eshamzhalimdotcom tagged posts

Eksplorasi Royal Belum Bersama Cattleya Outdoor Adv: 11-12 November 2017

eshamzhalim-royal-belum-cattleya-outdoor-adv

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pastinya ramai yang pernah dengar atau terbaca mengenai keunikan dan keindahan Taman Negeri Diraja Belum ataupun lebih dikenali dengan panggilan Royal Belum. Bagi mereka yang meminati ketenangan alam semulajadi atau ingin lari daripada hiruk pikuk kotaraya, mungkin Royal Belum adalah lokasi percutian yang wajib anda kunjungi. Royal Belum sememangnya kaya dengan kepelbagaian bio serta penemuan-penemuan alam yang tidak terdapat di tempat lain dan faktor itu telah menjadikan ia sebuah hutan simpan yang istimewa serta menyimpan khazanah-khazanah alam yang tidak ternilai.

Dah lama rasanya aku tidak anjurkan trip ke sana dan untuk memberi peluang kepada mereka yang ingin merasai ketenangan serta menikmati keindahan dan keunikan Royal Belum. Jangan risau!, rakan outdoor www.eshamzhalim.com iaitu Cattleya Outdoor Adv akan menganjurkan satu eksplorasi ke Taman Negeri Diraja Belum khas buat anda yang ingin melarikan diri seketika daripada kesibukkan ker...

Jom Baca Lagi....

Jom Sertai Eksplorasi Gua Tempurung Dan White Water Rafting Pada 30 Julai 2016

eksplorasi-gua-tempurung-white-water-rafting-gopeng-sungai-kampar-perak-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Geng Trip Santai (GTS) sekali lagi akan menganjurkan satu trip santai untuk menerokai keunikan Gua Tempurung dan juga aktiviti White Water Rafting bagi mereka yang ingin mencuba serta merasai pengalaman mengemudi bot sambil melayan kederasan arus sungai.

Jom aku ceritakan serba sedikit mengenai aktiviti ini. Aktiviti ini akan dimulakan dengan Eksplorasi Gua Tempurung bersama renjer yang ditugaskan untuk mengiringi para peserta. Gua Tempurung mendapat nama sempena bentuknya seperti tempurung kelapa dan diklasfikasikan sebagai salah satu gua batu kapur yang terbesar di Semenanjung Malaysia. Gua ini merupakan satu khazanah yang bernilai dan mempunyai keunikannya yang tersendiri. Adalah menjadi satu kerugian kepada mereka yang tidak pernah menyaksikan keunikannya secara dekat. Eksplorasi ini akan memakan masa sekitar 2 jam dan akan melalui pelbagai peringkat sehinggalah peserta akan menyusuri sebatang sungai yang mengalir di dalam gua tersebut untuk menuju...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 3

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Entri ini adalah sambungan daripada entri:
1. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1
2. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

24 April 2015

Aku dan wife hanya dapat lelapkan mata beberapa jam sahaja sebelum ke kafeteria untuk sarapan ringan dan persediaan mendaki ke puncak (Low’s Peak). Badan pun dah nampak gemuk disebabkan 3 lapis baju dan 2 lapis seluar….hihihihihi…suhu memang sejuk hingga ke tulang. Sarapan pagi hanyalah sekadar alas perut sebab risau untuk mendaki dengan perut yang penuh. Tepat jam 2.30 pagi, semua mengorak langkah dan meredah gelap mendaki ke Sayat-Sayat Check Point untuk lapor diri sebelum dibenarkan mendaki ke puncak. Semua pendaki diwajibkan sampai di Sayat-Sayat Check Point sebelum pukul 5 pagi dan kalau lewat, ranjer tidak akan benarkan untuk teruskan pendakian dan akan diarah turun ke Laban Rata. Kalau mengikut kiraan aku, dengan yakinnya aku dan wife boleh sampai di Sayat-Sayat Hut sebel...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-ke-laban-rata-mesilau-trail-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti ada yang tak sabar dan ternantikan sambungan daripada entri Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1. Apa tunggu lagi, jomlah baca sambungannya. 😀

23 April 2015

Seawal pagi aku dah tersedar sambil duduk termenung berselimutkan dengan sleeping bag. Maklumlah, di Sabah pukul 6 pagi pun dah cerah. Pagi itu memang boleh tahan juga sejuknya walaupun aku berselimut dan berstokin sepanjang malam. Cabaran pertama aku adalah mandi….hihihihihi.. 😀 Jangan salah sangka ok!.. Aku memang suka mandi dengan air sejuk tapi bukannya yang terlampau sejuk. Walau apa pun, cabaran pertama aku hadapi dengan selamba dan penuh semangat kerana aku tahu pengalaman hari ini dan esok akan menjadi kenangan manis buat aku dan wife.

Sebelum bertolak ke Mesilau Nature Park, kesemua ahli kumpulan berkumpul terlebih dahulu untuk sarapan pagi sambil dijamu dengan permandangan Gunung Kinabalu yang membuka ruang di sebalik kabus pagi...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bumi Sabah telah digemparkan dengan kejadian gempa bumi yang berlaku pada 5 Jun 2015 dan telah mengorbankan 18 nyawa terdiri daripada malim gunung serta para pendaki. Sebenarnya memang dah lama aku nak berkongsi cerita mengenai perjalanan dan pengalaman aku dan wife dalam misi mendaki Gunung Kinabalu tapi terpaksa ditangguhkan dulu bagi menghormati kejadian gempa bumi yang telah menimpa Sabah.

