Ladang Bunga Matahari tagged posts

Backpacker Trip Thailand: Video Misi Mencari Bunga Matahari

backpacker-trip-thailand-bangkok-hatyai-sunflower-farm-bunga-matahari-lopburi-the-monkey-city-visit-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Aku rasa mesti ramai yang ternanti-nantikan video penuh pengembaraan kami dalam menjejaki salah satu tarikan utama di negara Thailand iaitu Bunga Matahari (Sunflower) yang terkenal di daerah Lopburi. Bulan ni jari jemari aku kurang menari-nari di atas papan kekunci disebabkan sibuk dengan aktiviti harian dan mood nak menulis pun agak ke laut sikit. Banyak nak diceritakan dalam blog tapi idea tak mau mari….hihihihihihi.. 😀

Dalam entri terakhir “Backpacker Trip Thailand”, aku ada janjikan satu video penuh kami di sana menjelajah bandar Bangkok, Kanchanaburi dan Lopburi. Setelah sekian lama berperang dengan laptop dan juga masa, akhirnya siap jua videonya walaupun beberapa kali laptop aku kecundang dan mengeluarkan percikan api..hahahahaha… 😀

Dan inilah hasilnya….. apa tunggu lagi, jom tonton!!..

Bagi yang masih belum baca pengalaman kitaorg semasa di sana atau yang ingin mencari maklumat dengan lebih terperinci, bolehlah klik entri-entr...

Jom Baca Lagi....

Backpacker Trip Thailand: Bangkok – Hatyai – KL Sentral

backpacker-trip-thailand-bangkok-hatyai-sunflower-farm-bunga-matahari-thailand-trip-eshamzhalim-00

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Setiap permulaan, pasti ada penghujungnya. Entri ini merupakan entri penutup bagi pengembaraan kami untuk menjejaki Bunga Matahari di Thailand tetapi sebelum itu, sekali lagi aku nasihatkan supaya baca entri-entri dibawah terlebih dahulu supaya dapat mengelakkan sebarang kekeliruan…hihihihi.. ?

Entri 4 :Backpacker Trip Thailand: Kanchanaburi – Lopburi – Bangkok (Entri Misi Utama)
Entri 3 :Backpacker Trip Thailand: Erawan National Park – Death Railway – River Kwai Bridge
Entri 2 :Backpacker Trip Thailand: Bangkok – Kanchanaburi
Entri 1 :Backpacker Trip Thailand: KL Sentral – Hatyai – Bangkok
Entri Pengenalan :Backpacker Trip Thailand: Misi Menjejaki Bunga Matahari (Untuk tentatif dan maklumat perkhidmatan serta jadual keretapi Thai’s Railway)

Tren No. 106 daripada Lopburi tiba di Stesen Hua Lamphong tepat pukul 3 petang. Nampaknya kami masih ada masa lagi untuk ronda-ronda sekitar bandaraya Bangkok sementara menunggu tren ke Hatyai pada pukul 10...

Jom Baca Lagi....

Backpacker Trip Thailand: Kanchanaburi – Lopburi – Bangkok

backpacker-trip-thailand-bangkok-hatyai-sunflower-farm-bunga-matahari-lopburi-the-monkey-city-visit-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Rasanya ramai yang menantikan sambungan episod bagi entri Backpacker Trip Thailand. Entri kali ini merupakan entri yang paling penting dalam pengembaraan kami di Thailand tetapi sebelum itu, aku nasihatkan supaya baca entri-entri dibawah terlebih dahulu supaya dapat mengelakkan sebarang persoalan yang akan timbul di minda…hihihihi.. 😀

Entri 3 :Backpacker Trip Thailand: Erawan National Park – Death Railway – River Kwai Bridge
Entri 2 :Backpacker Trip Thailand: Bangkok – Kanchanaburi
Entri 1 :Backpacker Trip Thailand: KL Sentral – Hatyai – Bangkok
Entri Pengenalan :Backpacker Trip Thailand: Misi Menjejaki Bunga Matahari (Untuk tentatif dan maklumat perkhidmatan serta jadual keretapi Thai’s Railway)

4 Januari 2015

Seawal pukul 2 pagi kami dah bersiap untuk check-out dari VN Guest House. Selamat tinggal Kanchanaburi, terpaksa mengejar masa untuk ke Stesen Hua Lamphong supaya dapat naik tren ke Lopburi seawal pagi...

Jom Baca Lagi....

Backpacker Trip Thailand: Misi Menjejaki Bunga Matahari

backpacker-trip-thailand-bangkok-lopburi-hatyai-kachanaburi-sunflower-farm-bunga-matahari-visit-thailand-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Thailand!.. Ada apa dengan Thailand?. Sejak dulu lagi negara jiran ini sering dijadikan sebagai lokasi percutian bagi rakyat Malaysia dan ada juga segelintir daripada warga Malaysia yang telah menetap dan menjalankan perniagaan di sana. Kalau korang semua masih ingat, sebelum ini aku juga ada menulis entri mengenai pengalaman aku ketika bercuti di Krabi dan juga Hatyai. Negara Thailand sememangnya mempunyai banyak lokasi pelancongan yang menarik untuk diterokai berikutan tanah jajahannya yang lebih besar daripada Tanah Melayu.

Bagi pengembaraan kali ini, aku dan wife telah ditemani oleh Zakiah dan Alice dalam misi untuk menjejaki Ladang Bunga Matahari yang terbesar di daerah Lopburi, Thailand. Bermula daripada angan-angan apabila aku dan wife selalu membaca entri-entri di blog mengenai Bunga Matahari di Thailand dan akhirnya telah menjadi kenyataan apabila kami berempat telah berjaya menjejakkan kaki serta dikelilingi oleh ratusan dan ribuan bunga mata...

Jom Baca Lagi....