eshamzhalim tagged posts

Newton Challenge 2016 30KM

newton-challenge-2016-30km-runholics-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Newton Challenge 2016 telah diadakan di Giant Hypermart Bandar Kinrara, Puchong pada 24 Julai 2016. Acara ini hanya menawarkan 2 kategori sahaja iaitu larian sejauh 15km dan juga 30km. Alhamdulillah, kali ini aku mendapat tajaan daripada ‘big boss’ kepada wife….hihihihihi…rezeki kan?!!.. 😀 Ini adalah larian pertama aku sejauh 30km dan sekaligus merupakan rekod larian aku paling jauh setakat ini. Hati tetap akan berdebar tetapi aku yakin fizikal dan mental aku memang sudah bersedia nak layan 30km. 😀

Peserta bagi kategori 30km dilepaskan pada pukul 5.30 pagi dan diikuti pula dengan kategori 15km satu jam kemudian. Seawal pukul 4 pagi hujan dah turun membasahi Bandar Kinrara dan sedikit pun tiada tanda-tanda untuk hujan berhenti walaupun para peserta telah mula berlari. Larian aku kali ini ditemani dengan hujan di sepanjang laluan sehinggalah lebih kurang 10km terakhir. Agak cukup mencabar sebab terpaksa berlari dalam keadaan hujan dengan la...

Jom Baca Lagi....

Ekspedisi Santai CBL 30 Sept- 2 Okt 2016: Anjuran RushAdv

cbl-rushadv-santai-eshamzhalim-rush-adventures

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pihak www.eshamzhalim.com mewakili RushAdv ingin memberi peluang  kepada rakan-rakan pendaki untuk turut serta di dalam satu ekspedisi santai 3 hari 2 malam ke air terjun yang terkenal di Hutan Lipur Chemerong yang terletak di Hulu Dungun iaitu 30KM dari Bandar Al-Mukhtafibillah Shah dan 365KM dari LRT Gombak. Pihak www.eshamzhalim.com dan RushAdv amat mengalu-alukan rakan-rakan baru untuk turut serta berkongsi dan menimba pengalaman baru di dalam ekpedisi ini.

Chemerong, Berembun dan Langsir semestinya nama yang tidak asing lagi dikalangan pendaki-pendaki gunung di seluruh Malaysia. Ketiga-tiga nama ini sering digabungkan kepada singkatan CBL yang merangkumi Air Terjun Chemerong, Gunung Berembun dan juga Air Terjun Langsir. Air Terjun Chemerong dikatakan di antara salah satu air terjun yang tertinggi di Asia Tenggara. Maklumat mengenai ekspedisi adalah seperti dibawah…. 😀

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ekspedisi ini, bole...

Jom Baca Lagi....

Compressport Combo Challenge: Compressport Road

compressport-road-run-2016-cyberjaya-compressport-combo-challenge-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Compressport Road telah diadakan pada 24 April 2016 di Balai Bomba dan Penyelamat, Cyberjaya. Acara ini adalah kesinambungan dari Compressport Combo Challenge 2016 yang terdiri daripada kombinasi Compressport Trails dan juga Compressport Road. Compressport Trails pula telah diadakan pada 3 Januari 2016 yang lepas bertempat di Mardi Maeps, Serdang. Boleh baca komen aku mengenai Compressport Trails di entri Compressport Combo Challenge: Compressport Trails.

Kedua-dua kombinasi ini tetap menawarkan hanya dua (2) kategori larian iaitu 6km dan juga 12km. 12km pula dibahagikan kepada empat (4) iaitu Lelaki Terbuka, Lelaki Senior, Wanita Terbuka dan juga Wanita Senior. Sama seperti Compressport Trails, aku dah wife hanya mendaftar untuk kategori 6km hanya sekadar untuk mendapatkan kedua-dua koleksi medal kombinasi daripada trail dan road.

Kebiasaannya, peserta yang mendaftar untuk jarak yang lebih jauh akan dilepaskan terlebih dahulu tetapi bagi acara ini pes...

Jom Baca Lagi....

2nd Event Biz Charity Trail Run 2016

2nd-eventbiz-charity-trail-run-2016-taman-botani-frim-kepong-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

2nd EventBiz Charity Trail Run 2016 telah diadakan di Taman Botani FRIM, Kepong pada 28 Februari 2016 yang lalu. Larian amal yang bertemakan “Save Our Mother Earth” ataupun “Selamatkanlah Bumi Kita” pada permulaannya telah dijadualkan pada 3 Januari 2016 tetapi telah ditundakan oleh pihak penganjur ke 28 Februari 2016 di atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Aku dan wife juga tidak melepaskan peluang untuk turut serta bersama peserta-peserta lain untuk mengukur jarak sejauh 9km di Taman Botani serta ini juga merupakan acara larian pertama kitaorg di FRIM selain daripada aktiviti mendaki di situ. 😀 Larian amal ini adalah berkonsepkan trail run (larian denai) dan hanya satu (1) kategori sahaja yang ditawarkan iaitu 9km serta dibahagikan kepada lelaki dan wanita terbuka dan veteran...

Jom Baca Lagi....

