Putrajaya tagged posts

Guardian Walkathon 2016

guardian-walkathon-2016-wetland-putrajaya

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Guardian Walkathon 2016 telah diadakan pada 16 September 2016 di Taman Wetland, Putrajaya. Acara yang dianjurkan oleh Guardian Malaysia ini adalah bertujuan untuk mempromosikan aktiviti berjalan kaki sebagai salah satu gaya hidup sihat dan sekaligus bagi mengumpul dana untuk diagihkan kepada 15 rumah kebajikan anak-anak yatim seluruh negara.

Bagi anjuran yang ke 7 ini, Guardian Malaysia menggunakan tema “ Walk 10,000 Steps a Day to for a Healthier Lifestyle” bagi menggalakkan serta menarik minat masyarakat supaya mengamalkan aktiviti berjalan kaki sebagai salah satu cara senaman harian. Acara ini hanya menawarkan 2 kategori iaitu kategori 3km dan 5km fun walk serta penyertaan adalah terbuka kepada semua peringkat umur. Bersempena dengan Sambutan Hari Malaysia yang juga jatuh pada 16 September setiap tahun, Guardian Malaysia menawarkan lagi 2 kategori tambahan iaitu kategori cabaran kostum dan juga acara larian maskot sejauh 100 meter yang terbuka k...

Jom Baca Lagi....

100 Plus Outrunner 2016

100plus-outrunner-2016-putrajaya-brooks-runholic-eshamzhalimdotcom

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

100 Plus Outrunner 2016 telah diadakan pada 16 April 2016 bertempat di Monumen Alaf Baru, Precint 2, Putrajaya setelah tiga (3) kali lokasi larian telah berubah. Acara larian malam ini telah dianjurkan oleh pihak Twenty First Century Sports dengan kerjasama 100 Plus Malaysia serta Brooks Malaysia sebagai penaja rasmi baju larian peserta 100 Plus Outrunner.

Hanya 3 kategori sahaja yang ditawarkan bagi acara larian ini iaitu kategori 15km, 10km dan juga 6km Fun Run. Aku dan wife hanya mendaftar untuk kategori 6km Fun Run, sekadar larian santai bersama rakan-rakan yang lain sambil menikmati suasana malam di Putrajaya…hihihihi.. 😀

Peserta kategori 15km telah dilepaskan terlebih dahulu pada pukul 8.00 malam dan diikuti dengan peserta 10km pada pukul 8.20 malam serta akhirnya barulah peserta kategori fun run dilepaskan tepat pada pukul 8.40 malam. Memang cukup meriah apabila setiap pelepasan kategori diiringi dengan letupan bunga api yang menerangi ruang ...

Jom Baca Lagi....

Mizuno Wave Run 2015

mizuno-wave-run-2015-wos-world-of-sports-runholics-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mizuno Wave Run 2015 telah diadakan di Pusat Rekreasi Air, Precint 6 Putrajaya pada 13 Disember 2015. Acara larian anjuran World of Sports Malaysia ini sepatutnya telah dijadualkan pada 27 September 2015 di Dataran Putrajaya tetapi telah ditangguh ke tarikh yang baru disebabkan masalah jerebu yang kronik melanda Malaysia beberapa bulan yang lepas. Ini juga merupakan anjuran bagi tahun ke 10 dan pada tahun ini buat julung kalinya, pihak penganjur telah menawarkan kategori 21km Half Marathon selain daripada kategori kebiasaannya iaitu 10km terbuka dan veteran.

Sebenarnya, aku dan wife memang tak daftar pun larian ni dan kitaorg berlari menggunakan bib orang lain. Aku beli bib orang lain dan wife pun beli bib orang lain…hihihihihi.. 😀 Aku pun tak tahu kenapa aku beriya sangat nak beli bib Mizuno Wave Run ni. Dahlah beli bib orang lain, lepas tu tiba-tiba acara larian ni kena tangguh pula...

Jom Baca Lagi....

Malaysian Unity Run 2015: Humanitarion Aid

malaysian-unity-run-2015-humanitarian-aid-taman-wetland-putrajaya-yakeb-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Malaysian Unity Run 2015 telah diadakan di Taman Wetland, Putrajaya pada 12 Disember 2015 yang lepas. Acara larian ini telah dianjurkan oleh Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan yang turut juga dikenali sebagai YAKEB. Bertemakan ‘Humanitarian Aid’, fokus utama larian ini adalah untuk mengutip dana bagi Tabung Bekas Atlet yang pernah berjasa kepada Negara disamping juga dalam usaha untuk membantu Tabung Mangsa Gempa Bumi yang melanda Negeri Sabah baru-baru ini. Selain dari bertujuan untuk memenuhi misi kemanusiaan, acara larian ini juga telah diadakan secara santai dan bersifat kekeluargaan supaya dapat menyemarakkan lagi semangat perpaduan dan harmoni dikalangan peserta.

Aku dan wife agak terpikat dengan konsep ‘Menderma Sambil Beriadah’ dan yang paling menariknya, hadiah-hadiah cabutan bertuah yang cukup lumayan serta memang kitaorg nak merasa berlari di dalam Taman Wetland…hihihihihi.. 😀 Hanya 1 jarak larian sahaja yang ditawarkan sejauh 1...

Jom Baca Lagi....

