Krabi tagged posts

Tab Kak Hang Nak Hill Nature Trail: Krabi, Thailand

tab-kak-hang-nak-hill-nature-trail-krabi-thailand-hang-nak-mountain-hiking-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Krabi merupakan salah satu destinasi pelancongan yang popular di kalangan rakyat Malaysia sekiranya bercuti ke negara Thailand.  Ianya sebuah wilayah di bahagian selatan Thailand yang terletak di sepanjang Laut Andaman (Andaman Sea) dan sememangnya cukup terkenal dengan keindahan pulau-pulaunya serta aktiviti-aktiviti rock climbing, snokeling, scuba diving ataupun hanya bersantai di tepi pantai.

Ini adalah kali kedua aku dan wife menjejakkan kaki di Krabi dan kali ini kami bukan hanya berdua tetapi ditemani oleh Geng Runholic (Amar, Bella Pinky, Azzam, Wolf dan Din Jengking) yang ingin merehatkan diri seketika daripada aktiviti larian….hihihihihi.. 😀 Sebenarnya ini adalah trip pada bulan Disember tahun lepas dan disebabkan aku sibuk dengan aktiviti-aktiviti lain hingga terlupa untuk berkongsi di blog. Selain daripada trip ke Krabi, ada satu lagi pengembaraan ke Thailand bersama Geng Zombie dalam Misi Menjejaki 3 Puncak di Thailand yang merangkum...

Jom Baca Lagi....

Trip to Krabi Thailand – Day 3 (Part 2)

Salam,

Masih belum abis lg cerita pasal Krabi yer, entri ini adalah sambungan daripada entri hari ketiga di Krabi dan terima kasih juga kepada pembaca blog ini kerana sudi meluangkan masa untuk membaca diari photography ni. Mmg dah lama rasanya aku x aktif blogging tp semenjak aku setupkan blog www.vitamin4kesihatan.com wife, terasa semangat nak berblogging tu datang kembali. So saper2 yg rajin tu, sila la layari blog wife aku yer…support kawan2 la sikit… semua mengenai kesihatan dan aku pun skrg ni mula makan vitamin tambahan dan mula jaga pemakanan walaupun sdg mencuba sedaya upaya ni…..fast food pun dah kurang makan, kebanyakkan masak sendiri & smoking pun dah stop skrg. Mudah-mudahan dapat diamalkan secara berterusan.

So skrg ni, biar aku sambung balik cerita pasal Krabi…selepas kitaorg selesai trip ke Phi Phi Island dan pulang ke hotel, malam tu kitaorg keluar cepat sket sbb nak ke bandar Krabi...

Jom Baca Lagi....

Trip to Krabi Thailand – Day 3 (Part 1)

Susah jugak nak cari masa untuk menulis skrg ni, ada jer kerja2 harian perlu diuruskan dulu tp sebelum tu aku just nak share dgn korang semua, hari ni adalah hari ke 72 aku stop merokok…bangga tu adalah sikit tp masih usaha lg ni. Dah lama niat tu ada tp susah jugak nak hilangkan kalau sudah jadi tabiat kan? Pastu skrg ni aku setkan 2-3 kali seminggu aku mesti turun ke swimming pool bawah rumah aku untuk gi swimming, kasi badan eksesais sbb jarang nak eksesais ni….tp dah stop merokok ni kurang ler sikit semput kalau gi swimming pastu leh asahkan skill swimming….ekekekekeke.

So berbalik kita pasal trip aku ke Krabi, hari ketiga aku ngan wife biasa la kan mmg tak bekfes kat hotel nyer. Kitaorg amik Hafeesyam pastu pusing2 cari tempat makan, akhirnya jumpa 1 kedai dekat jer kat hotel kitaorg….kedai biasa jer tp diyakini halal ok!.. kitaorg mkn nasi minyak yg digaulkan dgn daging....

Jom Baca Lagi....

Trip to Krabi Thailand – Day 2

Sibuk sikit dgn urusan harian so lambat ler sket update….ekekekeke… jom baca sambungannya.

Hari kedua di Krabi, pukul 6 pagi kitaorg dah bangun bersiap untuk gi bekfes sebelum ke 4 islands trip. Aku ngan wife malas nak bekfes di hotel sbb rasa was-was la pulak…ekekekeke…aku start kereta dan terus gi amik hafeesyam dulu untuk gi bekfes, cari ler kedai org tempatan kat situ, nak try masakan tempatan kan!…jumpa 1 kedai ni jual nasi kerabu ngan roti canai. Roti canai mmg ranggup giler pastu dgn kuah kari warna hijau…mmg sedap..nasi kerabu pun sedap jugak. Kalau korang gi Krabi, jangan lupa mencuba makanan tempatan di sana. Lagi satu, kat sana mmg banyak 7 Eleven, kat mana-mana boleh jumpa 7E… klu nak cari apa-apa, semua suruh kitaorg pergi 7E.

local-food-krabi

Pic dari Instagram cheq eem

Selepas bekfes, kitaorg balik hotel dan tunggu drg pickup kitaorg di hotel untuk ke 4 islands trip. Drypack pon sudah ready untuk mengharungi lautan luas…ekekekeke.

drypack-krabi

Dr kiri : eshamz halim (Biru), hafeesyam (Kuning) & cheq ...

Jom Baca Lagi....

Trip to Krabi Thailand – Day 1

Sawadikap…..

krabi-mapKrabi oh Krabi! Ada apa dengan Krabi?… Yesss!!!

Akhirnya, aku dan wife berjaya menjejakkan kaki di Krabi, Thailand. Di tanahair jiran kita, walaupun di selatan Thai sekarang ini sedang bergolak tetapi di Krabi tetap rasa aman. Aku dan wife dah lama bercadang untuk ke Krabi. Apabila air asia buat promosi, apa lagi cubalah nasib dan akhirnya kami dpt tambang percuma RM0 cuma bayar caj minyak dan cukai airport sahaja. Hasilnya, tiket pergi dan balik semuanya RM230 sahaja untuk berdua!.. murah kan?..hihihihi..rezeki kami. Kebiasaanya memang susah untuk dapatkan tambang percuma. Penerbangan kami ke Krabi adalah pada pukul 7.00 pagi dan balik ke Malaysia pada pukul 7.55 pagi waktu Thailand. Trip kami cuma 4 hari sahaja (25-28 April), sepatutnya kami pergi berlima tetapi 2 rakan lagi tidak dapat ikut disebabkan masalah kehilangan pasport, akhirnya hanya kami bertiga sahaja (Aku, wife dan Hafeesyam).

Kami bertiga tiba di LCCT paada pukul 6...

Jom Baca Lagi....