Yearly Archives 2015

Eksplorasi Air Terjun Hutan Lipur Berkelah

hutan-lipur-berkelah-air-terjun-berkelah-maran-pahang-outdoor-camping-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti anda semua hairan kenapa blog ni agak lama menyepi. Buat masa sekarang ni, tiap-tiap minggu padat dengan aktiviti hingga aku pun tak tahu yang mana satu nak diceritakan dahulu…hihihihihi. 😀 Ditambahkan lagi dengan penyakit “Malas” yang sememangnya menguji tahap kerajinan penulisan aku. Entri Backpack ke Lopburi dan Kachanaburi di Thailand pun masih lagi samar-samar penceritaannya…hahahahaha. Ok!.. Ok!.. cukuplah mukadimahnya setakat ni. Anda mesti nak tahu apakah kisah dan pengembaraan disebalik tajuk besar di atas tu?…. 😀

Sekali lagi aku dan wife mengikuti satu pengembaraan bersama-sama The Clown TrekeZ dalam Misi Eksplorasi Air Terjun Hutan Lipur Berkelah. Pengembaraan ini memerlukan kami untuk bermalam di Hutan Lipur Berkelah bagi menjayakan misi eksplorasi ke air terjun peringkat ke 7 yang sememangnya terkenal di Hutan Lipur ini.

Air Terjun Berkelah ini terletak di Daerah Maran, Pahang dan kira-kira 45 km dari Bandar Kuantan. Ai...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 3

misi-kemanusiaan-royal-belum-3-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak-entri-03

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Rasanya mesti anda semua dah tak sabar menantikan bahagian 3 atau bahagian terakhir untuk entri Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0. Jadual mingguan aku semenjak daripada bulan Januari hinggalah bulan ni memang penuh dengan aktiviti beriadah. Agak sukar sikit untuk aku mencari masa untuk menulis walaupun banyak jugak perkara yang nak dikongsikan di sini dan ditambahkan lagi dengan urusan di pejabat yang kebelakangan ni amat kelam kabut…..fusssss…. memang sangat mencabar untuk aku luangkan masa di blog ni.

Sebelum aku teruskan menulis bahagian 3, apakata anda mengimbau kembali entri-entri sebelum ni bagi mengelakkan tahap kekeliruan yang melampaui batas nanti…hahahaha…. 😀 Klik jer link di bawah ni haaaaa……

1. Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 2
2. Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1

Hari Ketiga – 9 November 2014.

Seawal pagi, kami dah bersiap untuk trekking ke Jenut atau Sira Gajah di Kem Sungai Papan. Mesti anda tertanya-tanya “Jenut ...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 2

misi-kemanusiaan-royal-belum-3-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Mesti anda semua dah tertunggu-tunggu sambungan dari entri “Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1“. Alhamdulillah!.. nampaknya jari jemariku gemar pulak menari-nari di papan kekunci pada minggu ini. Maklumlah, aku dan wife pulang bercuti di kampung halaman sempena cuti umum Tahun Baru Cina minggu ni serta jadual kami pun telah dikosongkan bagi memberi peluang untuk aku dan wife merehatkan diri dan lari seketika daripada kesibukkan kerja di pejabat. Beginilah nasib seorang blogger separuh masa yang masih lagi terikat dengan kerja-kerja di pejabat.

Hari Kedua – 8 November 2014.

Suasana keheningan pagi itu dipecahkan dengan keadaan kelam kabut daripada houseboat no. 2. Pagi tu memang aku tidur dihadapan balkoni houseboat dan lama juga aku tenung houseboat no. 2. Mengapakah dan apakah yang telah berlaku?persoalan ini bermain-main di buah fikiran aku pada pagi itu!…. rupa-rupanya houseboat no...

Jom Baca Lagi....

Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0: Bahagian 1

misi-kemanusian-royal-belum-3.0-keunikan-royal-belum-taman-negeri-royal-belum-eshamzhalim-gerik-tourism-malaysia-perak

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Royal Belum!…. Ada apa dengan Royal Belum?… Apa yang menyebabkan kerap kali aku bertandang ke Royal Belum?….ermmm!!.. rasanya hanya mereka yang pernah ke sana sahaja yang mampu menjawab segala persoalan di atas. Buat kali ke 4, sekali lagi aku berkunjung ke Taman Negeri Royal Belum tetapi untuk kali ini aku ditemani oleh wife dan 3 lagi member yang telah termakan pujuk rayu dan hasutan aku….ahahahahaha.. 😀

Aku memang dah lama berjanji dengan wife untuk bawa dia sekali lagi ke Royal Belum. Kali terakhir dia berkunjung ke Royal Belum adalah pada tahun 2013 dan itulah juga merupakan kali pertama kami bersua dengan Taman Negeri Royal Belum. Kali ini kami telah berjaya mengheret Amlina, Eyda dan juga Syuk untuk bersama-sama berkunjung ke Royal Belum.

Trip kali ini bertemakan “Misi Kemanusiaan Royal Belum 3.0” dan dikelolakan oleh Bella Farhana dan Pacie. Tujuan utama trip ini adalah untuk menyalurkan bantuan dari segi makanan, keperluan harian, kep...

Jom Baca Lagi....

