Hatyai tagged posts

Bagaimana Untuk Ke Hatyai Dan Bangkok Menggunakan Bas Atau Keretapi

hatyai-dan-bangkok-dengan-bas-atau-keretapi-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hatyai dan Bangkok merupakan antara lokasi popular di Thailand yang selalu menjadi tumpuan rakyat Malaysia. Ianya juga selalu menjadi destinasi pilihan aku dan wife, boleh dikatakan setiap tahun kami akan meluangkan masa untuk bercuti ke sana serta kedua-dua bandar ini adalah lokasi transit kami sebelum menuju ke lokasi yang lebih jauh lagi ke timur, barat ataupun utara Thailand. Seperti biasa, bas dan keretapi merupakan pengangkutan awam yang sentiasa menjadikan pilihan utama bagi kami untuk ke sana. Pengalaman perjalanan dengan menggunakan pengangkutan darat seperti perkhidmatan bas atau keretapi sememangnya lebih menarik daripada dengan hanya menaiki kapalterbang.

Sejak kebelakangan ini, ramai juga yang email dan whatapps aku bertanyakan bagaimana untuk ke Hatyai atau ke Bangkok dengan menggunakan pengangkutan awam dari Malaysia. Mungkin ada email yang sempat aku balas dan mungkin juga ada email yang aku terlepas pandang...

Jom Baca Lagi....

10th Hatyai International Marathon 2016

10th-hatyai-international-marathon-2016-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Hatyai International Marathon bagi edisi 2016 telah diadakan di Jiranakorn Stadium, Hatyai pada 29 Mei 2016. Acara anjuran Hatyai Runner Club ini merupakan salah satu acara tahunan yang popular serta meriah di Hatyai dan ini adalah ulangtahun penganjurannya yang ke 10. Ianya menawarkan 4 kategori larian iaitu Full Marathon (42.195km), Half Marathon (21.1km), Mini Marathon (10.5km) dan Fun Run (4km).

Disebabkan acara ini banyak mendapat ulasan dan komen-komen yang memberangsangkan daripada kawan-kawan. Aku  dan wife tidak melepaskan peluang untuk turut serta dengan mendaftar bagi kategori Half Marathon (21.1km) dan ini merupakan acara larian pertama kami di luar Malaysia. Memang sudah banyak kali aku dan wife berkunjung ke Hatyai tapi untuk kali ini, tujuan kami datang adalah untuk berlarian di sekitar bandar Hatyai…hihihihihi.. 😀 Seperti biasa, bas adalah pengangkutan utama aku dan wife untuk ke sana. Pembelian tiket bas 30 hari lebih awal adal...

Jom Baca Lagi....

Backpacker Trip Thailand: Misi Menjejaki Bunga Matahari

backpacker-trip-thailand-bangkok-lopburi-hatyai-kachanaburi-sunflower-farm-bunga-matahari-visit-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Thailand!.. Ada apa dengan Thailand?. Sejak dulu lagi negara jiran ini sering dijadikan sebagai lokasi percutian bagi rakyat Malaysia dan ada juga segelintir daripada warga Malaysia yang telah menetap dan menjalankan perniagaan di sana. Kalau korang semua masih ingat, sebelum ini aku juga ada menulis entri mengenai pengalaman aku ketika bercuti di Krabi dan juga Hatyai. Negara Thailand sememangnya mempunyai banyak lokasi pelancongan yang menarik untuk diterokai berikutan tanah jajahannya yang lebih besar daripada Tanah Melayu.

Bagi pengembaraan kali ini, aku dan wife telah ditemani oleh Zakiah dan Alice dalam misi untuk menjejaki Ladang Bunga Matahari yang terbesar di daerah Lopburi, Thailand. Bermula daripada angan-angan apabila aku dan wife selalu membaca entri-entri di blog mengenai Bunga Matahari di Thailand dan akhirnya telah menjadi kenyataan apabila kami berempat telah berjaya menjejakkan kaki serta dikelilingi oleh ratusan dan ribuan bunga mata...

Jom Baca Lagi....

Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 4

kembara-hatyai-thailand-tempat-menarik-di-hatyai-tempat-shopping-di-hatyai-hatyai-airport-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Jom aku ceritakan sambungan bahagian 4 bagi Kembara ke Hatyai dan Songkhla, Thailand. Sebenarnya, masih banyak lagi entri-entri yang tersangkut dan aku perlu habiskan entri kembara ni dulu sebelum mula menulis tentang aktiviti-aktiviti lain. Bahagian 4 ini merupakan bahagian terakhir dan hari terakhir kami berada di Hatyai sebelum bertolak pulang ke tanahair tercinta. Bangun Harimau Malaya!!..Bangun!!!.. hihihihihi… (selingan sikit!..paham-paham jer la).

