Meneroka Hutan Simpan Bukit Lagong FRIM-Part 2

Jawapannya kitaorg pilih Picnic Area….ekekekeke… 😀

Next time ler naik lagi Canopy Walk tu. Sila baca entri bahagian 1 kalau korang nak tau kenapa dapat jawapan di atas. Sekarang masa untuk turun bukit pulak sebab tadi dah puas mendaki kan!.. turun sekejap jer, kalau lama pun sebab kitaorg stop bergambar. Memang nyaman dan sejuk jer suasana dalam hutan ni, nyamuk pun takde kot sebab takde pun kesan gigitan nyamuk. Ramai jugak uncle dan aunty veteran naik turun trail ni, giler nyer laju dorang, mendaki dan turun bukit pun macam berlari jer. Kuat betul stamina dorang, berapa lama dah training ni…ahahahahahaha.

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hikingAkmar cuba menyembunyikan diri di sebalik pokok…hihihihi

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hikingLek luuu…posing dulu…

Aku ngan wife ikut ler Akmar turun menyusuri trail untuk ke Picnic Area tu, turun tu sekejap jer aku rasa…hihihihi. Sampai balik kat trail utama yang kita ikut sebelum naik ke Canopy Walk tadi, memang ada air terjun berskala kecik kat situ. Lepak ler kat situ kejap sambil main-main air dan celup-celup kasut….hihihihihihi.. Apa? Celup-Celup Kasut!.. mesti Akmar jeles jer biler baca statement aku ni dan hanya Akmar jer yang tahu kenapa..…ahahahaha.

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hikingApa punyer fesyen ler Akmar nyer peace tuuu…

Kitaorg pun meneruskan perjalanan menyusuri trail utama sambil bergambar dan berborak. Akmar pulak dah sibuk nak balik cepat sebab nak gi kenduri kahwin…hihihihihi… sajer jer kitaorg lewat-lewatkan….nakal tak kitaorg?…ekekekeke. Akmar dah asik sebut nak balik jer, dah lambat nak gi kenduri ni… takut sesat nak cari rumah kenduri kang….ahahahahahaha… kesian Akmar tapi terima kasih sebab sudi temankan kitaorg.

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-09Salute & respect to nature….

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-10Rock oooooo…

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-07

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-08

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-11

Akhirnya kitaorg ditinggalkan oleh Akmar dan tinggallah kitaorg berdua jer bermesra dengan alam semulajadi tapi nasib baik ler lepas tu Akmar sms arah trail balik ke starting point kat handphone wife aku…bagus kan tour guide kitaorg!…hihihihihihi. Kitaorg pon ikut ler trail tu tapi aku rasa tak perlu risau pun sebab ramai jer kita jumpa orang lalu lalang, mesti tak leh sesat nyer tapi cuma takut terguna trail yang jauh jer….hihihihihi. 😀 . Aktiviti bergambar ler lagi dan lagi dan lagi……

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-12

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-13Performance Drink Shaklee sentiasa dibawa oleh wife biler ada aktiviti begini…. Terima kasih kepada Shaklee..

Biasanya bila aku gi tempat-tempat camni, mula ler mata aku rambang sebab banyak sangat lokasi yang cantik untuk bergambar. Ternampak pokok-pokok buluh kat tepi jalan, pastu aku tengok lighting cantik jer dari atas pokok buluh tu dan akhirnya kitaorg abiskan masa yang lama kat sini….ahahahahaha…

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-14

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-15

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-16Kacau tul wayar kat atas tu…hihihihi..

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-17Eh! Apa tuuu???….

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-18Propa nyerr….hihihihihi…

Kitaorg teruskan perjalanan lagi, tertiba mata aku terlihat satu pokok yang besar dikalangan pokok-pokok yang lain. Disebabkan tripod takde dan takde org untuk mintak tolong, terpaksa ler set timer kat kamera…hihihi.. letak kamera kat tanah, cari angle yang cantik, switch to manual focusing dan………. hasilnya dibawah.

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-20Mencari ketenangan…hihihihhi.. wife suh pose gaya gini… 😀

Lepas ronda-ronda sekitar pokok besar ni, kitaorg pun teruskan berjalan menuju pulang ke starting point trail kitaorg tadi. Selesai jugak akhirnya trail kitaorg dan terus singgah ke cafe untuk lunch pulak…hihihihi..perut dah lapar sebenarnya. Kaki pun dah rasa lenguh dan sengal-sengal jugak ni. Habis makan terus ke kereta, budget nak terus balik tapi wife ajak pusing FRIM naik kereta dulu tapi tersampailah pulak ke air terjun sungai kroh so terpaksa la lepak dan bergambar lagi. Air terjun yang ni besar sket dan siap ada kolam untuk kanak-kanak mandi, sesuai untuk piknik kat sini. Tengok langit pun dah gelap nak hujan.

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-air-terjun-sungai-kroh-08Peta kawasan FRIM.

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-air-terjun-sungai-kroh-01

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-air-terjun-sungai-kroh-06

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-air-terjun-sungai-kroh-05

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-air-terjun-sungai-kroh-02Wife tgh seronok main-main air.

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-air-terjun-sungai-kroh-03Main-main air jer sebab nak mandi baju spare lak tak bawak..

frim-kepong-hutan-simpan-bukit-lagong-alamsemulajadi-nature-hiking-air-terjun-sungai-kroh-04Suwit tak kitaorg???… hihihihihihi

Biler dah mula hujan, kitaorg pun gerak balik Shah Alam. Lepas ni kitaorg akan kerap ke FRIM untuk teroka tempat-tempat lain pulak. Banyak jugak trail sebenarnya kat situ dan aku kena praktis hiking lagi tapi mulakan dengan light hiking dulu ler..nak kasi built-up stamina dulu kot sebab aku tengok yang lain tu rilek jer hiking…aku gak yang pancit…ahahahahaha..

Aku ada janji nak upload video kan!, tak sempat la pulak nak edit dan compile video. Nanti aku cuba uploadkan video kat next entri …. tungguuuuuu ek!

p.s: Aku & wife bercita-cita nak daki Gunung Kinabalu…. 😀 … boleh ker aku ek?…. ermmmm..

8 comments to Meneroka Hutan Simpan Bukit Lagong FRIM-Part 2

  • Khir Khalid  says:

    Wahh bersama menikmati kedamaian alam semulajadi… romantis gitu.. 🙂

    • eshamz halim  says:

      Wife saya a.k.a Cheq Eem mmg suka aktiviti outdoor dan saya follow jer…ekekekekeke… saya suka ikut aktiviti camni jugak tapi lebih kepada mengambil gambar…. 😀 seronok gak dating2 dgn aktiviti camni kan…ekekekekekeke..

  • Muhammad khairuddin Lim  says:

    Best sgt tempat ni….

    • eshamz halim  says:

      Yup… memang best.. 😀

  • Zara zalfa  says:

    Mcam menarik.. nak kena pegi ni.. tq info… ha..abg ngan akak da pegi mossy forest blom?? Kat cameron.. nant bole la share kt semua…

  • sridayah  says:

    tumpang tanya yaa.. klau nk g ke canopy walk..kena ada pembimbing profesional tak?

    • eshamz halim  says:

      Dulu tak payah tapi skrg ni tak pasti…kena check dgn pejabat yg jual tiket ke canopy walk tuuu…sebab skrg ni dah ada peraturan baru rasanya..

  • Suria  says:

    Dah dari kinabalu? Saya baru pasang cita2 yg sama semalam.. Tu yg jalan2 kat blog cari info hiking track. Hehehe

Isikan Komen Anda Disini