Tempat Menarik di Perak tagged posts

Waterfall Abseiling Dan White Water Rafting, Gopeng Perak

white-water-rafting-waterfall-abseiling-radak-adventure-outdoorgateway-eshamzhalim-ulu-geruntum-gopeng

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Antara aktiviti lasak yang telah sekian lama tersenarai dalam bucketlist aku adalah Waterfall Abseiling. Alhamdulillah, akhirnya aku dan wife berjaya juga melakukan aktiviti Waterfall Abseiling dan juga White Water Rafting yang telah dianjurkan oleh OutdoorGateway dengan kerjasama Radak Adventure di Gopeng, Perak pada 16-17 Mei 2015. Walaupun ini kali keempat aku dan wife sertai aktiviti White Water Rafting tetapi ini juga merupakan pengalaman pertama bagi aktiviti Waterfall Abseiling. Gabungan 2 aktiviti kali ini memerlukan kitaorg bermalam dan berkhemah di Kem Radak Adventure.

Seawal pukul 7 pagi, aku dan wife telah menyusuri Lebuhraya Utara Selatan menuju ke Gopeng untuk berkumpul dengan peserta yang lain sebelum bergerak ke Kem Radak Adventure. Tiba di Kem Radak Adventure lebih kurang pukul 12 tengahari dan berehat terlebih dahulu sambil menikmati hidangan makan tengahari sebelum memulakan aktiviti pertama iaitu waterfall abseiling. Tapi apakah itu...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 3

misi-kemanusiaan-royal-belum-3-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak-entri-03

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Rasanya mesti anda semua dah tak sabar menantikan bahagian 3 atau bahagian terakhir untuk entri Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0. Jadual mingguan aku semenjak daripada bulan Januari hinggalah bulan ni memang penuh dengan aktiviti beriadah. Agak sukar sikit untuk aku mencari masa untuk menulis walaupun banyak jugak perkara yang nak dikongsikan di sini dan ditambahkan lagi dengan urusan di pejabat yang kebelakangan ni amat kelam kabut…..fusssss…. memang sangat mencabar untuk aku luangkan masa di blog ni.

Sebelum aku teruskan menulis bahagian 3, apakata anda mengimbau kembali entri-entri sebelum ni bagi mengelakkan tahap kekeliruan yang melampaui batas nanti…hahahaha…. πŸ˜€ Klik jer link di bawah ni haaaaa……

1. Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 2
2. Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1

Hari Ketiga – 9 November 2014.

Seawal pagi, kami dah bersiap untuk trekking ke Jenut atau Sira Gajah di Kem Sungai Papan. Mesti anda tertanya-tanya “Jenut ...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 2

misi-kemanusiaan-royal-belum-3-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti anda semua dah tertunggu-tunggu sambungan dari entri “Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1“. Alhamdulillah!.. nampaknya jari jemariku gemar pulak menari-nari di papan kekunci pada minggu ini. Maklumlah, aku dan wife pulang bercuti di kampung halaman sempena cuti umum Tahun Baru Cina minggu ni serta jadual kami pun telah dikosongkan bagi memberi peluang untuk aku dan wife merehatkan diri dan lari seketika daripada kesibukkan kerja di pejabat. Beginilah nasib seorang blogger separuh masa yang masih lagi terikat dengan kerja-kerja di pejabat.

Hari Kedua – 8 November 2014.

Suasana keheningan pagi itu dipecahkan dengan keadaan kelam kabut daripada houseboat no. 2. Pagi tu memang aku tidur dihadapan balkoni houseboat dan lama juga aku tenung houseboat no. 2. Mengapakah dan apakah yang telah berlaku?persoalan ini bermain-main di buah fikiran aku pada pagi itu!…. rupa-rupanya houseboat no...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1

misi-kemanusian-royal-belum-3.0-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Royal Belum!…. Ada apa dengan Royal Belum?… Apa yang menyebabkan kerap kali aku bertandang ke Royal Belum?….ermmm!!.. rasanya hanya mereka yang pernah ke sana sahaja yang mampu menjawab segala persoalan di atas. Buat kali ke 4, sekali lagi aku berkunjung ke Taman Negeri Royal Belum tetapi untuk kali ini aku ditemani oleh wife dan 3 lagi member yang telah termakan pujuk rayu dan hasutan aku….ahahahahaha.. πŸ˜€

Aku memang dah lama berjanji dengan wife untuk bawa dia sekali lagi ke Royal Belum. Kali terakhir dia berkunjung ke Royal Belum adalah pada tahun 2013 dan itulah juga merupakan kali pertama kami bersua dengan Taman Negeri Royal Belum. Kali ini kami telah berjaya mengheret Amlina, Eyda dan juga Syuk untuk bersama-sama berkunjung ke Royal Belum.

Trip kali ini bertemakan β€œMisi Kemanusiaan Royal Belum 3.0” dan dikelolakan oleh Bella Farhana dan Pacie. Tujuan utama trip ini adalah untuk menyalurkan bantuan dari segi makanan, keperluan harian, kep...

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Keunikan Menara Condong Teluk Intan #VMY2014

menara-condong-teluk-intan-tourism-malaysia-perak-moh-ke-perakKredit gambar: Tourism Malaysia Perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Menara Condong Teluk Intan atau pun dikenali juga sebagai Menara Jam Tinggi merupakan sebuah mercu tanda bagi bandar Teluk Intan. Ini adalah salah sebuah lokasi yang aku lawati bersama rakan-rakan FAM Trip sempena program Jom Mancing Udang 2014 di Teluk Intan anjuran Tourism Malaysia Perak yang berlangsung pada 16 hinga 18 Ogos yang lalu. Menara Condong Teluk Intan ini semestinya mempunyai nilai sejarah yang tersendiri selain daripada keunikan dan kehebatan senibinanya. Menara Condong ini terletak diantara pertemuan dataran segiempat, iaitu Jalan Pasar dan Jalan Ah Cheong dengan Jalan Selat dan Jalan Bandar.

menara-condong-teluk-intan-tourism-malaysia-perak-moh-ke-perak

Terlebih dahulu, jom aku singkap serba sedikit sejarah disebalik pembinaan menara ini.

