Runholic tagged posts

100 Plus Outrunner 2016

100plus-outrunner-2016-putrajaya-brooks-runholic-eshamzhalimdotcom

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

100 Plus Outrunner 2016 telah diadakan pada 16 April 2016 bertempat di Monumen Alaf Baru, Precint 2, Putrajaya setelah tiga (3) kali lokasi larian telah berubah. Acara larian malam ini telah dianjurkan oleh pihak Twenty First Century Sports dengan kerjasama 100 Plus Malaysia serta Brooks Malaysia sebagai penaja rasmi baju larian peserta 100 Plus Outrunner.

Hanya 3 kategori sahaja yang ditawarkan bagi acara larian ini iaitu kategori 15km, 10km dan juga 6km Fun Run. Aku dan wife hanya mendaftar untuk kategori 6km Fun Run, sekadar larian santai bersama rakan-rakan yang lain sambil menikmati suasana malam di Putrajaya…hihihihi.. 😀

Peserta kategori 15km telah dilepaskan terlebih dahulu pada pukul 8.00 malam dan diikuti dengan peserta 10km pada pukul 8.20 malam serta akhirnya barulah peserta kategori fun run dilepaskan tepat pada pukul 8.40 malam. Memang cukup meriah apabila setiap pelepasan kategori diiringi dengan letupan bunga api yang menerangi ruang ...

Jom Baca Lagi....

Nike We Run KL 21K 2016

nike-we-run-kl-2016-half-marathon-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Nike We Run KL 21K 2016 telah diadakan di Jalan Tun Sambanthan, Kuala Lumpur pada 10 April 2016. Larian anjuran Nike Malaysia ini hanya menawarkan satu (1) kategori sahaja iaitu 21km (Half Marathon). Peserta akan memulakan larian di Race Village, Semasa Parking Sentral yang bersebelahan dengan KL Sentral dan akan mengelilingi bandaraya Kuala Lumpur sejauh 21km sebelum kembali semula ke Semasa Parking Sentral untuk menamatkan larian.

Aku dan wife juga tidak melepaskan peluang untuk menyertai acara ini yang dikatakan antara acara popular setiap tahun. Penyertaan bagi acara ini telah penuh dalam masa 3-4 jam selepas pendaftaran dibuka. Nasib baik aku dan wife sempat untuk mendaftar walaupun beberapa kali menghadapi masalah dengan proses pembayaran. Ini juga merupakan acara larian 21km (half marathon) yang pertama buat wife aku. Sebelum mula larian, 3 kali wife ke tandas sebab gementar gamaknya…...

Jom Baca Lagi....

Malaysian Unity Run 2015: Humanitarion Aid

malaysian-unity-run-2015-humanitarian-aid-taman-wetland-putrajaya-yakeb-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Malaysian Unity Run 2015 telah diadakan di Taman Wetland, Putrajaya pada 12 Disember 2015 yang lepas. Acara larian ini telah dianjurkan oleh Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan yang turut juga dikenali sebagai YAKEB. Bertemakan ‘Humanitarian Aid’, fokus utama larian ini adalah untuk mengutip dana bagi Tabung Bekas Atlet yang pernah berjasa kepada Negara disamping juga dalam usaha untuk membantu Tabung Mangsa Gempa Bumi yang melanda Negeri Sabah baru-baru ini. Selain dari bertujuan untuk memenuhi misi kemanusiaan, acara larian ini juga telah diadakan secara santai dan bersifat kekeluargaan supaya dapat menyemarakkan lagi semangat perpaduan dan harmoni dikalangan peserta.

Aku dan wife agak terpikat dengan konsep ‘Menderma Sambil Beriadah’ dan yang paling menariknya, hadiah-hadiah cabutan bertuah yang cukup lumayan serta memang kitaorg nak merasa berlari di dalam Taman Wetland…hihihihihi.. 😀 Hanya 1 jarak larian sahaja yang ditawarkan sejauh 1...

Jom Baca Lagi....

Allianz Pacer Run 2015

allianz-pacer-run-2015-runholic-putrajaya-runhappy-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Allianz Pacer Run 2015 telah diadakan pada 6 Disember 2015 bertempat di Presint 3, Dataran Putrajaya. Acara larian ini telah dianjurkan oleh Allianz Malaysia yang bertujuan untuk menggalakkan rakyat Malaysia supaya mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat serta memastikan sentiasa bersenam dan kekal aktif. Hanya ada 2 jarak larian yang ditawarkan bagi larian ini iaitu sejauh 6km bagi kategori Fun Run dan juga 12km yang merangkumi kategori lelaki dan wanita terbuka, lelaki dan wanita veteran dan juga satu lagi kategori dikhaskan untuk badan-badan korporat yang ingin turut serta dalam acara larian ini. Yuran yang dikenakan kepada peserta adalah sebanyak RM30 bagi 6km dan RM55 bagi 12km manakala RM1500 bagi penyertaan daripada badan korporat.

Aku dan wife pun tidak melepaskan peluang untuk mendaftar bagi kategori terbuka 12km dan yang paling terujanya kerana baju lariannya memang amat menarik…..adidas ok!…hihihihihi....

Jom Baca Lagi....

Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah 2015

larian-hari-keputeraan-sultan-nazrin-shah-2015-lhksns-dewan-jubli-perak-kuala-kangsar-perak-darul-ridzuan-eshamhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Larian Hari Keputeraan Sultan Nazrin Shah atau lebih dikenali dengan nama singkatannya LHKSNS telah diadakan pada 29 November 2015 bertempat di Dewan Jubli Perak, Kuala Kangsar, Perak bersempena dengan Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Sultan Perak iaitu D.Y.M.M Paduka Seri Tuanku Sultan Dr. Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum D.Y.M.M Paduka Seri Tuanku Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah.

Hanya 3 kategori larian yang ditawarkan iaitu 7km, 10km dan juga 15km. Yuran penyertaan sebanyak RM20 dikenakan bagi kategori 10km dan 15km manakala kategori 7km adalah percuma dan hanya dikhaskan untuk pelajar sahaja.

Aku dan wife bersama Alice serta Zakiah juga tidak melepaskan peluang untuk sertai acara yang dikatakan mempunyai review yang amat memuaskan daripada peserta yang pernah menyertai larian ini. Lagipun, aku dan wife adalah anak kelahiran negeri Perak. Memang wajiblah kami berdua raikan Sultan sendiri kan?…hihihihihi.. 😀 ...

Jom Baca Lagi....

Standard Chartered KL Marathon 2015: SCKLM

kl-marathon-logo-scklm-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Standard Chartered KL Marathon 2015 atau lebih dikenali dengan KL Marathon, merupakan salah satu acara marathon tahunan yang dinanti-nantikan oleh setiap pelari marathon. Acara marathon ini  telah dijadualkan pada 4 Oktober 2015 di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur dengan puluhan ribu peserta yang berdaftar. Standard Chartered KL Marathon dikatakan mempunyai reputasi yang amat bagus serta diklasfikasikan sebagai satu acara yang cukup berprestij di peringkat antarabangsa.

Selain daripada pelari marathon tempatan (Malaysia), Standard Chartered KL Marathon juga turut disertai oleh pelbagai lapisan pelari marathon daripada luar negara yang bertanding semata-mata untuk merebut hadiah yang cukup lumayan. Kategori yang dipertandingkan terdiri daripada kategori Full Marathon (42.195km), Half Marathon (21km), 10km, 5km dan juga 3km serta 1km bagi kategori kanak-kanak.

Pastinya, aku dan wife pun tidak akan lepaskan peluang untuk daftar bagi kategori 10km serta t...

Jom Baca Lagi....

Larian SJ MPSJ 10KM 2015

larian-sj-mpsj-10km-runholic-larian-subang-jaya-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Larian SJ MPSJ 10KM 2015 telah diadakan pada 20 September 2015 di Stadium MPSJ, USJ 5 Subang Jaya. Larian ini telah dianjurkan oleh Majlis Perbandaran Subang Jaya dan dengan tajaan daripada 100 Plus, Les’ Copaque Production serta Shaklee Malaysia. Hanya ada 4 kategori larian sahaja yang ditawarkan untuk larian ini iaitu 3km, 5km, 7km dan 10km bagi jarak yang paling jauh. Berdasarkan maklumat yang aku dapat, Larian SJ MPSJ 10KM 2015 ini merupakan anjuran kali ke 8 oleh Majlis Perbandaran Subang Jaya yang bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan silaturahim di antara warga MPSJ dan juga penduduk sekitar Subang Jaya.

Sebenarnya, ada 2 sebab kenapa aku dan wife mendaftar untuk larian ini. Sebab yang pertama kerana acara larian ini berdekatan dengan kawasan rumah aku dan sebab yang kedua ialah yuran penyertaan untuk kategori 10km adalah RM32 seorang….hahahahaha…murah kan?.

Peserta bagi kategori 10km telah dilepaskan pada pukul 7.30 pagi dan diikuti d...

Jom Baca Lagi....

Merdeka Fun Run 2015

merdeka-fun-run-2015-cyberjaya-dpulze-running-event-eshamzhalimdotcom-runholic-bullrunner
Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Sempena Hari Kebangsaan Malaysia yang ke 58 pada tanggal 31 Ogos 2015, aku dan wife telah mendaftarkan diri dan turut serta di dalam Larian Merdeka Fun Run 2015 sejauh 5km di D’Pulze Shopping Centre, Cyberjaya, Selangor. Larian ini telah dianjurkan oleh Two Acestar Interactive Sdn Bhd dengan kerjasama D’Pulze Shopping Centre. Hanya 2 kategori sahaja yang ditawarkan iaitu kategori 10km dan kategori 5km fun run.

Larian ini pasti tidak akan sempurna tanpa kibaran bendera Malaysia dan seperti biasa, memang kitaorg dah berniat untuk berlari sambil mengibarkan Jalur Gemilang di sepanjang larian hinggalah ke garisan penamat sempena menyambut bulan kemerdekaan tahun ini. Larian bagi kategori 10km telah dilepaskan pada pukul 8.00 pagi dan diikuti dengan kategori 5km pada pukul 8.30 pagi.

Aku memang tidak puas hati dengan penganjur larian ini dan malas nak bercerita panjang. Kenapa aku tidak puas hati?…...

Jom Baca Lagi....