Sebelum tu, sesiapa yang baru mengikuti entri ini. Bolehlah klik link entri dibawah ni untuk mengelakkan daripada korang tersesat lebih jauh…hahahahaha.. 😀

1. Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 3
2. Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 2
3. Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 1

Hari ketiga ni, hanya santai jer sebenarnya sebab memang tiada apa-apa lokasi untuk diterjah. Lagipun kami semua kena check-out daripada hotel jam 12 tengahari...

Jom Baca Lagi....

Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 3

kembara-hatyai-thailand-tempat-menarik-di-hatyai-tang-kuan-hill-songkhla-di-hatyai-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Aku rasa pasti ada yang telah tertunggu-tunggu kisah seterusnya entri Kembara ke Hatyai dan Songkhla, Thailand. Walaupun kekangan waktu tapi jariku tetap cuba mencari masa untuk menari-nari di atas papan kekunci bagi mencoretkan pengembaraan serta pengalaman kami semasa berada di sana khas buat pembaca blog ini. Sokongan dan komen anda sentiasa memberi semangat untuk aku menulis. Terima kasih aku ucapkan… 😀

Sebelum itu, jom aku imbas kembali entri yang terdahulu untuk menyegarkan kembali ingatan korang sebelum membaca entri bahagian 3 ini. Bolehlah klik link dibawah ni haaaa…

1. Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 2
2.Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 1

Di akhir entri bahagian 2, aku ada ceritakan mengenai Taman Mini Bunga Matahari yang tumbuh mekar berdekatan dengan Samila Beach, Songkhla. Selepas selesai bermesra dengan bunga matahari, kami teruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu Tang Kuan Hill tapi apa yang menarik...

Jom Baca Lagi....

Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 2

kembara-hatyai-thailand-tempat-menarik-di-hatyai-chang-puak-camp-tempat-adventure-outdoor-shah-alam-seafood-di-hatyai-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Sawadee,

Sabai di mai? Aku harap korang semua sentiasa berada dalam keadaan sihat dan pastinya ramai yang dah tak sabar untuk membaca sambungan bahagian ke 2 pengembaraan aku dan wife semasa berada di Hatyai. Hari kedua ini semestinya menjanjikan pelbagai aktiviti-aktiviti yang menarik dan penuh dengan kenangan manis….hihihihi.. 😀 (ayat kena bagi manis sikit!!)

Sebelum itu kepada sesiapa yang masih belum baca bahagian 1, silalah baca di entri Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 1 bagi mengelakkan sebarang kekeliruan berlaku. Nanti tiba-tiba korang pening pulak!!….hihihihi.. 😀

Scha dan Abang Mizi seumpama warden asmara yang sedang menunggu kami satu persatu turun ke lobi hotel untuk berkumpul…ahahahahaha.. 🙂 . Alhamdulillah!, cuaca di bandar Hatyai amatlah memuaskan. Kembara pada hari kedua ini dimulakan dengan sarapan pagi di Restoran Salma sebelum kami memulakan sebarang aktiviti di bandar Hatyai.

Restoran Salma

Restoran Salma ini juga merupa...

Jom Baca Lagi....

Kembara Ke Hatyai-Songkhla Thailand: Bahagian 1

kembara-hatyai-thailand-tempat-menarik-di-hatyai

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Had Yai, Hadyai, Haadyai ataupun Hatyai? Sememangnya mempunyai sebutan yang berbeza tetapi tetap mengeluarkan bunyi yang sama. Walau apa pun perkataan yang digunakan, ianya tetap merujuk kepada lokasi yang sama di Selatan Thailand. Baru-baru ini, aku dan wife berpeluang untuk mencoretkan pengalaman sendiri di dalam pengembaraan 3 hari 2 malam ke sana bersama-sama MSG Global Resources yang merupakan penganjur bagi trip ala-ala backpackers (trip budget) ini dan tour guide bagi trip kali ini adalah Scha dan Abang Mizi yang boleh dikatakan pengunjung tetap ke Hatyai, mungkin dah boleh mohon kewarganegaraan Thai rasanya..ahahahahahaha. 😀

Aku rasa ramai yang tak tahu nama “Hat Yai” merupakan singkatan bagi “Mahat Yai” yang bermakna Pokok Ma Hat Besar iaitu sebuah pokok nangka daripada spesies Artocarpus. Hat Yai pada asalnya dikenali dengan nama Khok Sa-Met Choon yang merupakan sebuah perkampungan kecil dan telah berkembang pesat apabila sebuah Stese...

Jom Baca Lagi....