Trek Merentas Hutan Bukit Engku Busu, Lumut, Perak

trek-merentas-hutan-bukit-engku-busu-lumut-perak-hiking-di-lumut-lokasi-mendaki-di-lumut-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Perak Aman Jaya,

Trek Merentas Hutan Bukit Engku Busu atau lebih popular dikenali dengan nama Bukit Engku Busu terletak di bandar Lumut, daerah Manjung, Perak. Dengan ketinggian 331.4 meter bersamaan dengan 1087 kaki dari aras laut, bukit ini merupakan puncak yang tertinggi di bandar Lumut.

Menurut sejarah, bukit ini mendapat namanya sempena nama Raja Engku Busu yang berasal dari Selangor. Beliau telah dijemput oleh Sultan Perak sekitar tahun 1840-an dan ditugaskan untuk menghapuskan lanun-lanun yang telah menjadikan kawasan Selat Dinding dan Sungai Dinding sebagai lokasi persembunyian mereka. Kumpulan lanun-lanun ini sentiasa meronda di kawasan pantai dari Johor hingga ke Kedah dan menggangu kapal-kapal dagang Belanda, Inggeris dan Acheh tetapi malangnya Raja Engku Busu telah terkorban dan misi tersebut telah gagal. Raja Engku Busu adalah orang yang bertanggungjawab membuka pekan Lumut yang dahulunya dikenali sebagai “Tanah Merah”...

Jom Baca Lagi....

Gunung Keriang, Alor Setar, Kedah

gunung-keriang-alor-setar-kedah-hiking-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Gunung Keriang merupakan satu peninggalan pra-sejarah silam yang mengandungi pelbagai misteri dan khazanah berharga di dalamnya. Tersergam indah serta dikelilingi oleh pemandangan sawah padi di Kampung Gunung Hulu iaitu lebih kurang 8 kilometer daripada pusat bandar Alor Setar, ibu negeri Kedah. Walaupun mempunyai ketinggian sekitar 217.92 meter daripada paras laut tetapi ianya tetap digelar sebagai gunung. Gunung Keriang juga dikenali sebagai ‘Mount Caves’ ataupun dengan nama Bukit Gajah dikalangan masyarakat Cina.

Gunung Keriang menjadi salah satu destinasi sampingan bagi aku dan wife serta Wolf dan Eyda apabila kami berempat berkunjung ke negeri Kedah untuk menghadiri majlis perkahwinan Hisyam dan Fareeza yang berlangsung di Kulim. Perancangan asal adalah untuk mendaki Gunung Baling yang juga merupakan antara lokasi pendakian popular di negeri Kedah tetapi terpaksa menukar perancangan di saat akhir disebabkan kekangan waktu...

Jom Baca Lagi....

Shah Alam Half 21KM Night Run 2016

shah-alam-half-21km-night-run-2016-half-marathon-runallnight-selangor-eshamzhalim-runholics

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Shah Alam Half 21KM Night Run telah diadakan pada 17 Januari 2016 di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam dan ianya juga merupakan penganjuran sulung bagi acara ini. Dianjurkan oleh Persatuan Olahraga Para Selangor (POPS), GORun dan Puncak Ventures Sra Sdn. Bhd dengan kerjasama Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA). Hanya menawarkan 2 jarak larian sahaja iaitu 21km Half Marathon dan juga 10km dengan kedua-dua jarak larian mempunyai kategori lelaki dan wanita terbuka dan veteran.

Ini juga merupakan percubaan pertama aku untuk berlari sejauh 21km. Mungkin kerana lokasi larian yang berdekatan dengan rumah menyebabkan aku beranikan diri untuk mendaftar kategori half marathon manakala wife pula mendaftar untuk 10km. Jarak yang paling jauh aku berlari setakat ini adalah 15km dan itu menyebabkan aku lebih yakin untuk menambahkan lagi jarak larian ke 21km...

Jom Baca Lagi....

Compressport Combo Challenge: Compressport Trails

compressport-trails-run-2016-mardi-maeps-compressport-combo-challenge-trail-run-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Compressport Combo Challenge 2016 merupakan kombinasi di antara acara Compressport Trails dan juga Compressport Road yang boleh didaftarkan secara serentak ataupun berasingan. Kedua-dua acara ini dianjurkan oleh penganjur yang sama tetapi mempunyai tarikh, lokasi dan cabaran yang berbeza.

Buat permulaan, aku dan wife hanya mendaftar untuk acara Compressport Trails terlebih dahulu sementara memikirkan samaada ingin mendaftar untuk acara yang kedua ataupun tidak?. Kalau mengikut rekod larian aku dan wife, ini merupakan acara trail run yang pertama buat kitaorg…hihihihihi…. 😀 . Perkara pertama yang kitaorg fikir adalah kasut!…Merata juga kitaorg mencari kasut yang sesuai untuk trail run ni. Brooks Cascadia, Skechers GoRun Ultra 2 ataupun Salomon Speedcross sememangnya menjadi pilihan tetapi hanya mampu pandang dari jauh jer sebab diluar daripada kemampuan belanjawan kitaorg. Maklumlah sebab kena beli 2 pasang kasut kan!...

Jom Baca Lagi....