Misi Kinabalu 2015 tagged posts

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 3

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Entri ini adalah sambungan daripada entri:
1. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1
2. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

24 April 2015

Aku dan wife hanya dapat lelapkan mata beberapa jam sahaja sebelum ke kafeteria untuk sarapan ringan dan persediaan mendaki ke puncak (Low’s Peak). Badan pun dah nampak gemuk disebabkan 3 lapis baju dan 2 lapis seluar….hihihihihi…suhu memang sejuk hingga ke tulang. Sarapan pagi hanyalah sekadar alas perut sebab risau untuk mendaki dengan perut yang penuh. Tepat jam 2.30 pagi, semua mengorak langkah dan meredah gelap mendaki ke Sayat-Sayat Check Point untuk lapor diri sebelum dibenarkan mendaki ke puncak. Semua pendaki diwajibkan sampai di Sayat-Sayat Check Point sebelum pukul 5 pagi dan kalau lewat, ranjer tidak akan benarkan untuk teruskan pendakian dan akan diarah turun ke Laban Rata. Kalau mengikut kiraan aku, dengan yakinnya aku dan wife boleh sampai di Sayat-Sayat Hut sebel...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-ke-laban-rata-mesilau-trail-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti ada yang tak sabar dan ternantikan sambungan daripada entri Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1. Apa tunggu lagi, jomlah baca sambungannya. 😀

23 April 2015

Seawal pagi aku dah tersedar sambil duduk termenung berselimutkan dengan sleeping bag. Maklumlah, di Sabah pukul 6 pagi pun dah cerah. Pagi itu memang boleh tahan juga sejuknya walaupun aku berselimut dan berstokin sepanjang malam. Cabaran pertama aku adalah mandi….hihihihihi.. 😀 Jangan salah sangka ok!.. Aku memang suka mandi dengan air sejuk tapi bukannya yang terlampau sejuk. Walau apa pun, cabaran pertama aku hadapi dengan selamba dan penuh semangat kerana aku tahu pengalaman hari ini dan esok akan menjadi kenangan manis buat aku dan wife.

Sebelum bertolak ke Mesilau Nature Park, kesemua ahli kumpulan berkumpul terlebih dahulu untuk sarapan pagi sambil dijamu dengan permandangan Gunung Kinabalu yang membuka ruang di sebalik kabus pagi...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bumi Sabah telah digemparkan dengan kejadian gempa bumi yang berlaku pada 5 Jun 2015 dan telah mengorbankan 18 nyawa terdiri daripada malim gunung serta para pendaki. Sebenarnya memang dah lama aku nak berkongsi cerita mengenai perjalanan dan pengalaman aku dan wife dalam misi mendaki Gunung Kinabalu tapi terpaksa ditangguhkan dulu bagi menghormati kejadian gempa bumi yang telah menimpa Sabah.

Pengalaman mendaki Gunung Kinabalu merupakan pencapaian yang paling tinggi setakat ini bagi aku dan wife yang bukannya seorang pendaki tegar. Akhirnya tercapai juga hasrat kami untuk berdiri di atas puncak yang tertinggi di Asia Tenggara.

Alhamdulillah, aku dan wife bersama Team TooHotDemo (Hisyam, Fareeza, Jasper, Sukh, Amar, Bella, Eyda Dida, Amlina, Khal, Din Jengking, Cumie dan Wolf) telah berjaya menjejakkan kaki di puncak Gunung Kinabalu dengan selamatnya pada bulan April yang lalu iaitu sebulan sebelum kejadian gempa bumi berlaku...

Jom Baca Lagi....

Menuju Puncak Gunung Datuk, Rembau

gunung-datuk-rembau-negeri-sembilan-hiking-nature-eshamzhalim-lesvoyageurs-urbanescapers-misikinabalu2015-kurakuranaikgunung-outdoor-adventure

Assalamualaikum dan Salam Mesra

Nan senteng dilabuhkan, Nan panjang dikeratkan, Nan rumping disisipkan” bermaksud “Yang pendek dipanjangkan, Yang panjang dipendekkan, Yang rosak dibetulkan”. Kemungkinan maksudnya kurang tepat tapi aku sentiasa bersedia untuk menerima komen dan pandangan sekiranya maksud bidalan di atas perlu diperbetulkan. Apakah makna tersirat disebalik kata-kata bidalan itu?…. ermmm…. sehingga sekarang aku masih belum jumpa jawapannya. Mungkin anak-anak nogori boleh memberi pencerahan…. 😀

Pastinya sesiapa yang pernah mendaki Gunung Datuk, mesti akan terbaca kata-kata bidalan di atas. Gunung Datuk atau dikenali juga sebagai Gunung Beradat ini di antara pergunungan yang terdapat di Negeri Sembilan. Terletak di Kampung Batang Nyamor, 21 km dari Pekan Rembau dan 15 km dari Pekan Tampin serta mempunyai ketinggian 2900 kaki (884 meter) dari paras laut.

Menurut sejarah, sekitar tahun 1372, puncak Gunung Datuk pernah digunakan oleh Datuk Perpatih Nan Sebatan...

Jom Baca Lagi....

Ekspedisi Ke Puncak Gunung Angsi

gunung-angsi-kuala-pilah-negeri-sembilan-gunung-di-malaysia-misi-kinabalu-2015-hiking-di-malaysia-the-clown-hikers

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Gunung Angsi sememangnya di antara gunung-gunung yang terkenal di Negeri Sembilan dan sering dijadikan sebuah lokasi bagi latihan pendakian. Berdasarkan sumber laman web Malaysia Mountains, Gunung Angsi dikatakan gunung ke 241 tertinggi di Malaysia dengan ketinggian 825 meter dari paras laut ataupun 2702 kaki. Ianya amat sesuai untuk latihan mendaki seperti aku dan wife yang baru nak menjinakkan diri dengan aktiviti pendakian. Secara geografinya, Gunung Angsi ini terletak lebih kurang 20 kilometer daripada Seremban dan menghala ke Kuala Pilah ataupun menghala ke Ulu Bendul. Memang banyak sebenarnya gunung-gunung di Negeri Sembilan ni dan ini adalah merupakan gunung pertama yang aku dan wife daki sebagai latihan stamina bagi Misi Kinabalu 2015 nanti. 😀

Ekspedisi Ke Puncak Gunung Angsi ini telah disertai oleh 9 orang iaitu aku dan wife, Amlina dan adiknya Aiman, Eyda, Bella, Winfid, Fatin dan juga Abang Joe selaku pemandu arah kami...

Jom Baca Lagi....