Sentosa Island tagged posts

Ke Singapore Ker Kita? : Episode 2

travel-logs-ke-singapore-ker-kita-travel-vacation-singapore-trip-marina-bay-garden-by-the-bay-merlion-park

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pasti korang dah baca Episode 1 entri aku “Ke Singapore Ker Kita?”, kalau yang belum tu sila-sila klik kat link kat atas ni… πŸ˜€ . Ada apa di Sentosa Island?….korang mesti nak tahu kan? tapi sebelum tu aku nak kasi info sikit mengenai Sentosa Island ni.

Sentosa Island, Singapore

Sentosa Island ni dulu dikenali sebagai Pulau Belakang Mati dan terkenal sebagai tempat perlabuhan sebelum dimajukan sebagai sebuah pusat perlancongan yang terkemuka di Singapore. Di sini jugak terletaknya simbol negara Singapore iaitu Merlion, sebuah monumen gergasi seekor singa…memang besar ok!..nanti aku tunjukkan gambarnya. Ok..Ok.. jom aku sambung cerita lagi…..

travel-logs-ke-singapore-ker-kita-travel-vacation-singapore-trip-marina-bay-garden-by-the-bay-merlion-park-singapore-tourist-pass-singapore-cable-car-sentosa-islandStesen Cable Car Sentosa Island

Biler kitaorg turun jer dari Cable Car, terus terkial-kial kejap sebab tak tau nak ke mana…ermmm.. ronda-ronda ler sekejap kat kawasan Cable Car tu sambil tengok peta Sentosa Island. Terbeliak jugak bijik mata bila tengok harga-harga permainan kat situ..ermmm....

Jom Baca Lagi....

Ke Singapore Ker Kita? : Episode 1

travel-logs-ke-singapore-ker-kita-travel-vacation-singapore-trip-marina-bay-garden-by-the-bay-merlion-park

Kalau Wak Doyok dengan rancangan “Ke Korea Ker Kita?”, kitaorg pulak dengan rancangan “Ke Singapore Ker Kita?” ayat ni ler yang sering aku sebut pada wife aku sempena cuti hari pekerja nanti, mula-mula cuba cari tiket keretapi ke Hatyai tapi semua dah sold out. Kitaorg sebenarnya sajer jer nak gi cop passport sebelum tamat tempoh…hihihihihi… πŸ˜€ pastu cuba cari tiket keretapi ke Woodlands, pun takde rezeki jugak. Akhirnya, kitaorg buat keputusan untuk drive ke Johor dan masuk Singapore menggunakan pengangkutan awam. Sehari sebelum gi Johor, wife aku jenuh cari motel dan kitaorg bernasib baik dapat motel murah dengan harga RM50 semalam di Permas Jaya, Johor Bahru. Niat asal nak gunakan pengangkutan awam tapi nampaknya terpaksa drive kereta sendiri ke Johor dan pastu ke Singapore baru guna pengangkutan awam. Bagi korang yang dah biasa baca blog aku mesti ler tahu aku dan wife memang suka travel menggunakan pengangkutan awam kan, barulah adventure yer tak? πŸ˜€

Malam tu kitaorg pa...

Jom Baca Lagi....