Sabah tagged posts

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 3

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Entri ini adalah sambungan daripada entri:
1. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1
2. Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

24 April 2015

Aku dan wife hanya dapat lelapkan mata beberapa jam sahaja sebelum ke kafeteria untuk sarapan ringan dan persediaan mendaki ke puncak (Low’s Peak). Badan pun dah nampak gemuk disebabkan 3 lapis baju dan 2 lapis seluar….hihihihihi…suhu memang sejuk hingga ke tulang. Sarapan pagi hanyalah sekadar alas perut sebab risau untuk mendaki dengan perut yang penuh. Tepat jam 2.30 pagi, semua mengorak langkah dan meredah gelap mendaki ke Sayat-Sayat Check Point untuk lapor diri sebelum dibenarkan mendaki ke puncak. Semua pendaki diwajibkan sampai di Sayat-Sayat Check Point sebelum pukul 5 pagi dan kalau lewat, ranjer tidak akan benarkan untuk teruskan pendakian dan akan diarah turun ke Laban Rata. Kalau mengikut kiraan aku, dengan yakinnya aku dan wife boleh sampai di Sayat-Sayat Hut sebel...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 2

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-ke-laban-rata-mesilau-trail-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti ada yang tak sabar dan ternantikan sambungan daripada entri Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1. Apa tunggu lagi, jomlah baca sambungannya. 😀

23 April 2015

Seawal pagi aku dah tersedar sambil duduk termenung berselimutkan dengan sleeping bag. Maklumlah, di Sabah pukul 6 pagi pun dah cerah. Pagi itu memang boleh tahan juga sejuknya walaupun aku berselimut dan berstokin sepanjang malam. Cabaran pertama aku adalah mandi….hihihihihi.. 😀 Jangan salah sangka ok!.. Aku memang suka mandi dengan air sejuk tapi bukannya yang terlampau sejuk. Walau apa pun, cabaran pertama aku hadapi dengan selamba dan penuh semangat kerana aku tahu pengalaman hari ini dan esok akan menjadi kenangan manis buat aku dan wife.

Sebelum bertolak ke Mesilau Nature Park, kesemua ahli kumpulan berkumpul terlebih dahulu untuk sarapan pagi sambil dijamu dengan permandangan Gunung Kinabalu yang membuka ruang di sebalik kabus pagi...

Jom Baca Lagi....

Misi Kinabalu 2015 via Mesilau Summit Trail: Episod 1

misi-mendaki-gunung-kinabalu-low-peak-akinabalu-sabah-toohotdemo-pendakian-kinabalu

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Bumi Sabah telah digemparkan dengan kejadian gempa bumi yang berlaku pada 5 Jun 2015 dan telah mengorbankan 18 nyawa terdiri daripada malim gunung serta para pendaki. Sebenarnya memang dah lama aku nak berkongsi cerita mengenai perjalanan dan pengalaman aku dan wife dalam misi mendaki Gunung Kinabalu tapi terpaksa ditangguhkan dulu bagi menghormati kejadian gempa bumi yang telah menimpa Sabah.

Pengalaman mendaki Gunung Kinabalu merupakan pencapaian yang paling tinggi setakat ini bagi aku dan wife yang bukannya seorang pendaki tegar. Akhirnya tercapai juga hasrat kami untuk berdiri di atas puncak yang tertinggi di Asia Tenggara.

Alhamdulillah, aku dan wife bersama Team TooHotDemo (Hisyam, Fareeza, Jasper, Sukh, Amar, Bella, Eyda Dida, Amlina, Khal, Din Jengking, Cumie dan Wolf) telah berjaya menjejakkan kaki di puncak Gunung Kinabalu dengan selamatnya pada bulan April yang lalu iaitu sebulan sebelum kejadian gempa bumi berlaku...

Jom Baca Lagi....

From Sabah With Love – Part 1

Bila celik jer mata, tangan pun terus merayap mencari jam… rupa-rupanya baru pukul 7 pagi tapi kat luar dah macam pukul 8-9 pagi, mmg cuaca dah terang dan panas…langit pulak mmg sangat biru yer!. Kat Sabah ni pukul 6-6.30 dah terang dah, x mcm kat KL still gelap lagi. Aku ngan wife tersenyum jer biler pandang ke langit, nampak biru jer pastu awan ketul2 dan kecik2….Alhamdulillah, cantik cuaca ari ni dan mmg sesuai untuk gi ronda2 pulau….ekekekeke..kalau lah ujan lg mmg terperap kat hotel jer lah. Bila nampak langit biru, apalagi terus ler bersiap untuk keluar tp sejuk giler pagi tu dgn kitaorg terlupa nak offkan aircond lg, sib baik ada water heater kat bilik air….ekekekekeke.

Perut pon dah berbunyi sebenarnya menandakan masuk waktu makan bekfes. Dari hotel kitaorg nak ke Jesselton Point Jetty, nampak dgn pandangan mata kasar mmg dekat yer tp biler dah mula berjalan rasa jauh ler jugak….morning exercise la nampaknya...

Jom Baca Lagi....

Sabah Aku Datang-Teaser

Salam dan selamat berpuasa bah,

Tahun lepas aku dah berjaya jejakkan kaki ke “Bumi Kenyalang” @ Sarawak tapi x puas ronda2 kat sana lagi dan tahun ni aku dah berjaya jejakkan kakiku ke “Negeri di bawah Bayu” pulak. Sebenarnya wife aku yg kena berkerja di Sabah selama seminggu so ini ler peluang aku untuk datang ker Sabah….ekekekeke… Last year pun aku datang Sarawak sebabkan wife aku kena kerja kat sana gak tp last year aku x dapat ikut dier ke Sabah, masa tu tiket Airasia mahal giler so melepas ler peluang aku nak ke Sabah last year tapi nampaknya tahun ni ada juga jodohku dengan Sabah.

Aku hantar wife ke LCCT pada 30 Jun sbb dier kena mula keje kat Sabah pada 1 julai, flight aku pulak pada 4 Julai. Aku pun menunggu 4 Julai tu dengan penuh excited dan sabar. Dan biler hari yg ditunggu tiba, seronok lak rasanya sbb aku travel sorang jer rasa cam pelancong lak dengan backpack kameraku yang digalas di kedua bahuku…ahahahaha...

Jom Baca Lagi....