Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah 2015

larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-lhksns-dewan-jubli-perak-kuala-kangsar-perak-darul-ridzuan-eshamhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah atau lebih dikenali dengan nama singkatannya LHKSNS telah diadakan pada 29 November 2015 bertempat di Dewan Jubli Perak, Kuala Kangsar, Perak bersempena dengan Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Sultan Perak iaitu D.Y.M.M Paduka Seri Tuanku Sultan Dr. Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum D.Y.M.M Paduka Seri Tuanku Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah.

Hanya 3 kategori larian yang ditawarkan iaitu 7km, 10km dan juga 15km. Yuran penyertaan sebanyak RM20 dikenakan bagi kategori 10km dan 15km manakala kategori 7km adalah percuma dan hanya dikhaskan untuk pelajar sahaja.

Aku dan wife bersama Alice serta Zakiah juga tidak melepaskan peluang untuk sertai acara yang dikatakan mempunyai review yang amat memuaskan daripada peserta yang pernah menyertai larian ini. Lagipun, aku dan wife adalah anak kelahiran negeri Perak. Memang wajiblah kami berdua raikan Sultan sendiri kan?…hihihihihi.. 😀 . Secara tidak langsungnya, Sultan Dr. Nazrin Muizzuddin Shah juga merupakan Canselor Universiti Malaya dan sebagai warga kakitangan Universiti Malaya, aku berbangga untuk meraikan Hari Keputeraan Tuanku Canselor.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimDi depan Dewan Jubli Perak selepas ambil racekit.

Larian bagi kategori 15km telah dilepaskan sekitar pukul 6.50 pagi oleh Tuanku serta diikuti dengan kategori 10km dan 7km. Kali ini aku terpaksa berlari berasingan dengan wife disebabkan kategori yang berlainan. Pada mulanya memang aku dan wife ingin mendaftar untuk kategori 10km tapi wife dah tersilap daftarkan aku untuk kategori 15km….hahahahaha…keliru dengan yuran penyertaan katanya…hihihihi.. 😀 15km?!!!…ermmm..kena hadapkan jua sebab dah daftar dan ini merupakan larian pertama aku sejauh 15km. Sebelum ni aku dah cuba 3km, 5km, 7km, 10km, 12km dan kali kena tambah sikit untuk 15km…hihihihihi.. 😀 Kira baguslah kan? sebab ada peningkatan walaupun perlahan-lahan.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimPeserta 15km sedang bersedia untuk flags off.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimTuanku sedang bersedia untuk melepaskan para peserta.

Laluan larian akan melalui sekitar kawasan kampung dan memang seronok berlari sambil menghirup udara segar serta melayan permandangan sekitar Kuala Kangsar. Yang paling seronoknya, penduduk Kuala Kangsar pun memberi sokongan kepada pelari di sepanjang laluan dan ada juga beberapa persembahan seperti persembahan gambus, gendang cina dan tarian singa turut diadakan khas untuk meraikan para peserta larian.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimLaluan larian bagi kategori 15km.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimPermandangan disepanjang laluan larian.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimMelalui sekitar kawasan kampung.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimAntara kuih-muih yang disediakan oleh penduduk kampung khas untuk peserta LHKSNS. Percuma ok!..

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimWater station air kelapa…. ini memang awesome..hihihihihi.. 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimBiasa nampak pelari buang cawan kertas jer kan?… yang ni lain ok!…hahahahaha.. 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalim-19Lagi kuih muih untuk pelari.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimAku berhenti lama kat sini…hihihihihi.. seronok mandi air pancut… 😀 Terima kasih Bomba.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimTempat mula dan tamat.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimBaju biru untuk 10km dan baju putih untuk 15km.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimYeayyy!!!!!… lompat!!..

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimGambar lompat yang gagal…hahahahaha… 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimAku cuba melakukan gaya Ironman..hihihihi.. 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimSori Z!!.. kitaorg terpaksa photobomb gambar kau dengan Neves…..hahahaha… 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimBersama runner otai @ kaki.ciken_omario @ Bro. Omar. 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimNak merasa berdiri di tempat Tuanku berdiri katanya…hahahaha.. 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimBersama geng-geng runner otai…. kitaorg rasa kerdil jer dengan deme-deme ni semua…hihihihi.. 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimBergambar dengan idola kitaorg iaitu Ayang Ati bersama Bro. Mc…hihihihi 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimSelesai sudah…

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimYeahhhhh!!!!….

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimZakiah dengan Alice.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimBerangan jadi Sultan dan Permaisuri kejap…hihihihi.. 😀

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimMCKK

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimMedal dan Finisher Tee untuk kategori 15km.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimMengikut apps Run Keeper aku. 15.80km sebenarnya.

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimCatatan masa rasmi daripada penganjur. Nett Time 02:07:36. Gun Time 02:09:15

lhksns-larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-kuala-kangsar-perak-runholic-eshamzhalimPeserta kategori 15km dapat beg ni tau!…hihihihihi.. 😀

Komen aku mengenai acara Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah 2015:
Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah (LHKSNS) adalah satu acara tahunan yang wajib disertai. Yuran penyertaan yang murah memang cukup berbaloi serta satu acara yang dianjurkan dengan amat teratur. Laluan larian yang cukup seronok dengan permandangan indah serta udara segar di sekitar kawasan kampung. Penduduk kampung yang cukup mesra dan turut menyokong bagi memeriahkan lagi acara larian ini. Kuih muih yang disediakan oleh penduduk kampung di sepanjang laluan khas buat pelari memang cukup membuatkan ramai pelari leka seketika dan lupa untuk berlari….hihihihihi..memang sedap kuih muihnya. Water station yang disediakan pula memang cukup banyak serta ada satu water station yang menghidangkan air kelapa segar.

Rasanya memang tiada satu komen atau komplen pun bagi acara larian ini dan rata-rata kesemua pelari memang cukup berpuas hati. Terima kasih aku ucapkan kepada sokongan serta kemesraan warga Kuala Kangsar dan juga kepada pihak penganjur kerana telah berjaya menganjurkan satu acara larian yang cukup hebat. Penyediaan sarapan pagi buat pelari yang telah berjaya menghabiskan larian memang cukup memuaskan. Makanan dan minuman yang disediakan sepanjang acara memang cukup meriah.

Aku dan wife memang tidak sabar untuk mendaftar lagi bagi tahun depan.  Jumpa lagi tahun depan yer…. 😀

Ampun Tuanku….sembah patik harap diampun. Patik merafak sembah mengucapkan selamat menyambut ulang tahun hari keputeraan buat Tuanku. Semoga Allah panjangkan usia Tuanku. Daulat Tuanku.


232 total views, 1 views today

Isikan Komen Anda Disini