Singapore tagged posts

Ke Singapore Ker Kita? : Finale

travel-logs-ke-singapore-ker-kita-travel-vacation-singapore-trip-marina-bay-hotel-garden-by-the-bay-merlion-park-01c

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sebagai permula bicara, aku ingin ucapkan terima kasih kepada pembaca yang setia membaca entri “Ke Singapore Ker Kita?” daripada episode pertama lagi. Pengalaman ini dikongsikan bertujuan sebagai panduan kepada sesiapa yang ingin ke Singapore tapi setakat yang termampu dikongsikan sebab kitaorg pun tak dapat nak ronda-ronda 1 Singapore…hihihihihi… πŸ˜€ Ini juga merupakan episode finale bagi entri Singapore dan aku telah cuba sedaya upaya menerangkan selengkap yang boleh.. πŸ˜€

Jom aku sambung cerita lagi…….

Daripada Marina Bay Sands, kitaorg menuju kembali ke Stesen MRT BayFront untuk ke lokasi seterusnya. Senang jer nak ke MRT dari situ, cuma masuk semula ke dalam The Shoppes At Marina Bay Sands pastu ikut jer papan arah ke MRT (BayFront). Misi terakhir kitaorg sebelum balik ke Johor ialah untuk bergambar di patung singa yang air keluar dari mulut tu kat Merlion Park sebab ini juga merupakan salah satu mercu tanda Singapore dan tempat wajib untuk...

Jom Baca Lagi....

Ke Singapore Ker Kita? : Episode 3

travel-logs-ke-singapore-ker-kita-travel-vacation-singapore-trip-marina-bay-garden-by-the-bay-merlion-park

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Mesti korang semua ternanti-nanti sambungan entri “Ke Singapore Ker Kita?” kan?… memang niat tu nak siapkan entri ni dengan cepat tapi aku rasa tak best pulak kalau entri ringkas jer kan?… minggu ni aku dan wife gi hiking ke Air Terjun Lata Medang di Kuala Kubu Bharu, pastu hari ahad pulak kena rehatkan badan yang sengal-sengal ni sebab hari isnin dah mula kerja. Nanti aku akan ceritakan tentang pengalaman aku dan wife ke Lata Medang dan bagi sesiapa yang baru kali pertama terjah entri ni, bolehlah baca entri terdahulu kat link di bawah ni…..

—> Ke Singapore Ker Kita? : Episode 1
—> Ke Singapore Ker Kita? : Episode 2

Ok!..Ok!.. jom aku sambung balik entri ni……..

Lepas kitaorg turun semula ke Stesen Cable Car HarbourFront, terus menuju semula ke Stesen MRT HarbourFront untuk ke Garden by the Bay. Dari MRT HarbourFront kitaorg naik train North East Line dan turun di Stesen MRT Chinatown untuk tukar train pastu daripada MRT Chinatown kitaorg naik tra...

Jom Baca Lagi....

Ke Singapore Ker Kita? : Episode 2

travel-logs-ke-singapore-ker-kita-travel-vacation-singapore-trip-marina-bay-garden-by-the-bay-merlion-park

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pasti korang dah baca Episode 1 entri aku “Ke Singapore Ker Kita?”, kalau yang belum tu sila-sila klik kat link kat atas ni… πŸ˜€ . Ada apa di Sentosa Island?….korang mesti nak tahu kan? tapi sebelum tu aku nak kasi info sikit mengenai Sentosa Island ni.

Sentosa Island, Singapore

Sentosa Island ni dulu dikenali sebagai Pulau Belakang Mati dan terkenal sebagai tempat perlabuhan sebelum dimajukan sebagai sebuah pusat perlancongan yang terkemuka di Singapore. Di sini jugak terletaknya simbol negara Singapore iaitu Merlion, sebuah monumen gergasi seekor singa…memang besar ok!..nanti aku tunjukkan gambarnya. Ok..Ok.. jom aku sambung cerita lagi…..

travel-logs-ke-singapore-ker-kita-travel-vacation-singapore-trip-marina-bay-garden-by-the-bay-merlion-park-singapore-tourist-pass-singapore-cable-car-sentosa-islandStesen Cable Car Sentosa Island

Biler kitaorg turun jer dari Cable Car, terus terkial-kial kejap sebab tak tau nak ke mana…ermmm.. ronda-ronda ler sekejap kat kawasan Cable Car tu sambil tengok peta Sentosa Island. Terbeliak jugak bijik mata bila tengok harga-harga permainan kat situ..ermmm....

Jom Baca Lagi....

Ke Singapore Ker Kita? : Episode 1

travel-logs-ke-singapore-ker-kita-travel-vacation-singapore-trip-marina-bay-garden-by-the-bay-merlion-park

Kalau Wak Doyok dengan rancangan “Ke Korea Ker Kita?”, kitaorg pulak dengan rancangan “Ke Singapore Ker Kita?” ayat ni ler yang sering aku sebut pada wife aku sempena cuti hari pekerja nanti, mula-mula cuba cari tiket keretapi ke Hatyai tapi semua dah sold out. Kitaorg sebenarnya sajer jer nak gi cop passport sebelum tamat tempoh…hihihihihi… πŸ˜€ pastu cuba cari tiket keretapi ke Woodlands, pun takde rezeki jugak. Akhirnya, kitaorg buat keputusan untuk drive ke Johor dan masuk Singapore menggunakan pengangkutan awam. Sehari sebelum gi Johor, wife aku jenuh cari motel dan kitaorg bernasib baik dapat motel murah dengan harga RM50 semalam di Permas Jaya, Johor Bahru. Niat asal nak gunakan pengangkutan awam tapi nampaknya terpaksa drive kereta sendiri ke Johor dan pastu ke Singapore baru guna pengangkutan awam. Bagi korang yang dah biasa baca blog aku mesti ler tahu aku dan wife memang suka travel menggunakan pengangkutan awam kan, barulah adventure yer tak? πŸ˜€

Malam tu kitaorg pa...

Jom Baca Lagi....