Penukaran Domain Name Blog Ke www.eshamzhalim.com

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Terlebih dahulu, terima kasih aku ucapkan kepada pembaca-pembaca setia blog ni dari dulu hingga sekarang. Setelah dipikir, dicongak, dibincang dan dibrainstorm. Aku nak maklumkan kepada dunia alam siber ni bahawa domain name blog www.shamphotography.com akan bertukar ke www.eshamzhalim.com.

penukaran-domain-name-baru-eshamzhalim-com

Kenapa perlu ditukar?… mesti korang tertanya-tanya kan?… sebenarnya satu masa dahulu semasa zaman aku muda remaja, 😀 objektif utama aku menulis dalam blog ini adalah berkaitan dengan hobi photography aku dan juga untuk berkongsi hasil kerja part time aku sebagai wedding photographer. Sekarang ni aku jarang ambil job wedding dan kebanyakkan entri yang aku menulis sekarang adalah diluar niche photography. Demi untuk membesarkan skop blog, aku terpaksa menukar domain name sekarang kepada www.eshamzhalim.com supaya skop penulisan aku jadi lebih umum. Walau apa pun, aku masih boleh menulis pasal photography jugak kan.

Nampaknya, aku terpaksa berkerja keras lagi untuk naikkan ranking untuk domain name yang baru tapi elok bermula daripada sekarang. Penukaran domain name ni tidak akan melibatkan apa-apa perubahan kepada content blog yer, cuma domain name sahaja yang bertukar tapi ada juga entri lama-lama daripada 2009 – 2012 terpaksa aku unpublishkan sebab untuk proses kemaskini entri mana yang masih boleh digunakan. Aku banyak fokus entri mulai 2013 hingga yang terkini sebab aku kembali aktif menulis mulai tahun tu.

Sekarang ni kedua-dua domain name sudah boleh digunakan dan domain name shamphotography.com masih menjadi domain name utama serta korang boleh browse diantara kedua-dua domain name ni. Aku akan tukar ke www.eshamzhalim.com sepenuhnya mulai 1 Ogos 2014 nanti, aku mohon jasa baik rakan-rakan blogger bolehlah update url aku di bloglist masing-masing mulai sekarang sebab aku taknak ada broken link nanti….hihihihihi… 😀 . Mana-mana link lama yang menggunakan domain name shamphotography.com akan aku redirectkan ke domain name baru mulai 1 Ogos nanti.

Terima kasih juga kepada rakan-rakan blogger diatas khidmat nasihat korang…. 😀

Majulah Blog Untuk Negara….

8 comments to Penukaran Domain Name Blog Ke www.eshamzhalim.com

  • aRz MoHa  says:

    tahniah bro. semoga berjaya.
    Saya pun ada jugak terfikir nak ubah nama blog. bukan url blog.
    yang sekarang ini arzmohdhaniffa photography
    Rasa macam tak berapa nakkena.
    entah masih memikir.
    apapon tahniah sekali lagi bro

    • eshamz halim  says:

      TQ bro….. sbb kalau still guna shamphotography cam dah tak sesuai jer skrg sbb blog aku dah macam2 niche yg masuk…ekekekekekeke… 😀

  • sobri yaacob  says:

    ok..ok nati saya tukar..
    lg mantap la seo bro sham nanti..
    teach me master.. tahniah “P

    • eshamz halim  says:

      Jgn lupa tukar link kat bloglist tau…ekekekeke… mana ada master… lebih kurang cam ko jugak…ahahahaha… 😀

  • Strider  says:

    baiklah bro…its noted, nanti aku akan update dalam bloglist aku utl baru ini..hehehe… 🙂 sedap gak nama url baru tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    • eshamz halim  says:

      Ok bro…ekekekeke.. sedap kan sehingga menjilat monitor komputer…ekekekekeke…. 😀

  • Khir Khalid  says:

    Padanlah aku ada perasan mcm lain je.. tp tak tau di mana. Skrng dah tahu dah hehee…
    alhamdulillah tahniah bro… all the best!.. 🙂

    • eshamz halim  says:

      ekekekekeke…. nak sama branding cam bro khir gak… url guna nama glamer…ekekekeke… 😀

Isikan Komen Anda Disini