untuk kali ini, tujuan kami datang adalah untuk berlarian di sekitar bandar Hatyai…hihihihihi.. 😀 Seperti biasa, bas adalah pengangkutan utama aku dan wife untuk ke sana. Pembelian tiket bas 30 hari lebih awal adal...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 3

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Entri ini adalah sambungan daripada entri:
1. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1
2. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

24 April 2015

Aku dan wife hanya dapat lelapkan mata beberapa jam sahaja sebelum ke kafeteria untuk sarapan ringan dan persediaan mendaki ke puncak (Low’s Peak). Badan pun dah nampak gemuk disebabkan 3 lapis baju dan 2 lapis seluar….hihihihihi…suhu memang sejuk hingga ke tulang. Sarapan pagi hanyalah sekadar alas perut sebab risau untuk mendaki dengan perut yang penuh. Tepat jam 2.30 pagi, semua mengorak langkah dan meredah gelap mendaki ke Sayat-Sayat Check Point untuk lapor diri sebelum dibenarkan mendaki ke puncak. Semua pendaki diwajibkan sampai di Sayat-Sayat Check Point sebelum pukul 5 pagi dan kalau lewat, ranjer tidak akan benarkan untuk teruskan pendakian dan akan diarah turun ke Laban Rata. Kalau mengikut kiraan aku, dengan yakinnya aku dan wife boleh sampai di Sayat-Sayat Hut sebel...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-ke-laban-rata-mesilau-trail-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti ada yang tak sabar dan ternantikan sambungan daripada entri Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1. Apa tunggu lagi, jomlah baca sambungannya. 😀

23 April 2015

Seawal pagi aku dah tersedar sambil duduk termenung berselimutkan dengan sleeping bag. Maklumlah, di Sabah pukul 6 pagi pun dah cerah. Pagi itu memang boleh tahan juga sejuknya walaupun aku berselimut dan berstokin sepanjang malam. Cabaran pertama aku adalah mandi….hihihihihi.. 😀 Jangan salah sangka ok!.. Aku memang suka mandi dengan air sejuk tapi bukannya yang terlampau sejuk. Walau apa pun, cabaran pertama aku hadapi dengan selamba dan penuh semangat kerana aku tahu pengalaman hari ini dan esok akan menjadi kenangan manis buat aku dan wife.

Sebelum bertolak ke Mesilau Nature Park, kesemua ahli kumpulan berkumpul terlebih dahulu untuk sarapan pagi sambil dijamu dengan permandangan Gunung Kinabalu yang membuka ruang di sebalik kabus pagi...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bumi Sabah telah digemparkan dengan kejadian gempa bumi yang berlaku pada 5 Jun 2015 dan telah mengorbankan 18 nyawa terdiri daripada malim gunung serta para pendaki. Sebenarnya memang dah lama aku nak berkongsi cerita mengenai perjalanan dan pengalaman aku dan wife dalam misi mendaki Gunung Kinabalu tapi terpaksa ditangguhkan dulu bagi menghormati kejadian gempa bumi yang telah menimpa Sabah.

Pengalaman mendaki Gunung Kinabalu merupakan pencapaian yang paling tinggi setakat ini bagi aku dan wife yang bukannya seorang pendaki tegar. Akhirnya tercapai juga hasrat kami untuk berdiri di atas puncak yang tertinggi di Asia Tenggara.

Alhamdulillah, aku dan wife bersama Team TooHotDemo (Hisyam, Fareeza, Jasper, Sukh, Amar, Bella, Eyda Dida, Amlina, Khal, Din Jengking, Cumie dan Wolf) telah berjaya menjejakkan kaki di puncak Gunung Kinabalu dengan selamatnya pada bulan April yang lalu iaitu sebulan sebelum kejadian gempa bumi berlaku...

Jom Baca Lagi....

Backpacker Trip Thailand: Video Misi Mencari Bunga Matahari

backpacker-trip-thailand-bangkok-hatyai-sunflower-farm-bunga-matahari-lopburi-the-monkey-city-visit-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Aku rasa mesti ramai yang ternanti-nantikan video penuh pengembaraan kami dalam menjejaki salah satu tarikan utama di negara Thailand iaitu Bunga Matahari (Sunflower) yang terkenal di daerah Lopburi. Bulan ni jari jemari aku kurang menari-nari di atas papan kekunci disebabkan sibuk dengan aktiviti harian dan mood nak menulis pun agak ke laut sikit. Banyak nak diceritakan dalam blog tapi idea tak mau mari….hihihihihihi.. 😀

Dalam entri terakhir “Backpacker Trip Thailand”, aku ada janjikan satu video penuh kami di sana menjelajah bandar Bangkok, Kanchanaburi dan Lopburi. Setelah sekian lama berperang dengan laptop dan juga masa, akhirnya siap jua videonya walaupun beberapa kali laptop aku kecundang dan mengeluarkan percikan api..hahahahaha… 😀

Dan inilah hasilnya….. apa tunggu lagi, jom tonton!!..