Menara ini telah dibina pada tahun 1885 oleh seorang kontraktor cina yang dikenali sebagai Leong Choon Choong serta Kontraktor Ceylon yang turut membina dan menjadi penderma utama kepada menara ini. Menara ini berbentuk Pagod...

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Warisan Masjid Kg Dal & Nan Craft Labu Sayong #VMY2014

masjid-kampung-dal-masjid-al-wahidiah-padang-rengas-tourism-malaysia-perak-tourism-malaysia-famtrip-visit-malaysia-2014-moh-ke-perak-shamphotography

Assalamualaikum dan Salam Perak Aman Jaya,

Sekali lagi aku menulis untuk segmen ‘Moh Ke Perak’ bagi mempromosikan negeri kelahiran aku. Walaupun aku dilahirkan di Perak tapi banyak juga tempat menarik di Perak aku belum terjah lagi…hihihihi.. πŸ˜€ Terima kasih kepada Tourism Malaysia Perak kerana menzahirkan peluang ini kepada aku.

Masjid Kampung Kuala Dal @ Masjid Ihsaniah Iskandariah

masjid-kampung-dal-masjid-al-wahidiah-padang-rengas-tourism-malaysia-perak-tourism-malaysia-famtrip-visit-malaysia-2014-moh-ke-perak-shamphotography

Semasa FAM Trip yang lepas, aku berkesempatan untuk singgah di sebuah masjid yang unik di Kampung Kuala Dal, Padang Rengas. Masjid Ihsaniah Iskandariah atau lebih dikenali juga Masjid Kampung Kuala Dal merupakan salah sebuah masjid bersejarah di negeri Perak. Masjid 2 tingkat ini memang unik dengan rekabentuk binaannya menyerupai seperti sangkar burung ataupun tikar mengkuang. Dinding masjid ini diperbuat daripada anyaman buluh minyak yang dipanggil ‘Dinding Tepas/Tepus’ bermotif Geomatri Arab dan dicat dengan warna bendera negeri Perak. Kehalusan seni anyaman tangan kelarai bermotif pengaruh β€˜arabes’...

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Hutan Lipur Lata Kekabu #VMY2014

hutan-lipur-lata-kekabu-lenggong-air-terjun-perak-tourism-malaysia-perak-shamphotography

Assalamualaikum dan Salam Perak Aman Jaya,

Aku ada menulis mengenai Galeri Arkeologi Lembah Lenggong beberapa hari kebelakang ni kan. Sudi-sudi ler klik kalau nak tahu kisah galeri tu dan bagi entri ‘Moh Ke Perak’ kali ni, aku nak bawa korang untuk meneroka satu lagi kawasan menarik di Daerah Lenggong iaitu Hutan Lipur Lata Kekabu. Hutan Lipur Lata Kekabu ini terletak dalam Hutan Simpan Bintang Hijau yang merupakan jenis Hutan Dipterokarpa Bukit. Lokasinya tidak jauh daripada Galeri Arkeologi Lembah Lenggong, aku rasa lebih kurang 2 kilometer jer jaraknya atau 9 kilometer dari Pekan Lenggong dan 25 kilometer dari Bandar Kuala Kangsar melalui Jalan Kuala Kangsar – Gerik. Bagi korang yang tinggal sekitar kawasan Kuala Kangsar, Lenggong ataupun Gerik mesti cukup kenal dengan tempat perkelahan ni kan. Bagi yang tak pernah datang sini atau yang teringin nak berkunjung di sini, bolehlah rujuk pada peta di bawah ni haaaaa……

hutan-lipur-lata-kekabu-lenggong-air-terjun-perak-tourism-malaysia-perak-shamphotography

Dari jalan besar korang akan nampak papan tanda ke Hutan Lipur Lata...

Jom Baca Lagi....

Moh Ke Perak: Galeri Arkeologi Lembah Lenggong #VMY2014

galeri-arkeologi-lembah-lenggong-perakman-tourism-malaysia-perak-tahun-melawat-malaysia-2014-vmy2014

Assalamualaikum dan Salam Perak Aman Jaya,

Entri ‘Moh Ke Perak’ kali ini aku akan bawa korang semua ke salah satu tapak warisan dunia iaitu Galeri Arkeologi Lembah Lenggong dalam misi untuk mencari Perak Man. πŸ˜€

FAM Trip Tourism Malaysia Perak sempat membawa kitaorg untuk meluangkan masa di Galeri Arkeologi Lembah Lenggong yang terletak di Kampung Kota Tampan, Lenggong. Galeri ini dulunya dikenali juga sebagai Muzium Arkeologi Lenggong dan terletak jauh daripada jalan besar di dalam kawasan bekas ladang kelapa sawit. Apa yang menariknya di Lembah Lenggong ni ialah kawasan ini dikatakan pernah menjadi penempatan terawal manusia zaman pra-sejarah di negara ini. Aku difahamkan juga Lembah Lenggong ini dapat mengupas sejarah tamadun manusia pertama yang bertapak di Asia Tenggara bermula sekitar 2 juta tahun dahulu dan meliputi Zaman Paleolitik, Zaman Neolitik dan Zaman Logam...

Jom Baca Lagi....