Assalamualaikum dan Salam Mesra,

Terlebih dahulu, terima kasih aku ucapkan kepada pembaca-pembaca setia blog ni dari dulu hingga sekarang. Setelah dipikir, dicongak, dibincang dan dibrainstorm. Aku nak maklumkan kepada dunia alam siber ni bahawa domain name blog www.shamphotography.com akan bertukar ke www.eshamzhalim.com.

penukaran-domain-name-baru-eshamzhalim-com

Kenapa perlu ditukar?… mesti korang tertanya-tanya kan?… sebenarnya satu masa dahulu semasa zaman aku muda remaja, πŸ˜€ objektif utama aku menulis dalam blog ini adalah berkaitan dengan hobi photography aku dan juga untuk berkongsi hasil kerja part time aku sebagai wedding photographer. Sekarang ni aku jarang ambil job wedding dan kebanyakkan entri yang aku menulis sekarang adalah diluar niche photography. Demi untuk membesarkan skop blog, aku terpaksa menukar domain name sekarang kepada www.eshamzhalim.com supaya skop penulisan aku jadi lebih umum. Walau apa pun, aku masih boleh menulis pasal photography jugak kan.

Nampaknya, aku terpaksa berkerja keras lagi untuk naikkan ranking untuk domain name yang baru tapi elok bermula daripada sekarang. Penukaran domain name ni tidak akan melibatkan apa-apa perubahan kepada content blog yer, cuma domain name sahaja yang bertukar tapi ada juga entri lama-lama daripada 2009 – 2012 terpaksa aku unpublishkan sebab untuk proses kemaskini entri mana yang masih boleh digunakan. Aku banyak fokus entri mulai 2013 hingga yang terkini sebab aku kembali aktif menulis mulai tahun tu.

Sekarang ni kedua-dua domain name sudah boleh digunakan dan domain name shamphotography.com masih menjadi domain name utama serta korang boleh browse diantara kedua-dua domain name ni. Aku akan tukar ke www.eshamzhalim.com sepenuhnya mulai 1 Ogos 2014 nanti, aku mohon jasa baik rakan-rakan blogger bolehlah update url aku di bloglist masing-masing mulai sekarang sebab aku taknak ada broken link nanti….hihihihihi… πŸ˜€ . Mana-mana link lama yang menggunakan domain name shamphotography.com akan aku redirectkan ke domain name baru mulai 1 Ogos nanti.

Terima kasih juga kepada rakan-rakan blogger diatas khidmat nasihat korang…. πŸ˜€

Majulah Blog Untuk Negara….

page-break-dashed-line-01 Mungkin anda berminat dengan entri-entri dibawah:

8 thoughts on “Penukaran Domain Name Blog Ke www.eshamzhalim.com

  1. tahniah bro. semoga berjaya.
    Saya pun ada jugak terfikir nak ubah nama blog. bukan url blog.
    yang sekarang ini arzmohdhaniffa photography
    Rasa macam tak berapa nakkena.
    entah masih memikir.
    apapon tahniah sekali lagi bro

Isikan Komen Anda Disini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.