Ekspedisi Gunung Telapak Buruk-B24 Liberator-Gunung Berembun

eksplorasi-gunung-telapak-buruk-b24-liberator-gunung-berembun-the-clown-trekez-hiking-jelebu-negeri-sembilan-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Aku rasa pasti ramai yang menanti entri Ekspedisi Gunung Telapak Buruk-B24 Liberator-Gunung Berembun. Terlebih dahulu, aku ingin mohon maaf diatas kelewatan entri ini disebabkan kekangan masa yang tidak dapat dielakkan. Dalam entri yang lepas, aku dan wife telah berjaya mendaki puncak Gunung Angsi di Kuala Pilah. Bagi yang masih tidak berkesempatan untuk menerjah entri tu, bolehlah klik Ekspedisi Ke Puncak Gunung Angsi. Bagi entri kali ini, aku dan wife bersama-sama The Clown TrekeZ telah menganjurkan satu ekspedisi yang berunsurkan peninggalan sejarah dengan menjejaki sebuah bangkai Pesawat Pengebom B24 Liberator milik Tentera British yang telah terhempas di Tanah Melayu ketika menjalankan misi rahsia sewaktu Perang Dunia ke II dahulu.

Tapi persoalannya disini!!!… Siapakah The Clown TrekeZ?. Jangan panik!.. Jangan risau!.. jom aku menrungkaikan segala kekusutan dan misteri disebalik pendaki-pendaki badut ini… 😀 Sebenarnya, ‘The Clown TrekeZ’ ...

Jom Baca Lagi....

Cyberjaya Twincity Marathon 2014

cyberjaya-twincity-marathon-run-event-running-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Pasti korang semua dah tak sabar untuk membaca kisah pengembaraan The Clown Trekez dalam misi untuk menjejaki Kapal Terbang Pengebom B24 yang terhempas di sekitar Gunung Berembun kira-kira 70 tahun dahulu tapi “Siapakah The Clown Trekez?”.. harap bersabar!.. korang semua akan tahu nanti dan segala akan terjawab sedikit masa lagi!. 😀 Nampaknya terpaksa aku tangguhkan dahulu entri pengembaraan ini disebabkan suntingan video yang masih dalam proses serta aku masih lagi mencari fakta sejarah mengenai kisah tersebut. Oleh kerana itu, aku terpaksa mendahului entri yang lain….hihihihihi.. 😀

Berbalik kepada tajuk entri di atas, Cyberjaya Twincity Marathon 2014 telah diadakan pada 21 Disember 2014 bertempat di Persiaran Flora, Cyberjaya, Selangor. Ini adalah merupakan larian terakhir bagi tahun 2014 buat aku dan wife. Seperti biasa kitaorg hanya mendaftar untuk kategori Fun Run (5km) sahaja. Terima kasih kepada Kak Zue yang sudi mengambil race-kit dan b...

Jom Baca Lagi....

Run For Your Lives Malaysia 2014: Zombie Apocalypse

run-for-your-lives-malaysia-zombie-run-maep-serdang-outdoor-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Apa khabar pembaca-pembaca di luar sana?.. harap semuanya dalam keadaan ceria selalu. Aku agak sibuk kebelakangan ini dengan pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh aku ataupun pihak lain. Ruang dan waktu untuk menulis dan mencoretkan cebisan pengalaman sememangnya terlalu sukar buat masa sekarang. Jari-jari ini nampaknya sudah lama berehat daripada menari-nari di papan kekunci.

Ok!.. sekarang ni aku akan cuba habiskan entri-entri tahun 2014 yang banyak tertangguh, harap dapat diselesaikan sebelum bulan Februari nanti…hihihihi.. 😀 Jom ikut aku kembali mengembara ke tahun lepas…….

Zombie oh Zombie!…selepas isu Zombie Kampung Pisang, nampaknya semakin menjadi-jadi wabak zombie di Malaysia sekarang dan dimanakah Husin ketika ini? Hahahahaha…. Rasanya aku pernah coretkan pengalaman aku dan wife menyertai Zombie Run pada awal tahun lepas...

Jom Baca Lagi....

Eh Eh Busfest Treasure Hunt 2014

eh-eh-busfest-treasure-hunt-festival-busfest-putrajaya-2014-putrajaya-sentral-eshamzhalim

Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Eh Eh Busfest Treasure Hunt telah diadakan pada 6 Disember 2014 dan ianya merupakan di antara program-program yang diselitkan sempena Festival EH EH Busfest Putrajaya 2014. Festival ini telah berlangsung pada 5 hingga 7 Disember di Putrajaya Sentral, Putrajaya dan merupakan Festival Bas Pertama di Malaysia. Festival ini sebenarnya bertujuan untuk mempromosikan penggunaan perkhidmatan bas awam di sekitar Putrajaya disamping dapat memperkenalkan lokasi-lokasi menarik yang telah dijadikan sebagai tarikan pelancongan di Putrajaya. Bagi aku, anjuran festival ini sememangnya satu usaha yang bagus untuk memberi kesedaran kepada masyarakat betapa pentingnya penggunaan perkhidmatan awam sebagai langkah penjimatan serta dapat juga mengurangkan kadar kesesakan jalanraya. Dalam masa yang sama, acara ini juga dapat membantu untuk mempromosikan Stesen Putrajaya Sentral sebagai hub pengangkutan awam bagi kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Dengkil dan Sepang.

Nampaknya, se...

Jom Baca Lagi....