Pengalaman mendaki Gunung Kinabalu merupakan pencapaian yang paling tinggi setakat ini bagi aku dan wife yang bukannya seorang pendaki tegar. Akhirnya tercapai juga hasrat kami untuk berdiri di atas puncak yang tertinggi di Asia Tenggara.

Alhamdulillah, aku dan wife bersama Team TooHotDemo (Hisyam, Fareeza, Jasper, Sukh, Amar, Bella, Eyda Dida, Amlina, Khal, Din Jengking, Cumie dan Wolf) telah berjaya menjejakkan kaki di puncak Gunung Kinabalu dengan selamatnya pada bulan April yang lalu iaitu sebulan sebelum kejadian gempa bumi berlaku...

Jom Baca Lagi....

Merdeka Fun Run 2015

merdeka-fun-run-2015-cyberjaya-dpulze-running-event-eshamzhalimdotcom-runholic-bullrunner
Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Sempena Hari Kebangsaan Malaysia yang ke 58 pada tanggal 31 Ogos 2015, aku dan wife telah mendaftarkan diri dan turut serta di dalam Larian Merdeka Fun Run 2015 sejauh 5km di D’Pulze Shopping Centre, Cyberjaya, Selangor. Larian ini telah dianjurkan oleh Two Acestar Interactive Sdn Bhd dengan kerjasama D’Pulze Shopping Centre. Hanya 2 kategori sahaja yang ditawarkan iaitu kategori 10km dan kategori 5km fun run.

Larian ini pasti tidak akan sempurna tanpa kibaran bendera Malaysia dan seperti biasa, memang kitaorg dah berniat untuk berlari sambil mengibarkan Jalur Gemilang di sepanjang larian hinggalah ke garisan penamat sempena menyambut bulan kemerdekaan tahun ini. Larian bagi kategori 10km telah dilepaskan pada pukul 8.00 pagi dan diikuti dengan kategori 5km pada pukul 8.30 pagi.

Aku memang tidak puas hati dengan penganjur larian ini dan malas nak bercerita panjang. Kenapa aku tidak puas hati?…...

Jom Baca Lagi....

Larian Sehati Sejiwa Sempena Hari Kebangsaan Ke 58

larian-sehati-sejiwa-2015-hari-kebangsaan-ke-58-sambutan-kemerdekaan-kkmm-mynic-mybuddies-eshamzhalimdotcom-runholic-running-event

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Larian Sehati Sejiwa telah dijayakan pada 23 Ogos 2015 yang lepas, bertempat di Padang Merbok, Kuala Lumpur. Larian ini telah dianjurkan oleh KKMM (Kementerian Komunikasi Dan Multimedia Malaysia), MYNIC Berhad dan juga MyBuddies bersempena Sambutan Hari Kebangsaan 2015 yang ke 58 serta bertujuan untuk menyemarakkan lagi semangat Patriotisme dan Perpaduan di kalangan rakyat Malaysia. Larian Sehati Sejiwa ini terbuka kepada 5000 penyertaan di pelbagai lapisan masyarakat serta peringkat umur dan juga menawarkan 3 kategori larian iaitu larian sejauh 10km, 5km dan 3km dengan bayaran penyertaan yang cukup murah.

Demi semangat cintakan negara….hihihihihihi.. 😀 , aku dan wife telah mendaftarkan diri bagi larian kategori 5km Fun Run walaupun pada permulaannya kitaorg tidak tahu yang sebenarnya perkataan “Sehati Sejiwa” ini adalah tema bagi Hari Kebangsaan tahun 2015..hahahaha…(maafkan kitaorg yer..). Patutlah perkataan Sehati Sejiwa ini ada jer terpamp...

Jom Baca Lagi....

Tadom Base: Warrior Revolution 2015

tadom-base-warrior-revolution-2015-bukit-tadom-banting-outdoor-adventure-eshamzhalim-toohotdemo

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Aktiviti larian kali ini adalah berbeza daripada larian-larian yang aku dan wife pernah daftar sebelum ini. Setelah dihasut dan diracun oleh rakan-rakan, akhirnya aku dan wife buat julung-julung kalinya mendaftar acara Tadom Base: Warrior Revolution 2015 (5km Trail Run) pada 8 Ogos 2015 yang lepas. Apa ker bendanya Tadom Base ni?… sebenarnya Tadom Base Warrior Revolution ini adalah acara Trail Run (Larian Denai) sejauh 5km dan mempunyai 30 halangan yang perlu ditempuhi oleh peserta sebelum menuju ke garisan penamat. Larian ini telah diadakan di Tadom Basecamp yang bertempat di Kampung Orang Asli Bukit Tadom, Banting. Tadom Basecamp ni terletak hanya lebih kurang 12 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan telah dijadikan sebagai pangkalan asas dengan pelbagai halangan sukar yang direkacipta khas bagi pengemar-pengemar aktiviti lasak di Malaysia.

Seawal pukul 5.30 pagi, aku dan wife telah berkumpul di RnR Dengkil sebelum bergerak...

Jom Baca Lagi....