Run With Us 2015

run-with-us-2015-running-event-putrajaya-eshamzhalim-runholic-toohotdemo-running-logs

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Acara larian Run With Us 2015 telah diadakan pada 16 Ogos 2015 bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3, Putrajaya. Terima kasih kepada pihak AstiRunners di atas penganjuran larian ini serta juga di antara acara larian terbaik yang aku dan wife mendaftar setakat ini. Banyak juga aku baca komen-komen yang memuji dan amat berpuas hati dengan acara ini tetapi siapakah AstiRunners ni?…. 😀 AstiRunners ini merupakan komuniti pelari-pelari daripada gabungan bekas pelajar (Alumni) Sekolah Menengah Sains Teluk Intan ataupun lebih popular dengan nama singkatannya SEMESTI. Aku pun baru tahu sebenarnya!…hahahahaha.. 😀 Sekolah ni memang dekat jer dengan rumah mertua aku di Simpang 4, Hutan Melintang.

Larian Run With Us 2015 ini hanya menawarkan 2 kategori sahaja iaitu kategori terbuka lelaki dan wanita sejauh 12km serta kategori Fun Run sejauh 5km. Kalau berdasarkan rekod larian yang aku dah sertai setakat ini, larian Run With Us 2015 merupakan larian pertam...

Jom Baca Lagi....

TM Team Malaysia Fan Run 2015

tm-team-malaysia-fan-run-2015-putrajaya-fitmalaysia-kj-khairy-jamaluddin-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Tahun ini aku berkesempatan untuk turut serta dalam acara TM Team Malaysia Fan Run 2015 yang berlangsung di Persiaran Perdana, Putrajaya pada 31 Mei yang lalu. Tahun lepas hanya wife aku jer yang sertai larian ni disebabkan aku ke Tasik Temenggor dalam misi untuk menjejaki dan Kenali 10 Spesies Enggang Royal Belum. 😀

Acara TM Team Malaysia Fan Run ini telah dianjurkan oleh Telekom Malaysia sejak pada tahun 2011 dengan kerjasama MSN bagi memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk menyampaikan tanda sokongan kepada Team Malaysia yang akan berjuang di dalam setiap temasya Sukan Sea.

Kalau mengikut perancangan asal memang aku dan wife daftar kategori 5km fan run hanya untuk dapatkan baju jer disebabkan kitaorg akan berada di Johor pada minggu tu tapi bila disusun jadual semula dapat ler kitaorg turut serta sekali…..hihihihihi.. 😀 Bagi larian ni kitaorg dah berpakat dengan Geng Zombie yang lain untuk berjalan jer, malas pula nak berlari.

Larian ba...

Jom Baca Lagi....

Milo Malaysia Breakfast Day Run 2015

milo-breakfast-day-run-2015-putrajaya-run-event-eshamzhalim-runningman-milo-run

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Milo Malaysia Breakfast Day Run 2015 telah diadakan pada 10 Mei 2015 iaitu sehari selepas 9 to 5 Run. Lokasi larian masih lagi di Persiaran Perdana, Putrajaya dan pelbagai aktiviti menarik dijalankan seawal pagi sebelum larian bermula. Bagi acara ini, kitaorg dengan yakinnya mendaftar untuk kategori 7km disebabkan hanya terdapat 2 kategori larian sahaja iaitu 3km Fun Run dan juga 7km. Kalau 3km nanti rasa macam sekejap jer kan…hihihihihihi… 😀

Milo Malaysia Breakfast Day ini bertujuan untuk memberi kesedaran bahawa betapa pentingnya pengambilan sarapan pagi sebelum melakukan aktiviti harian pada setiap hari disamping untuk mempromosikan produk-produk terbaru daripada Milo Malaysia. Sarapan pagi yang lengkap dapat memberi tenaga dan nutrisi yang secukupnya kepada badan supaya kekal sihat dan bertenaga. Acara larian ini dianjurkan oleh Nestle Malaysia secara tahunan dan disambut secara besar-besaran di Ipoh, Kuching dan juga Putrajaya yang merupaka...

Jom Baca Lagi....

9 To 5 Run 2015

9to5run-run-event-putrajaya-kbs-larian-hari-pekerja-larian-hari-belia-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

9 to 5 Run ini telah berjaya disempurnakan pada 9 Mei 2015 di Persiaran Perdana, Putrajaya sempena sambutan Hari Pekerja serta Hari Belia Malaysia 2015. Larian ini dikenali juga sebagai Program Larian Pekerja Muda yang bertujuan untuk menyahut seruan Gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Dato’ Sri Najib Tun Abdul Razak. Ianya berfungsi untuk mengeratkan silaturahim, memantapkan serta merapatkan lagi jurang pekerja profesional dan bukan profesional dari sektor awam dan sektor swasta yang terdiri daripada pelbagai kaum di negara ini.

Selain daripada itu, program ini juga diharapkan dapat membantu meningkatkan lagi tahap kesedaran bertapa pentingnya kesihatan dan kecergasan di dalam kehidupan supaya menjadi lebih proaktif dan meningkatkan produktiviti di tempat kerja.

Aku dan wife juga tidak melepaskan peluang untuk mendaftar bagi larian ini. Seperti biasa, kategori 5km Fun Run tetap menjadi pilihan kitaorg sebagai latihan dan persed...

Jom Baca Lagi....