Bagi yang masih belum baca pengalaman kitaorg semasa di sana atau yang ingin mencari maklumat dengan lebih terperinci, bolehlah klik entri-entr...

Jom Baca Lagi....

Backpacker Trip Thailand: Bangkok – Hatyai – KL Sentral

backpacker-trip-thailand-bangkok-hatyai-sunflower-farm-bunga-matahari-thailand-trip-eshamzhalim-00

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Setiap permulaan, pasti ada penghujungnya. Entri ini merupakan entri penutup bagi pengembaraan kami untuk menjejaki Bunga Matahari di Thailand tetapi sebelum itu, sekali lagi aku nasihatkan supaya baca entri-entri dibawah terlebih dahulu supaya dapat mengelakkan sebarang kekeliruan…hihihihi.. ?

Entri 4 :Backpacker Trip Thailand: Kanchanaburi – Lopburi – Bangkok (Entri Misi Utama)
Entri 3 :Backpacker Trip Thailand: Erawan National Park – Death Railway – River Kwai Bridge
Entri 2 :Backpacker Trip Thailand: Bangkok – Kanchanaburi
Entri 1 :Backpacker Trip Thailand: KL Sentral – Hatyai – Bangkok
Entri Pengenalan :Backpacker Trip Thailand: Misi Menjejaki Bunga Matahari (Untuk tentatif dan maklumat perkhidmatan serta jadual keretapi Thai’s Railway)

Tren No. 106 daripada Lopburi tiba di Stesen Hua Lamphong tepat pukul 3 petang. Nampaknya kami masih ada masa lagi untuk ronda-ronda sekitar bandaraya Bangkok sementara menunggu tren ke Hatyai pada pukul 10...

Jom Baca Lagi....

Backpacker Trip Thailand: Kanchanaburi – Lopburi – Bangkok

backpacker-trip-thailand-bangkok-hatyai-sunflower-farm-bunga-matahari-lopburi-the-monkey-city-visit-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Rasanya ramai yang menantikan sambungan episod bagi entri Backpacker Trip Thailand. Entri kali ini merupakan entri yang paling penting dalam pengembaraan kami di Thailand tetapi sebelum itu, aku nasihatkan supaya baca entri-entri dibawah terlebih dahulu supaya dapat mengelakkan sebarang persoalan yang akan timbul di minda…hihihihi.. 😀

Entri 3 :Backpacker Trip Thailand: Erawan National Park – Death Railway – River Kwai Bridge
Entri 2 :Backpacker Trip Thailand: Bangkok – Kanchanaburi
Entri 1 :Backpacker Trip Thailand: KL Sentral – Hatyai – Bangkok
Entri Pengenalan :Backpacker Trip Thailand: Misi Menjejaki Bunga Matahari (Untuk tentatif dan maklumat perkhidmatan serta jadual keretapi Thai’s Railway)

4 Januari 2015

Seawal pukul 2 pagi kami dah bersiap untuk check-out dari VN Guest House. Selamat tinggal Kanchanaburi, terpaksa mengejar masa untuk ke Stesen Hua Lamphong supaya dapat naik tren ke Lopburi seawal pagi...

Jom Baca Lagi....

Backpacker Trip Thailand: Erawan National Park – Death Railway – River Kwai Bridge

backpacker-trip-thailand-erawan-national-park-kanchanaburi-bangkok-lopburi-hatyai-kachanaburi-sunflower-farm-bunga-matahari-river-kwai-bridge-visit-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Entri ini adalah sambungan bagi entri Backpacker Trip Thailand. Dinasihatkan supaya baca entri-entri dibawah terlebih dahulu sebelum membaca entri ini bagi mengelakkan sebarang kekeliruan…hihihihi.. 😀

Entri 2 :Backpacker Trip Thailand: Bangkok – Kanchanaburi
Entri 1 :Backpacker Trip Thailand: KL Sentral – Hatyai – Bangkok
Entri Pengenalan :Backpacker Trip Thailand: Misi Menjejaki Bunga Matahari (Untuk tentatif dan maklumat perkhidmatan serta jadual keretapi Thai’s Railway)

3 Januari 2015

Seawal pagi kami dah bersiap dengan tema baju Harimau Malaya (Promote Malaysia) bagi misi eksplorasi ke Erawan National Park untuk melihat sendiri keindahan 7 peringkat air terjunnya serta singgah di Death Railway dan juga di River Kwai Bridge pada sebelah petang nanti. Pagi tu kami memang dah booking tuk-tuk untuk hantar ke Stesen Bas Kanchanaburi. Perancangan asal adalah untuk pergi sendiri ke Erawan National Park dengan menggunakan perkhidmatan bas awam bagi meng...

Jom Baca Lagi....